Didahia – sau invatatura celor 12 apostoli


Este cel mai vechi manual crestin pentru randuiala biseri­ceasca si viata crestina. Dupa unii cercetatori, lucrarea dateaza din primul secol, in timp ce altii o plaseaza in sec. II.

INTRODUCERE

Capitolul I

1. Sunt două căi: una a vieții și alta a morții; și este mare deosebirea între cele doua căi.

2. Calea vieții este aceasta :

Mai întâi, să iubești pe Dumnezeu, Creatorul tău; al doilea, pe aproapele tău ca pe tine însuți și toate câte voiești să nu ți se facă ție, nu le face și tu altora.

3. Iar învățătura acestor cuvinte este aceasta :

Binecuvintati pe cei ce va blestema si rugati-va pentru dusmanii vostri; postiti pentru cei ce va prigonesc; ca ce multumita aveti, daca iubiti pe cei ce va iubesc ? Nu si paganii fac acelasi lucru ? Voi, insa, iubiti pe cei ce va urasc, si nu veti avea dusman.

4. Departeaza-te de poftele trupesti si lumesti. Daca-ti da cineva o palma pe obrazul drept, intoarce-i lui si pe celalalt si vei fi desavarsit. Daca te sileste cineva sa mergi o mila, mergi cu el mergi cu el doua daca-ti ia haina, da-i si camasa; daca cineva ia de la tine ce-i al tau, nu cere, ca nici nu poti.

5. Oricarui cere de la tine, da-i si nu cere inapoi, ca Tatal vrea sa dea tuturor din darurile Sale. Fericit este cel ce da potrivit poruncii, ca este nevinovat. Vai de cel ce ia! Daca ia, avind nevoie, va fi nevinovat; dar cel care ia neavand nevoie, va da socoteala de ce a luat si pentru ce; dus la inchisoare, va fi cercetat de cele ce a facut si nu va iesi de acolo pana cand ce nu va da si cel din urma ban. Dar si despre acestea s-a zis : Sa asude milostenia ta in mainile tale pana cunosti cui dai.

Capitolul II

1. A doua porunca a invataturii: Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter; sa nu strici baieti, sa nu fii desfrinat, sa nu furi, sa nu vrajesti, sa nu faci otravuri, sa nu ucizi copil in pantece, nici pe cel nascut sa nu-l ucizi, sa nu poftesti cele ale aproapelui.

2. Sa nu juri stramb, sa nu dai marturie mincinoasa, sa nu vorbesti de rau, sa nu tii minte raul.

3. Sa nu fii cu doua ganduri, nici cu doua feluri de vorba, pentru ca doua feluri de vorba este cursa mortii.

4. Sa nu fie cuvintul tau mincinos, nici in desert, ci plin de fapta.

5. Sa nu fii lacom, nici rapitor, nici fatarnic, nici rau, nici mindru. Sa nu ai gind rau impotriva semenului tau.

6. Sa nu urasti pe nici un om, ci pe unii sa-i mustri, pe altii sa-i miluiesti, pentru altii sa te rogi, iar pe altii sa-i iubesti mai mult decit sufletul tau.

Capitolul III

1. Fiul meu, fugi de orice rau si de tot ce este asemenea lui.

2. Sa nu fii manios, ca mania duce la ucidere; nici invidios, nici certaret, nici manios, ca din toate acestea se nasc ucideri.

3. Fiul meu, sa nu fii poftitor, ca pofta duce la desfriu; sa nu spui cuvinte de rusine, si nici sa te uiti cu ochi pofticiosi, ca din toate aceste se nasc adulterele.

4. Fiul meu, sa nu ghicesti viitorul dupa zborul pasarilor, pentru ca aceasta duce la Inchinare de idoli; sa nu descanti, sa nu citesti in stele, sa nu faci vraji, sa nu vrei sa auzi de ele, nici sa le vezi, ca din toate acestea se naste inchinarea la idoli.

5. Fiul meu, sa nu fii mincinos, pentru ca minciuna duce la hotie; nici iubitor de argint, nici iubitor de slava desarta, ca din toate acestea se nasc hotiile.

6. Fiul meu, sa nu fii cartitor, pentru ca te duce la hula, nici obraznic, nici cu gand rau, ca din toate acestea se nasc hulele.

7. Sa fii blind, pentru ca cei blanzi vor mosteni pamintul.

8. Sa fii indelung rabdator, milostiv, fara rautate, pasnic si bun, tremurand totdeauna pentru cuvintele pe care le-ai auzit.

9. Sa nu te inalti pe tine insuti, nici sa ai sufletul tau obraznic. Sa nu se lipeasca sufletul tau de cei mandri, ci sa ai legaturi cu cei drepti si cu cei smeriti

10. Cele ce ti se intampla se le primesti ca bune, stiind ca nimic nu se face fara Dumnezeu.

Capitolul IV

1. Fiul meu, sa-ti aduci aminte, ziua si noaptea, de cel ce-ti graieste cuvantul lui Dumnezeu si sa-l cinstesti ca pe Domnul, ca unde se vorbeste de domnie, acolo este si Domnul.

