Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PPCD din 17 aprilie 2008


DECLARAŢIA
Fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat
Schemele financiare dubioase şi coruperea politică
practicate de gruparea Filat

Stimate domnule preşedinte,
Stimaţi depuţati,
Onorata asistenţă,

Încă în luna februarie a.c., Grupul parlamentar al PPCD a avertizat public de la această tribună că procesul democratic din ţara noastră este ameninţat de fenomenul periculos de utilizare a banilor murdari în scopuri politice. În acest sens, ne-am referit la gruparea Filat care încearcă să pătrundă pe scena politică prin înşelăciune şi corupere a membrilor altor partide politice.
Aşa cum amploarea acestui fenomen de corupere politică a căpătat proporţii alarmante, la 6 martie deputatul creştin-democrat Ştefan Secăreanu adresa o interpelare cerând organelor de drept verificarea provenienţei fondurilor din care a fost procurat un lot de automobile DACIA LOGAN şi un set de calculatoare noi pentru clientela politică a PLDM.
Astăzi venim cu noi elemente care demască schemele de tip mafiot utilizate de gruparea Filat în scopul mituirii cu bani şi cadouri de preţ a unor aşa-numiţi fruntaşi ai acestui partid. Din informaţiile de care dispunem, iniţial a pusă la cale procurarea lotului de maşini DACIA LOGAN prin intermediul Societăţii pe acţiuni IPTEH, firmă cunoscută ca fiind parte a schemei de privatizare ilegală a imobilului din bd Ştefan cel Mare 65, din aceeaşi schemă făcând parte şi firma off-shore din Gibraltar WORLDWAY LTD. Acum se vede şi mai clar că cel care a stat în spatele acestei tranzacţii şi a tras toate sforile pentru a se căpătui cu clădirea respecitvă este multimilionarul de carton Vladimir Filat.
Aşadar, în luna februarie anul curent IPTEH S.A. începe realizarea unui proiect de achiziţionare a 10 maşini DACIA LOGAN la preţul de 6 mii 50 EURO bucata. La momentul semnării contractului cu compania importatoare a fost achitat un avans de 20 la sută, fiind stabilit şi termenul de livrare pâna la 28 februarie. În aceleaşi condiţii, până la 15 martie urmau să fie achiziţionate încă 10 automobile. Se cunoaşte, de asemenea, că întreprinderea IPTEH S.A. planifica să mai procure alte 10 maşini în luna aprilie curent.
Astfel, în baza contractului nr. LS-021, la 20 februarie a.c., întreprinderea IPTEH S.A. procura primele trei automobile DACIA LOGAN AMBITION, de culoare albă, cu numerele de înmatriculare C MY 536, C MY 537, C MY 538. Însă după dezvăluirile publice pe care le-am făcut de la această tribună, schema respectivă de procurare a maşinilor DACIA LOGAN în scurt timp a fost abandonată. Atunci aceştia au recurs la o altă schemă. Ca să şteargă urmele afacerii dubioase, cele trei maşini proaspăt achiziţonate au fost vândute formal, la acelaşi preţ, unor persoane din gruparea Filat sau rudelor acestora. Astfel, situaţia devine ciudată din punct de vedere economic, dar clară ca interes politic. Cum altfel poate fi înţeleasă acţiunea firmei IPTEH S.A. care cumpără nişte maşini trecute pe numele ei ca persoană juridică şi le vinde peste câteva zile unor personae fizice fără a avea din această tranzacţie vreun profit? Cei pe numele cărora au fost trecute automobilele respective sunt următorii: Eugen Sturza, responsabil de activitatea organizaţiei de tineret a grupării Filat din raionul Nisporeni, fiul lui Ion Sturza, promovat în funcţia de vicepreşedinte al raionului Nisporeni de Partidul Democrat şi apoi trecut în tabăra lui Filat; Vadim Surdu şi Anatolie Dimitriu, ambii fiind persoane de încredere ale lui Filat.
