Moldova, în lanțurile neocolonialismului economic


Au trecut doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber dintre Moldova și Turcia. Pentru a afla cum s-au schimbat lucrurile în această perioadă și ce cred experții despre impactul Acordului asupra economiei Moldovenești citiți articolul Economie cu ușile larg deschise: Moldova și Turcia, doi ani de liber schimb, publicat pe Sputnik Moldova.

Este important să medităm cu ce s-a ales poporul Republicii Moldova după doi ani de liber schimb cu Turcia.

Iată că președintele turc, Recep Tayyp Erdogan,cu prilejul semnării declarației comune de cooperare strategică între Republica Turcia și Republica Moldova, a anunțat că ”în cel mai scurt timp, una sau poate chiar ambele bănci își vor deschide sucursale în Republica Moldova”. Acestu lucru a fost negociat în 2017, după ce Ankara au luat decizia de a majora cotele exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața turcă la diferite categorii, inclusiv la vin de la 2 până la 20 de mii de hectolitri.

În prezent, în Republica Moldova activează 1314 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 473 milioane lei (aproximativ 27,8 milioane USD). Din păcate nu putem să ne lăudăm cu numărul de întreprinderi cu capital moldovenesc care ar dezvolta afaceri în Turcia.

Amintim că semnarea acestui Acord a fost o condiţie impusă de UE pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s