Declaraţia PPCD cu privire la războiul energetic declanşat de Federaţia Rusă


gazprom_tankRăzboiul energetic declanşat de Federaţia Rusă în data de 6 ianuarie 2009 prin sistarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina şi alte 17 state europene constituie un element al confruntării dintre Moscova şi lumea liberă. Securitatea energetică a Republicii Moldova este grav afectată de dependenţa de gazele naturale ruseşti. În acest moment ţara noastră este una dintre primele victime ale războiului economic dezlănţuit de Rusia.

Moscova a recurs, în plină iarnă, la o demonstraţie de forţă economică pentru a-şi consolida sfera de influenţă politică în zona pe care a controlat-o până la prăbuşirea URSS. PPCD constată că Rusia utilizează arma energetică împotriva celor nesupuşi în vederea sancţionării lor pentru aspiraţiile de integrare europeană şi euro-atlantică.

Partidul Popular Creştin Democrat apreciază înalt şi cu recunoştinţă gestul autorităţilor de la Kiev, care, periclitându-şi propriile interese, au manifestat o solidaritate exemplară cu Republica Moldova, hotărând livrarea către ţara noastră, din rezervele Ucrainei, a cantităţii necesare de gaze naturale, până la încheierea războiului energetic dezlanţuit de Rusia.

De asemenea, PPCD constată că Guvernul Republicii Moldova a făcut în aceste zile faţă unei situaţii de criză, pe care a gestionat-o cu succes, neadmiţând deconectarea de la reţeaua de gaze naturale a nici unei localităţi, instituţii publice, şcoli, grădiniţe, spital sau case de locuit.

În această situaţie, Republica Moldova trebuie să se concentreze asupra reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, inclusiv prin crearea rezervelor strategice de gaze naturale. În acest sens, Republica Moldova trebuie să se alinieze deciziilor instituţiilor europene de diversificare a surselor energetice în scopul asigurării securităţii sale.

Partidul Popular Creştin Democrat condamnă poziţia speculativă a unor grupări politice clientelare din Republica Moldova care au căutat să acumuleze capital politic pe seama greutăţilor create premeditat de Federaţia Rusă în acest război al gazelor naturale. PPCD apreciază că aceste grupări politice servesc de fapt interesele imperiale în ţara noastră şi caută cu orice preţ să provoace stări de instabilitate şi panică în rândul populaţiei.

Partidul Popular Creştin Democrat face apel către toţi oamenii din ţara noastră să manifeste calm, solidaritate şi spirit patriotic pentru depăşirea greutăţilor de moment.

Chişinău, 11 ianuarie 2009

Reclame

Un gând despre “Declaraţia PPCD cu privire la războiul energetic declanşat de Federaţia Rusă

  1. Pingback: Revista presei. Incepe restructurarea | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s