2. Sa cercetezi in fiecare zi cartile sfintilor, ca sa afli odihna in cuvintele lor.

3. Sa nu faci desbinare si sa impaci pe cei ce se cearta. Sa judeci cu dreptate, sa nu te uiti la fata omului, cand ai sa mustri pentru pacat.

4. Sa nu te indoiesti daca un lucru va fi sau nu.

5. Sa nu fii cu miinile intinse la luat si cu ele stranse la dat.

6. Daca ai dobindit ceva prin lucrul miinilor tale, sa dai ca rascumparare pentru pacatele tale.

7. Sa nu stai la indoiala cand dai si nici sa murmuri cand dai, ca vei cunoaste cine este Bunul Rasplatitor al platii.

8. Sa nu intorci spatele, celui lipsit; sa faci parte din toate ale tale frateluri tau si sa nu zici ca sunt ale tale. Daca santem partasi la cele nemuritoare, cu atat mai mult la cele muritoare.

9. Sa nu iei mina ta de pe fiul tau sau de pe fiica ta, ci sa-i inveti din tinerete frica de Dumnezeu.

10. Sa nu poruncesti slugii tale sau slujnicii tale, cand esti amarat si suparat, ca si ei nadajduiesc in acelasi Dumnezeu, ca nu cumva sa nu se mai teama de Dumnezeu, care este si Dumnezeul tau si al lor. Ca Dumnezeu n-a venit la noi, ca sa ne cheme dupa fata, ci le aceia pe care i-a pregatit Duhul.

11. lar voi, cei care sunteti robi, sa va supuneti, cu rusine si cu teama, stapanilor vostri, ca unor chipuri ale lui Dumnezeu.

12. Sa urasti orice fatarnicie si tot ce nu este placut Damnului.

13. Sa nu parasesti poruncile Domnului si sa pastrezi ceea ce ai primi fara sa adaugi si fara sa scoti.

14. In Biserica sa-ti marturisesti pacatele tale si sa nu te duci la rugaciune cu constiinta rea. Aceasta este calea vietii.

Capitolul V

1. Calea mortii este aceasta :

Mai intai de toate este rea si plina de blestem : ucideri, adultere, pofte, desfranari, hotii, idololatrii, vraji, farmece, rapiri, marturii mincinoase, fatarnicii, inima vicleana, viclesug, mandrie, rautate, obraznicie, lacomie, cuvinte de rusine, invidie, nerusinare, ingamfare, fudulie, lipsa de teama,

2. prigonitori ai celor buni, uratori de adevar, iubitori de minciuna ; nu cunosc rasplata dreptatii, nu se lipesc de bine, nici de dreapta judecata; nu privegheaza spre bine, ci spre rau ; bunatatea si rabdarea este departe de ei; iubesc cele desarte, umbla dupa mita, nu miluiesc pe sarac, nu sufar pe cei necajiti, nu cunosc pe Creatorul lor, ucigasi de copii, stricatori al fapturii lui Dumnezeu, intorc spatele celui lipsit, asupresc pe cel in strimtorare; aparatori ai bogatilor, judecatori nelegiuiti ai saracilor, plini de tot pacatul. Izbaviti-va fiilor, de toate acestea!

Capitolul VI

1. Vezi sa nu te abata cineva de la aceasta cale a invataturii, ca acela te invata cele ce sunt in afara de Dumnezeu.

2. Daca poti purta tot, jugul Domnului, desavarsit vei fi; dar daca nu poti, fa ce poti.

3. Cu privire la mincari, tine ce poti, dar fereste-te tare de cele jertfite idolilor, ca este slujire a unor zei morti.

Capitolul VII

1. Cu privire la botez, asa sa botezati :

Dupa ce ati spus mai inainte tote cele de mai sus botezati in numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. In apa proaspata.

2. Iar daca n-ai apa proasparta, boteazs in alta apa; iar daca nu poti in apa rece, in apa cald.

3. Daca nu ai de ajuns nici una nici alta, toarna pe cap de trei ori apa, in numele Tatalui al Fiulul si al Sfantului Duh

4. Inainte de botez sa posteasca cel ce boteaza si cel botezat

si alti cativa, daca pot. Porunceste, insa, ca cel ce are sa se boteze sa posteasca o zi sau doua inainte.

Capitolul VIII

1. Posturile voastre sa nu fie ca cele ale faftarnicilor ca ei postesc lunea si joia; voi, insa, sa postiti miercurea si vinerea;

2. Nu va rugati ca fariseii ci cum a poruncit Domnul in Evanghelia Sa! Asa sa va rugati:

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se voia Ta precum in cer si pe pamant. Piinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este puterea si slava in veci.

