Declaraţia fracţiunii PPCD cu privire la pericolul degradării procesului democratic din ţară ca urmare a utilizării „banilor negri” în scopuri politice


Stimaţi colegi,Onorată asistenţă,

Grupul Parlamentar al Partidului Popular Creştin Democrat a găsit necesar să facă prezenta Declaraţie având în vedere pătrunderea unor fonduri nedeclarate în viaţa politică de la noi. Ne referim expres la apariţia unei noi grupări politice conduse de Vladimir Filat. Tactica acestei grupări este deja bine cunoscută atât partidelor politice, cât şi presei.

După alegerile locale din anul trecut, gruparea respectivă a declanşat o acţiune fără precedent de corupere a aleşilor locali ai altor partide şi atragerea lor în formaţiunea condusă de Vladimir Filat. Prima victimă a acestei tactici a devenit Partidul Democrat, părăsit de acesta recent. Consilieri locali şi primari din diverse raioane s-au îndrăgostit subit de proiectul politic aflat în stare incipientă şi au semnat o avalanşă de declaraţii de abandonare a partidelor pe listele cărora au candidat. Dacă iniţial am considerat că este vorba de o reglare de conturi între domnul Diacov şi domnul Filat, mai mulţi fruntaşi din teritoriu ai Partidului Democrat trecând de partea lui Filat, după multiple deplasări în teritoriu şi discuţii cu oamenii, am constatat că motivul adevărat al acestor adeziuni nu este atât de nevinovat. Oamenii spun deschis că nu doctrina PLD îi atrage, nici carisma liderului. Motivul pare a fi mult mai simplu: recompense materiale grase. Cei plecaţi către V. Filat se justifică pentru gestul făcut cu necesitatea de a-şi hrăni familiile şi, de nevoie, trec peste aspectele morale şi acceptă să îi laude pe sponsorii lor.

Recent şi PPCD a pierdut câţiva aleşi locali din raionul Teleneşti. Câţiva dintre foştii noştri colegi s-au lăsat corupţi de aceeaşi grupare a lui V. Filat şi, se zice, astfel şi-au rezolvat nişte probleme de ordin economic. E drept că au fost sfătuiţi să se declare independenţi, fără a adera public la formaţiunea lui V. Filat. Dar tot raionul ştie că anume această echipă de „gangsteri ai tranziţiei” a pus la cale această acţiune.

În acelaşi timp, în ultimele luni se observă o corupere masivă a jurnaliştilor de către acelaşi Filat. Un număr impresionant de mijloace de presă s-au transformat în instrumente de promovare a imaginii lui V. Filat. Amploarea acestui fenomen este atât de mare, încât lumea l-a şi botezat „filatizarea presei”. Coruperea acestor jurnalişti ameninţă libertatea de expresie şi distorsionează opinia publică în ceea ce priveşte faţa adevărată a unor politicieni.

Noi nu am căutat cum a intrat în viaţa publică acest personaj. Tocmai el, între anii 1998-2001, ca şef al Departamentului Privatizării şi Ministru de stat, a fost eroul nenumăratelor sandaluri de corupţie legate de privatizări dubioase de avioane şi immobile, de contrabandă cu ţigări, de afaceri negre în România. Din păcate, organelle de anchetă şi justiţia nu şi-au făcut treaba atunci. Prea mare era influenţa guvernării respective asupra justiţiei.

Acum vedem că V. Filat crede că şi-a muşamalizat destul de bine trecutul şi că poate intra prin fraudă în politică. Acceuntuăm: niciodată până în present amploare şi viteza coruperii structurilor locale ale partidelor şi a presei nu a cunoscut astfel de proporţii. Sumele puse la bătaie sunt exorbitante. Nimeni nu cunoaşte care este sursa acestor fonduri.

Iată de ce suntem în drept să cerem organelor abilitate ale statutlui: Ministerului Afacerilor Interne, Centrului pentru Combaterea Corupţiei şi Crimelor Economice, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Procuraturii să verifice sursele de finanţare a partidului condus de V. Filat şi să ia măsările de rigoare pentru a curma, în caz de nevoie, invazia de bani murdari în politică în ajunul alegerilor parlamentare.

Vrem să ştim: fondurile nelimitate respective vin de peste hotare, de la mafia locală sau de la separatiştii din Transnistria?

Vă mulţumesc!

2 gânduri despre “Declaraţia fracţiunii PPCD cu privire la pericolul degradării procesului democratic din ţară ca urmare a utilizării „banilor negri” în scopuri politice

  1. Si cine a pus ultima fraza a declaratiei? nu este asta o influentare a opiniei publice? de ce nu sa inclus in ultima fraza si o alta posibila varianta? poate banii sunt din munca cinstita? cred ca dupa ce va vedea CCCEC si procuratura de unde vin banii atunci se putea spune ca e mafie locala, transnistria sau alta sursa. Nu umblati cu fofirlika. Daca considerati ca Moldova trebuie sa fie un stat demcratic lasati institutiile sa lucreze si nu le impuneti ceea ce vrea PPCD. De chiria cartelului taranesc Sf.Gheorghe nu se vorbeste? Despre locuinta sediului partidului? a aparit vreo ancheta in acest caz? sa apara pe acest blog un link daca este asa ceva.

    Apreciază

  2. Ce vrei sa auzi de chirie si de sediul PPCD? Crezi ca ceea ce spui se poate compara cu sediul cladirii de pe Bulevardul Stefan cel Mare? sau poate nu cunosti de cite imobile dispune Filat in Iasi? Cred ca acestea care le-ai pomenit la averile PPCD egaleaza cu niste procente minuscule comparativ cu afacerile lui Filat. Pina la urma nu asta ma intereseaza pe mine, ca politica facuta fara banimaimult seamana a teatru, ci cum sunt folositi acesti bani.

    Apreciază

Lasă un comentariu