Ulterior, pentru a nu atrage atenţia organelor de control şi a nu fi învinuiţi de finanţarea ilegală a numitei grupări, alte 12 unităţi de transport au fost achiziţionate prin intermediul persoanelor fizice, majoritatea cărora sunt membri ai PLDM sau se află în relaţii de rudenie cu membrii grupării. Astfel, proprietar al autoturismului DACIA LOGAN cu numărul de înmatriculare C MZ 975 a devenit Stanislav Balan, al autoturismului C MZ 976 – respectiv, Ecaterina Meaun, soţia lui Gheorghe Meaun, membru al PLDM. Autoturismul C MZ 981 i-a revenit lui Iurie Chiorescu, preşedintele organizaţiei de tineret a PLDM, iar maşina cu numărul C MZ 982 – lui Anghel Agache. Precizăm că acest automobil este dat în folosinţă consilierului raional din Teleneşti, Tudor Rotaru, ca recompensă pentru trădarea PPCD-ului şi trecerea la Filat. Automobilul C MZ 501 a fost înmatriculat pe numele lui Octavian Grama, unul din membrii fondatori ai grupării Filat. Autoturismul cu numărul C MZ 502 i-a revenit juristului Ştefan Creangă, iar cel cu numărul C MZ 504 a fost trecut pe numele lui Gheorghe Efros. Menţionăm că în această maşină se plimbă acum consilierul orăşenesc din Floreşti, Vitalie Ungureanu, care a fugit, alături de primarul Ţap de Floreşti, din partidul condus de Dumitru Diacov în tabăra lui Filat. Proprietar al autoturismului DACIA LOGAN cu numărul de înmatriculare C MZ 506 a devenit fostul deputat Gheorghe Marin, fugit şi el de la Diacov la Filat în schimbul acestui cadou de preţ. Un alt ortac al lui Filat, Victor Barbăneagră, a devenit proprietarul autoturismului cu numărul de înmatriculare C MZ 509.
Toţi aceştia sunt membri ai Biroului sau Consilului Politic al PLDM.
Alte trei autoturisme DACIA LOGAN noi-nouţe au mai ajuns în posesia lui Alexandru Solocenco (nr. C MZ 507), Vladimir Ţurcan (nr. C MZ 508 ) şi Andrei Urmaş (nr. C MZ 512 ), aceştia fiind şi ei în strânse relaţii cu grupul respectiv.
Apropo, jeepul de lux BMW x 5, de culoare neagră, cu numărul de înmatriculare C VF 480, anul fabricării 2007, în care deseori se deplasează Vladimir Filat, este înregistrat de asemenea pe numele întreprinderii IPTEH S.A. Aşa, de exemplu, sâmbătă, 12 aprilie, Vladimir Filat a sosit la întâlnirea de la casa de cultură din Ialoveni fiind la volanul acestei maşini. Remarcăm de asemenea faptul că printre cele câteva automobile aflate în proprietatea lui Vladimir Filat este şi un autoturism de lux BMW Sedan cu numărul C VF 760, care are aceeaşi serie C VF ca şi jeepul înregistrat pe numele IPTEH S.A. Iniţialele VF nu înseamnă altceva decât «Vladimir Filat». Aceste detalii demonstrează o dată în plus faptul că anume Vladimir Filat a stat în spatele scandaloasei privatizări a clădirii din bulevardul Ştefan cel Mare. Astfel oricine se poate convinge că am avut dreptate atunci când am afirmat că în persoana lui Filat avem de a face cu un tip corupt, care s-a căpătuit în mod abuziv pe seama proprietăţii statului.
Menţionăm că toate maşinile procurate recent sunt noi-nouţe, fabricate în 2008, şi au fost distribuite astfel încât acest mecanism de corupere să cuprindă cât mai multe zone ale ţării. Accentuăm că gruparea Filat este organizată în stil mafiot, unde persoanele recrutate sunt puse în relaţie de dependenţă materială, prin urmare devenind manipulate şi şantajabile.
Având în vedere cele expuse, Grupul parlamentar al Partidului Popular Creştin Democrat cere Procuraturii, să examineze , de comun acord cu MAI şi cu CCCEC, cazurile arătate mai sus şi să stabilească dacă acţiunile respective se constituie în elemente de finanţare ilegală a unui partid politic. De asemenea, cerem să se verifice sursele financiare din care persoanele menţionate mai sus au procurat autoturismele respective, raportând sumele utilizate pentru cumpărarea acestor unităţi de transport la veniturile fiecăruia dintre ei. Totodată, se impune verificarea faptelor de corupere în scopuri politice a unor aleşi locali şi membri ai altor partide, care au aderat la gruparea Filat în urma obţinerii unor cadouri de preţ sau recompense băneşti.

Vă mulţumesc.

Chişinău, 17 aprilie 2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s