3. De trei ori pe zi sa va rugati asa.

Capitolul IX

1. Iar cu privire la euharistie, asa sa faceti euharistia :

2. Mai intii cu privire la potir: „Iti multumim Tie, Parintele nostru, pentru sfinta vie a lui David, sluga Ta, pe care ne-ai facut-o noua cunoscuta prin Isus, Fiul Tau. Tie slava in veci”.

3. Cu privire la frangerea piinii : „Iti multumim Tie, Parintele nostru, pentru viata si cunostinta, pe care ne-ai facut-o cunoscuta noua prin Isus, Fiul Tau. Tie slava in veci”.

4. Dupa cum aceasta paine franta era imprastiata pe munti si fiind adunata a ajuns una, tot asa sa se adune Biserica Ta de la marginile lumii in imparatia Ta. Ca a Ta este slava Si puterea, prin lsus Hristos in veci.

5. Nirneni sa nu manince, nici sa bea din euharistia voastra, ci acei care au fost botezati in numele Domnului. Caci cu privire la aceasta, a spus Domnul: „Nu dati ceea ce este sfant ciinilor”.

Capitolul X

1. Dupa ce v-ati impartasit, multumiti asa:

„Iti multumim Tie, Parinte Sfinte, pentru sfant numele Tau, pe care l-ai salasuit in inimile noastre si pentru cunostinta, credinta si nemurirea, pe care ne-ai facut-o noua cunoscuta prin Isus, Fiul Tau. Tie slava in veci”.

2. Tu, Stapane atotputernice, ai zidit toate, pentru numele Tau. Mancare si bautura ai dat oamenillor spre desfatare, ca sa-Ti multumeasca Tie, iar noua ne-ai, daruit, prin Fiul Tau, mancare si bautura duhovniceasca si viata vesnica.

3. Inainte de toate, Iti multumim, ca esti puternic. Tie slava in veci.

4. Adu-ti aminte, Doamne, de Biserica Ta, ca s-o izbavesti de tot raul si s-o desavarsesti in dragostea Ta si aduna din cele patru vanturi, aceasta Biserica sfintita in imparatia Ta, pe care ai pregatit-o. Ca Tie este puterea si slava in veci.

5. Sa vina harul si sa treaca lumea aceasta ! Osana Dumnezeului lui David! Daca este cineva sfant, sa vina! Daca nu este, sa se pocaiesca! Maranatha, Amin.

6. Profetilor, insa, ingaduiti-le sa multumeasca atit cat vor.

Capitolul XI

1. Daca vine cineva la voi sa va invete acestea toate, pe care le-am spus mai inainte, primiti-l.

2. Dar daca invaratorul insusi se schimba si invata alta invatatura, ca sa o distruga pe aceasta, sa nu-l ascultati; iar daca invata pentru sporirea dreptatii si cunostintei Domnului, primiti-l ca pe Domnul.

3. Cu privire la apostoli si profeti, potrivit dogmei Evangheliei, sa faceti asa:

4. Orice apostol, care vine la voi, sa fie primit ca Domnul;

5. dar sa nu ramina decit o zi ; iar daca e nevoie, si a doua zi ; dar daca ramine trei zile, este profet fals.

6. Apostolul, cand pleaca, sa nu ia nimic decat paine, pana ce gasese alt salas; dar daca, cere bani, este profet fals.

7. Nu ispititi si nici nu criticati pe orice profet, care vorbeste in duh, ca orice pacat se va ierta, dar pacatul acesta nu se va ierta.

8. Dar nu oricine graieste in duh este profet, ci numai daca are purtarile Domnului. Deci dupa purtari se va cunoaste profetul fals si profetul.

9. Orice profet, care rinduieste, in duh, masa, nu mananca din ea, decat daca este profet fals.

10. Orice profet, care invata adevarul, daca nu face ce invata este profet fals.

11. Orice profet incercat si adevarat, care lucreaza in taina lumeasca a Bisericii, dar nu invata pe altii sa faca ceea ce el insusi face, sa nu fie judecat de voi, ca el cu Dumnezeu are judecata; asa au facut si vechii profeti.

12. Daca, insa, unul spune in duh: „Dati-mi bani sau altceva, pe acela sa nu-l ascultati; dar daca spune sa i se dea pentru altii, care-s lipsiti, nimeni sa nu-l judece.

Capitolul XII

1. Tot cel ce vine in numele Domnului, sa fie primit; iar apoi, dupa ce il cercetati, il veti cunoate, ca veti avea pricepere sa deosebiti dreapta de stinga.

2. Daca cel ce vine este un drumet, ajutati-l cat puteti; dar sa nu ramana la voi decat doua, sau trei zile, daca e nevoie.

3. Daca vrea sa se stabileasca la voi ca meserias, sa lucreze si sa manance;

4. dar daca nu are o meserie, socotiti-va dupa priceperea voastra, ca sa nu traiasca impreuna cu voi un crestin trandav.

