Rapiţa – „planta-vampir”


Să nu "golim" ţara cu pămînturile răpiţoase!

Prin Hotărîrea nr. 958 din 21.08.2007 cu privire la Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2020 include rapiţa la categoria resurse energetice regenerabile.

În prezent, fondul funciar al Republicii Moldova este constituit din 1,534,5 mii de ha, dintre care 53,9 mii sunt plantate cu semănături de rapiţă, predestinate producerii biocarburanţilor şi în calitate de plante furajere. Din cauza profitului mare pe termen scurt, aceste arii tind să se extindă. Ea se dezvoltă haotic, acoperă suprafeţe mari de teren în scurt timp şi are o rădăcină puternică şi adânc înfiptă în sol. Absorbţia mineralelor este o caracteristică a rădăcinii de rapiţă şi un defect al agriculturilor care au ignorat pericolul viitorului. Rapiţa poate fi poreclită „plantă-vampir” din cauza daunei pe care o aduce solului.

Din neştiinţă sau din ignoranţă, agricultorii nu se preocupă de efectele produse de această cultură în timp. Bunăoară un teren acoperit de rapiţă, are nevoie de 20de ani pentru a-şi recupera bonetatea. Însă, dacă luăm în calcul că mulţi din agricultori nu practică asolamentele, cultivarea repetată pe acelaşi teren a rapiţei duce la sărăcirea totală a solului.

Strategia Naţională de Ddezvoltare Durabilă a Complexului Agroindustrial al RM pentru 2008-2015 include cultivarea rapiţei pe cele mai fertile soluri. Deci această plantă parazit este promovată prin politici „durabile” chiar la nivel de guvern, producătorii bucurîndu-se chiar şi de subvenţii şi premieri anuale pentru cultivarea rapiţei.

Desigur, Rapiţa nu necesită cheltuieli precum culturile agricole de grupa I şi asigură un profit imediat considerabil, însă chiar să fi rămas agricultura moldovenească la cheremul profitorilor? Oare cît timp vom putea exploata solul în asemenea mod şi ce moştenire vom lăsa copiilor şi  nepoţilor noştri???

Soluţia ar fi revenirea la agricultura tradiţională şi aplicarea metodelor distributiste în agricultură, dezvoltînd cooperativele agricole care ar duce la bunăstarea fiecărui producător agricol păstrînd şi solul pentru generaţiile viitoare.

Să nu „golim” ţara cu pămînturile răpiţoase!

Reclame

3 gânduri despre “Rapiţa – „planta-vampir”

 1. Din cîte cunosc din cele studiate la facultate, rapiţa, la fel ca şi floarea soarelui, se cultivă pe acelaşi lot numai după 10 ani. Într-adevăr sărăceşte pămîntul. Şi ceea ce mi se pare interesant, e că, vizitînd de cîteva ori raionul Ocniţa, Edineţ, oamenii de pe acolo spun că aceste cîmpuri de rapiţă (sau chiar floarea soarelui) sunt cultivate la iniţiativa unor oameni de afaceri din afara ţării, cărora ulterior le revine recolta. Deci vin de exemplu germanii, cultivă aceste culturi pe pămîntul nostru, căci la ei în ţară nu se permite – sărăceşte pămîntul! Un fel de jidovism.
  Cei din localităţile de nord ale ţării numeai rapiţa „sărăcia moldovanului”, şi explicau astfel – uleiul obţinut, în scopuri gospodăreşti, acasă, nu-l poţi folosi, căci ulterior el este prelucrat pentru a se obţine euro-combustibil; paiele nu le poţi folosi ca furajere, deci poţi să le dai numai pe foc; plus că ei conștientizau foarte bine că această cultură sărăceşte pămîntul.
  Şi dacă acum 3-4 ani în urmă această cultură se putea de întîlnit numai prin nordul ţării, acum ea e la fel de răspîndită şi în sud.

  Apreciază

 2. Draga Mirean,

  Nu ma pricep…deci spui ca un an cultivi rapita si apoi 10 faci pauza? deci nu ai cum sa faci o fabricuta de ulei ca nu scoti investitia niciodata…
  nu poti imbogati solul cumva…sa lasi paiele la macerat cumva si sa le folosesti ca ingrasamant caci pe noi intereseaza mai mult semintele…
  se poate?

  Apreciază

 3. Am lucrat cu rapita si o intorceam in asolament peste 3-5 ani , clar ca nu dupa floarea soarelui sau soie in rest ii place ingrasamintele si umezala .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s