5. lar daca nu vrea sa faca asa, atunci face negutatorie cu Hristos. Fiti cu luare aminte cu unii ca acestia.

Capitolul XIII

1. Orice profet adevarat, care vrea sa se stabileasca la voi, este vrednic de hrana lui.

2. La fel dascalul adevarat este vrednic si el ca lucratorul de hrana lui.

3. Luati dar toata pirga produselor linului, a ariei, a boilor si oilor si dati profetilor parga, ca ei sunt preotii vostri.

4. Iar daca nu aveti profet, dati-o saracilor.

5. Daca fac piine, ia pirga si da-o potrivit poruncii.

6. La fel daca deschizi un vas cu vin sau cu undelemn, ia pirga si da-o, profetilor.

7. Ia, dupa socotinta ta, pirga din argintul, din hainle si din toata averea ta si o da potrivit poruncii.

Capitolul XIV

1. Cand va adunati in dumninica Domnului, frangeti piinea si multumiti, dupa ce mai intai v-ati marturisit pacatele voastre, ca jertfa voastra sa fie curata.

2. Tot cel care e certat cu tovarsul sau sa nu vina impreuna cu voi pana nu se impaca, pentru ca sa nu se pangareasca jertfa voastra.

3. Ca aceasta este ceea ce s-a zis de Domnul, ” In orice loc si timp sa-mi aduceti jertfa curata; ca Imparat mare sunt, zice Domnul, si numele Meu este minunat intre neamuri”.

Capitolul XV

1. Hirotoniti-va voua episcopi si diaconi, vrednici de Domnul, barbati blanzi, neiubitori de argint, adevarati si incercati; ca si ei indeplinesc slujirea profetiilor si dascalilor.

2. Nu-i dispretuiti, ca ei sunt cinstiti intre voi impreuna cu profetii si dascalii.

3. Mustrati-va unul pe, altul, nu cu minie, ci in pace, cum este scris in Evanghelie; cu cel care greseste impotriva altuia, nimeni din voi sa nu vorbeasca, nici sa-l asculte, pana nu se pocaieste.

4. Rugaciunile voastre, milostenii-le si toate faptele voastre asa sa le faceti, cum este scris in Evanghelia Domnului nostru.

Capitolul XVI

1. Privegheati pentru viata voastra; candelele voastre sa nu se stinga, coapsele voastre sa nu vi le descingeti, ci gata, ca nu stiti ceasul, in care Domnul nostru va veni.

2. Adunati-va des, pentru a cauta cele de folos sufletelor voastre. Cand nu va va fi de folos tot timpul credintei voastre, daca nu veti fi desavirsiti in timpul cel din urma.

3. Ca in zilele cele din urma se vor inmulti profetii falsi si cei ce strica; si se vor schimba oile in lupi si dragostea se va schimba in ura.

4. Sporind faradelegea, se vor uri unii pe altii si se vor prigoni si se vor vinde si atunci se va arata inselatorul lumii, ca fiu al lui Dumhezeu, si va face semne si minuni; si pamintul va fi dat in miinile lui si va face lucruri nelegiuite, care nu s-au facut niciodata din veac.

5. Atunci va merge faptura oamenilor in focul cercarii si se vor sminti multi si vor pieri, iar cei care vor starui, in credinta for vor fi mantuiti de Insusi Cel ce a fost supus blestemului.

6. si atunci se vor arata semnele adevarului; mai intai semnul deschiderii cerului, apoi semnul glasului trambitei si al treilea, invierea mortilor;

7. dar nu a tuturora, ci dupa cum s-a zis: Va veni Domnul si toti sfintii cu El.

8. Atunci lumea va vedea pe Domnul, venind pe norii cerului.

SFÂRȘIT

9 gânduri despre “Didahia – sau invatatura celor 12 apostoli

  1. O ADEVARATA PUBLICATIE CE MERITA CITITA // DE : PARINTELE DIACON CAZACU GHEORGHE (PARINTELE DIACON GH.) 04/11/2008
    Lectia 27 / DE PARINTELE DIACON CAZACU GHEORGHE /// Dovedind Profetiile 1 Regi 22:1-40 Ahab, vicleanul rege al Israelului, dorea sa recucereasca orasul Ramoth de la sirieni.Dar el avea nevoie de ajutor, asa ca il ruga pe bunul rege Iosafat al Iudeii sa se alature in lupta sa impotriva dusmanului comun. Iosafat a spus ca se alatura cu placere fortelor lui Ahab, dar mai intai trebuie sa ceara sfatul lui Dumnezeu. Ahab, care il parasise pe Dumnezeu cu cativa ani inainte pentru a-l adora pe zeul pagan Baal, a chemat pe cei 400 de profeti din slujba sa apara in fata celor doi imparati. Cu o infatisare dramatica acesti falsi profeti au spus ” Du-te si lupta-te cu sirienii si vei fi victorios !”. Dar regele Iosafat a cerut sa auda profetia de la un profet adevarat al lui Dumnezeu. Ahab a spus ca exista un singuer profet al lui Dumnezeu pe nume Mica, dar a adaugat: ” Il urasc, el nu proroceste ceva bun in legatura cu mine, doar raul”. Vesetul 8. La insistentele lui Iosafat, Ahab a trimis cu greu un servitor sa-l aduca pe Mica. Curajosul profet a venit si a facut o prorocire foarte nepopulara. El a spus ca Ahab va muri in lupta cu sirienii.Acum Ahab trebuia sa ia o decizie foarte grea. Trebuia sa creada pe cei 400 de profeti care spuneau lucruri frumoase, sau pe singurul profet al lui Dumnezeu. Incapatanatul rege Abab l-a rugat pe Iosafat sa nu ia in considerare profetiile lui Mica si sa vina alaturi de el la razboi. El a crezut ca este mai intelept decat Dumnezeu daca se imbraca complet in armura si evita prima linie a luptei. Dar Ahab a aflat prea tarziu ca nu poti scapa de Cuvantul lui Dumnezeu. In timpul bataliei, o sageata zburand prin aer il lovi pe Ahab la incheietura armurei si acesta a sangerat in carul sau de lupta pana a murit. Isus a avertizat ca vor fi multi profeti falsi in zilele din urma (Matei 24:11). De aceea noi trebuie sa stim cum sa deosebim pe cel adevarat dintre cei falsi. Poate fi o chestiune de viata sau de moarte. Studiu Completati spatiile goale dupa ce ati citit textul din Biblie 1.Pentru cine reveleaza Dumnezeu palnurile sale finale? Amos 3:7 Cu siguranta, Dumnezeu nu va face nimic fara sa-si descopere taina sa slujitorilor sai ____ 2. Vor fi atat profeti adevarati cat si falsi in zilele din urma ? Matei 24:11 Si multi _______profeti se vor ridica si vor insela pe multi. Fapte 2:17 In zilele de pe urma, zice Dumnezeu , voi turna din Duhul ____ peste orice faptura: ____ si _______ voastre vor proroci. NOTA: Da, vor fi atat profeti adevarati cat si falsi la sfarsitul timpului.De asemenea Scriptura ne invata ca profeti pot fi atat barbati cat si femei. 3. Ce tipuri de profeti falsi sunt special condamnate in Biblie ? A. ” Un cititor in stele”. Deuteronom 18:10 B. ” Un astrolog”. Deuteronom 18:10. C. ” Un magician”. Deuteronom 18:10. D. ” O vrajitoare”. Deuteronom 18:10 E. ” Un descantator”. Deuteronom 18:10 F. ” Un mediu spiritist”. Deuteronom 18:10 G. ” Un vrajitor”. Deuteronom 18:10 H. ” Un vorbitor cu mortii”. Deuteronom 18:10 NOTE: Deuteronom 18:9-12 spune ca toti cei care fac asemenea lucruri sunt o _______ pentru Dumnezeu. Din acest motiv, crestinii nu trebuie sa aiba nici o legatura cu ei. Apocalipsa 21:8 Cat despre scarbosi,ucigasi, curvari si vrajitori.. au partea lor in iazul care arde cu foc si cu pucioasa: adica, moartea a doua. 4. Are Biserica ramasitei darul profetiei ? Revelation 12:17 Si balaurul maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintiei ei, care pazeste popruncile lui Dumnezeu si tin _______ lui _______ Hristos. Apocalipsa 19:10 Eu sunt impreuna slujitor cu tine si cu fratii tai care pastreaza marturia lui Isus: Lui Dumnezeu inchina-te: caci marturia Lui este _______ ________. NOTE: Dupa cum am invatat in Studiul 16, Biserica ramasitei are ”marturia lui Isus.”care este spiritul profetiei. ”Comparand Apocalipsa 19:10 cu 22:9 vom vedea ca ingerul descrie pe ”confratele” Ioan ca avand spiritil profetiei ca ”profet” si ” care pastreaza ceea cea spune aceasta carte.” In 1 Corinteni 1:5-8, Pavel scrie ca biserica va avea” marturia lui Isus” si va ” veni in urma nici unui dar ” pana la a doua venire a lui Isus. Deci Biserica ramasitei va avea cu adevarat darul profetiei. 5. In ce feluri vorbeste Isus unui profet adevarat ? Numeri 12:6, 8 Cand va fi printre voi un prooroc, Eu, ma voi descoperii lui intr-o _______ si îi voi vorbi intr-un _____ … Eu îi vorbesc _____ catre gura. Ezechiel 4:1 Si ______ care a vorbit cu mine, a venit din nou si m-a trezit, ca un om care este sculat din somnul sau. NOTE: Dumnezeu a vorbit profetilor sai prin viziuni, in vise, fata in fata si prin ingeri. Bilele de cristal, citirea in palma, citirea in frunzele de ceai, citirea in stele si vorbirea cu mortii , nu sunt metodele lui Dumnezeu de comunicare cu mortii. 6. Sunt miracolele evidente pentru a dovedi un profet adevarat ? Apocalipsa 16:14 Acestea sunt duhuri de _____ , care fac _______ si care se duc la imparatii pamantului intreg. NOTA: Nu, miracolele nu sunt o dovada ca cineva este un profet adevarat. Ele dovedesc numai un singur lucru-puterea supranaturala. Dar puterea supranaturala poate veni de la Dumnezeu sau de la Satana. De aceea Dumnezeu ne spune: ” Nu dati crezare oricarui duh, ci sa cercetati duhurile daca sunt de la Dumnezeu: caci in lume au iesit multi prooroci mincinosi „. Ioan 4:1 7. Care este cel mai important test pentru un profet ? Isaia 8:20 La _____ si la _________ caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta. NOTA: ”Legea si marturisirea” au fost in Vechiul Testament expresia pentru Biblie. Cu alte cuvinte, un mesaj al cuiva care pretinde ca are o viziune profetica de la Dumnezeu, trebuie sa fie comparata cu Biblia. Noi trebuie sa testam profetia prin Biblie si nu Biblia prin profet. Orice profet adevarat al lui Dumnezeu va fi intodeauna suta la suta de acord cu Biblia. Acesta este testul adevarat. 8. Care este al doilea test al unui profet ? 1 Ioan 4:2 Duhul lui Dumnezeu sa-L cunoasca dupa aceasta: Orice duh care marturiseste ca _____ _____ a venit in trup, este de la Dumnezeu. NOTA: Un profet al lui Dumnezeu trebuie sa cunoasca si sa invete adevarul despre Isus Hristos-ca a fost Dumnezeu in corp omenesc. Adevaratii profeti trebuie, de asemenea, sa-l proslaveasca pe Isus si nu pe ei insisi. Majoritatea falsilor profeti cauta sa distraga atentia de la cuvintele lui Dumnezeu si sa o atraga catre ideile lor. 9. Care este al treilea test pentru un profet ? Matei 7:16 Îi veti cunoaste dupa ______ lor. NOTA: Aceasta nu inseamna ca profetul va fi pefect. Profetii lui Dumnezeu au intodeauna greselile lor. Cu toate acestea, trebuie sa existe o legatura intre invataturile profetilor adevarati si viata lor. 10. Care este al patrulea test pentru un profet ? Ieremia 28:9 Cand cuvantul profetului se va ________ se va cunoaste cu adevarat ca este trimis de Domnul. NOTA: Un profet adevarat nu va face profetii false. Daca un profet este al Domnului, ceea ce spune el sau ea se vor implini. Cu toate acestea, nu doar precizia clarifica in mod automat ca o persoana este profet adevarat. Deuteronomul 13:1-3 avertizeaza ca falsii profeti pot prezice lucruri care se vor intampla si apoi folosesc influenta lor pentru conducerea oamenilor catre alti Dumnezei. Un profet adevarat trebuie sa conduca lumea catre inchinarea la Dumnezeu conform cu Biblia. 11. Care sunt cele trei reguli ale lui Pavel cu privire la profetie ? 1 Tesaloniceni 5:20,21 ___ dispretuiti prorociile. __________ toate lucrurile si pastrati ce este bun. NOTA: Pavel spune sa nu dispretuim sau respingem darul profetiei. Mai degraba trebuie sa testam mesajele profetilor cu Scriptura si sa urmam ceea ce este bun si adevarat. 12. Al cui sfat respingem cand respingem cuvintele unui profet adevarat ? Luca 7: 28-30 Nu este nici un profet mai mare decat Ioan Botezatorul:.. Si toti oamenii care l-au auzit si vamesii, au dat dreptate lui Dumnezeu. … Dar Fariseii si invatatorii Legii au zadarnicit ______ lui _________ spre propria lor pierdere. NOTE: Cand respingem cuvintele unui profet adevarat, noi respingem sfatul lui Dumnezeu. Un gand solemn ! Biblia ne spune sa ascultam de profetii lui Dumnezeu si promite ca toti cei care vom urma sfatul unui profet adevarat vor prospera. 2 Cronici 20:20 Incredeti-va in Domnul, Dumnezeul vostru si veti fi intariti; incredeti-va in proorocii Lui si veti izbuti. Raspunsul tau Daca Dumnezeu vorbeste prin profetii Lui si daca cuvintele unei profetii sunt ” marturii personale ale lui Isus” pentru tine, esti capabil sa testezi profetii moderni cu Biblia ai sa urmezi sfatul tuturor acelora care sunt de acord cu Scriptura ? Raspuns ______ Supliment Aceasta sectiune furnizeaza informatii suplimentare pentru studiile viitoare. Profetii moderni In Decembrie 1844 un grup de tinere doamne metodiste ingenuncheau in rugaciune in Portland, statul Maine cand Ellen Harmon- o fata de 17 ani cu o sanatate firava – primea prima sa viziune.Ellen (care devine Ellen White dupa casatoria sa cu un tanar pastor pe nume John White) relata ceea ce Dumnezeu îi revelase ei si a continuat sa primeasca viziuni si vise inca 70 de ani- pana la moartea sa in 1915. Tot asa de adevarat ca pentru profetii biblici , anumite fenomene fizice supranaturale o insoteau pe Ellen White in timpul viziunilor sale. Ca profetul Daniel, ea nu respira in timpul viziunii si adesea la inceput îsi pierdea puterea fizica. (Daniel 10:8-17) Cateva din viziunile sale durau 4 ore, dar ea nu respira deloc in acest timp. Doctorii care au examinat-o in timpul acestor viziuni, au atestat acest fapt. Alteori, ea avea de asemenea putere supranaturala (Daniel 10:18-19). Desi Ellen nu cantarea decat 43 Kg, martori au vazut-o tinand in mana intinsa biblia de 7 Kg a familiei, in timpul viziunii. Acestea si alte fenomene fizice ne arata ca exista ceva supranatural in existenta unui profet. Cu toate acestea ele nu ne spun daca profetul este de la Dumnezeu sau de la Satana. Cand am de-a face cu ceva supranatural, care pretinde ca este un dar profetic, crestinii trebuie sa-l testeze daca este adevarat prin confruntarea cu textul Biblic. Alicand patru texte Biblice Haideti sa vedem impreuna daca viata si activitatea din biserica a lui Ellen White corespund celor patru teste biblice ale unui profet adevarat. Primul test-Armonie cu Scriptura Citeste oricare din cartile lui Ellen White si vei descoperi ca acestea te vor conduce catre Biblie si ca sunt in total acord cu Biblia. Cu toate acestea ea nu si-a privit scrierile ca pe un text suplimentar la Biblie. Scopul lor a fost sa atraga atentia poporului lui Dumnezeu asupra Bibliei si sa-I indrepte catre Biblie, ca spre singura sursa de adevar. Observand declaratia emfatica a lui Ellen White, potrivit careia Biblia este singura regula a credintei: ”In vremurile noastre exista o mare distanta fata de doctrinele si invataturile ei si este nevoie de o intoarcere la mare principiu protestant Biblia si doar Biblia, ca regula a credintei si datoriei.” 1 De asemenea ea a scris: : ” Marturiile scrise nu ne aduc o lumina noua, ci doar impresioneaza in mod viu in interiorul adevarurilor inspiratiilor deja revelate. Datoria omului fata de Dumnezeu si fata de oameni lui, a fost distinct specificata in cuvantul lui Dumnezeu; insa doar putini dintre voi sunt supusi luminii date. Adevarul suplimentar nu este scos in afara: dar Dumnezeu s-a gandit ca marturiile simplifica marile adevaruri deja aratate si in felul sau propriu le-a adus inaintea oamenilor pentru a-i trezi si pentru influenta gandirea, incat toti vor fi parasiti fara scuze.” 2 Desi Ellen White nu a accentuat niciodata ca lucrarile sale fac parte din Biblie, ele au fost inspirate cu toate acestea. Multi dontre marii profeti – Ilie, Elisabeta si Ioan Botezatorul, desi au fost inspirati, ei nu au scris nici un capitol din Biblie. Scrierile lui Ellen White pot fi descrise ca o lumina mai mica conducand la mare lumina a Bibliei. Ele sunt ca un comentariu inspirat al Scripturii, dar Biblia este autoriattea suprema. Testul doi-Vesteste adevarul despre Isus Cartile lui Ellen White – ca de exemplu ” Dorinta varstelor”, Obiectul lectiilor despre Isus, Calea catre Hristos, Ganduri de pe Muntele Fericirilor-demonstreaza indeplinirea conditiilor acestui test.Ea nu spune nimic despre ea in aceste volume, dar spune mereu despre Isus. Al treilea test–O viata buna Presa , comentand moartea ei scria: Viata Doamnei Ellen White este un exemplu valoros de depasire pentru noi toti… Era o fiinta umila, devotat discipol al lui Hristos, si orice a facut, a facut bine. A fost onorata si respectata de catre toti care apreciau nobletea umana consacarata unei munci altruiste pentru inobilarea si imbunatatirea omenirii. Moartea ei inseamna chemarea unui alt lider religios respectat, care aproape 90 de ani a ajutat omenirea , cu acte caritabile, vorbe bune si rugaciuni mobilizatoare.” 3 Al patrule test-Accurate Prophecies Ellen White nu a facut multe profetii, dar profetiile ei despre viitor pot fi dovedite. Urmatoarele profetii, citite ca ziarul de dimineata, dar au fost scrise inaintea aparitiei mijloacelor de calatorie moderne.” Dezastrele pe caile ferate vor deveni mult mai frecvente; confuzie, coliziune, si moarte fara un moment de prevenire vor avea loc pe cele mai mari linii de transport”. 4 Ellen White a trait cand stiinta medicala era in stadiu embrionar. A fost o perioada cand medicii sustineu fumatul ca binefacator pentru plamani. Exista diferite opinii medicale, dar nici o dovada stiintifica reala nu a fost aratata. Nutritia a fost o stiinta necunoscuta. In acest domeniu Ellen White a scris carti despre sanatate si nutritie. Dr. Clive McCay , fost profesor la Universitatea Cornell, a confirmat acuratetea scrierilor lui Ellen White in domeniul nutritiei: ” Desi lucrarile Doamnei White au fost scrise cu mult inaintea aparitiei stiintei moderne advente despre nutritie, nu exista un ghid mai bun astazi.”5 Biblia prezice ca in zilele din urma darul profetic va aparea. Dovezile arata ca Ellen White a intrunit fiecare specificatie Biblica pentru un profet adevarat. Noi te incurajem pe tine sa obtii si sa citesti cateva din scrierile ei si sa urmezi porunca biblica care spune ”nu dispretuiti profetiile”. Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.” 1 Tesaloniceni5:20,21 DOAMNE AJUTA + o realizare_de_parintele_diacon_gh.

    Apreciază

  2. Nori intunecati s-au adunat deasupra Romaniei –Gradina Maicii Domnului. Uraganul pustiitor sta sa inceapa. La orizont se zaresc haite de hiene turbate ce se grabesc sa se infrupte din trupul sleit al Tarii. O liniste nefireasca pluteste in aer, e linistea dinaintea furtunii. Pustiitoare urgie e prevestita de veneticii pripasiti pe meleagurile romanesti, dar si de Iudele ce si-au tradat Credinta si Neamul facandu-se slugile celor ce ne dusmanesc. Iudele si stapanii lor actioneaza ca o veritabila “coloana a cincea”, submineaza integritatea Credintei Ortodoxe dar si cea statala.

    Tot ce e romanesc a devenit blamabil, religia strabuna, istoria si cultura au inceput se fie denigrate cu temeinicie. Nimic nu e intamplator, se pregateste terenul pentru uraganul ce vrea sa spulbere definitiv Ortodoxia si romanismul pentru ca neamul romanilor sa fie asimilat definitiv in oceanul globalist. Veneticii si lacheii lor, vor ca romanii sa fie transformati intr-o masa de sclavi timorati si fara identitate gata sa accepte orice, inclusiv ruperea Romaniei.

    Credinta e pavaza, nationalismul e lancea, si romanismul e pumnul ce zdrobeste falcile celor ce dusmanesc neamului nostru. Putem suporta multe, insa ultima reduta e Credinta Ortodoxa, cine indrazneste sa o lezeze cat de putin sa se informeze si sa i-a aminte despre ce a patit barbarul Lie de la Sf. Nestor ucenicul Sf. Dimitrie, sau ce s-a intamplat cu Maxentius dupa ce s-a intalnit cu Sf. Imparat Constantin cel Mare la Pons Milvius.

    Cu nadejdea in Dumnezeu, neamul ortodox al romanilor va suporta orice necaz si va infrunta orice orice furtuna provocata de potrivnic.

    Apreciază

  3. mihailandrei: cine indrazneste sa o lezeze cat de putin sa se informeze si sa i-a aminte despre ce a patit barbarul Lie de la Sf. Nestor ucenicul Sf. Dimitrie.

    Bai aparatorul românismului, bai asta cu pumnii gata sa rupa falci, nu mai masacra limba româna, mai lasa naibii religia si pune mâna pe carte; eu zic sa te chinui sa inveti intâi sa scrii româneste si doar dupa aceea sa te apuce amocul iubirii de neam si religie. Ce dracu`, e un minim de care toata lumea trebuie sa ia aminte… 🙂 Cat despre dusmani, ia si tu aminte la didahie, cand iti dau o palma, intoarce si celalalt obraz, cand iti dau o flegma-n ochi, deschide si gura. Invatatura de invatatura, ce mai! 🙂

    Apreciază

    • „Cat despre dusmani, ia si tu aminte la didahie, cand iti dau o palma, intoarce si celalalt obraz, cand iti dau o flegma-n ochi, deschide si gura. Invatatura de invatatura, ce mai!”

      Frate, fără supărare, da după puterea mea de înţelegere, didahia când zice să întorci şi celălalt obraz duşmanului nu cred că se referă la tine. Pentru tine cred că mai degrabă “Nu daţi ceea ce este sfânt câinilor”.

      Cât despre limbă şi scris – şi eu sunt de părere că e musai să ştii să scrii româneşte.

      Apreciază

    • Importanta este apararea sufletului, dupa aceea gramatica…. important e sa vedeti padurea, nu sa acuzati ca nu o vedeti din cauza copacilor….

      Apreciază

  4. Pingback: Didahia | george vlaescu

Lasă un comentariu