Declaraţia Fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat din 20.03.2009


DECLARAŢIA

Fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, onorată asistenţă,

Fracţiunea Partidului Popular Creştin Democrat readuce în atenţia publică un caz grav de corupţie examinat în 1999 de Comisia parlamentară de anchetă condusă de vicepreşedintele Palamentrului Iurie Roşca. Este vorba de cazul Filat – Combinatul de Tutun Chişinău. Comisia de anchetă, sprijinindu-se şi pe Raportul Curţii de Conturi din 1998, a stabilit implicarea nemijlocită în acest caz a lui Vladimir Filat, ex-ministru de Stat, fost director al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, care era în acelaşi timp şi director general al Societăţii Comerciale „«RoMold Trading»” SRL cu sediul la Iaşi, şi în această ultimă calitate a sa era partener de afaceri cu Mircea Ciubară, director al CTC-Tutun. De altfel, Vladimir Filat este si protagonistul unor dosare penale instrumentate în România pentru contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală. Vladimir Filat a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii, potrivit mandatului 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie a României, stabilindu-se conexiunile sale cu autorităţi şi oameni de afaceri din sfera crimei organizate, în celebrul scandal «Ţigareta – Moldova», fapt ce a făcut obiectul unui dosar intentat de Parchetul Iaşi, transmis apoi Parchetului General al României.

După numirea sa în funcţia de director al Departamentului Privatizarii si Administrarii Proprietatii de Stat, Vladimir Filat, contrar legislaţiei în vigoare, şi-a continuat afacerile, aducând un grav prejudiciu Societăţii pe Acţiuni „Tutun”, cu capital majoritar de stat. De mentionat ca „Tutun SA” avea, in 1998, datorii faţă de Bugetul de Stat, la capitolul impozite, de aproape 70 milioane lei moldovenesti. „Tutun” SA din Chişinău şi firma «RoMold Trading» SRL din Iaşi au încheiat, la 8 octombrie 1997, un Contract de distribuţie exclusivă cu nr. 56. Conform Contractului, «RoMold Trading» primea dreptul de distribuitor exclusiv pe teritoriul României a tuturor produselor de tutun fabricate de către Combinatul de tutun din Chişinău. În conformitate cu clauzele contractului, «RoMold Trading» urma să achite în avans preţul fiecărui transport. Aceste prevederi contractuale nu au fost niciodată respectate, la sfârşitul anului 1998 «RoMold Trading» fiind dator Combinatului de tutun cu 657.017 lei (sau 107.867,5 dolari SUA). Aceste fapte sunt confirmate şi de controlul efectuat la S.A. „Tutun-CTC” de catre Departamentul Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă. Valoarea maximă a datoriilor firmei «RoMold Trading» către SA „Tutun” (1.576.501 lei) a fost înregistrată chiar în timpul campaniei electorale pentru parlamentarele din martie 1998.

În timpul desfăşurării acestui contract, la 12 septembrie 1998, organele de poliţie din judeţul Iaşi au organizat un flagrant şi au capturat patru TIR-uri cu 1 852 400 de pachete de ţigări „MT” de contrabandă în valoare de 7,5 miliarde de lei româneşti. Din rechizitoriul întocmit de procurorii ieşeni rezultă că Vladimir Filat s-a asociat cu câţiva cetăţeni români în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. Rechizitoriul mai notează că „din inregistrările efectuate de către SRI rezultă în plus faţă de celelalte probe administrate în cauză faptul că efectuarea importului ilegal a fost îndelung elaborată de inculpaţi, învinuiţi şi Filat Vladimir” şi că „fapta învinuitului Stan Ionel, a inculpaţilor Burlacu Gheorghe, Burlacu Cristian şi a numitului Filat Vladimir, de a se asocia în vederea săvârşirii de infracţiuni, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 323 Cod penal”. Faptele descrise în rechizitoriu sunt probate şi de înregistrările convorbirilor telefonice dintre Vladimir Filat şi asociatul său Stan, realizate de SRI şi aflate ca probă la dosar. Cei doi sunt surprinşi într-o discutie despre introducerea în România a transportului ilegal de ţigari, de care erau conştienţi că se face cu încălcarea multor dispozitii legale în vigoare. Stan i-a raportat lui Filat că s-a aranjat falsul şi că nimeni nu-i va mai deranja afacerile. Cetăţenii români anchetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova Vladimir Filat fiind dispusă disjungerea cauzei în alt dosar, pentru a nu întârzia examinarea acesteia. În rechizitoriu se mai arată că, după declanşarea anchetei, s-a încercat influenţarea unor înalţi funcţionari guvernamentali pentru ca firma «RoMold Trading» să reintre în posesia ţigărilor care făcuseră obiectul importului ilegal.

Potrivit rechizitoriului, Filat urma să fie trimis în judecată, după stabilirea întregii activităţi infracţionale. Vladimir Filat a montat o adevarată reţea infracţională şi de influenţă la diverse niveluri decizionale ale statului român pentru a aduce ţigări „MT” de contrabandă.

Materialele Comisiei parlamentare de anchetă au fost transmise atunci Procuraturii Generale, care însă nu a acţionat în consecinţă.

În aceste condiţii Fracţiunea parlamentară a PPCD cere Procuraturii Generale şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei să examineze cele cuprinse în prezenta Declaraţie şi să acţioneze în conformitate cu legislaţia, precum şi să comunice care au fost cauzele pentru care materialele Comsiei parlamentare de anchetă au fost neglijate de Procuratură.

Totodată, Fracţiunea PPCD cere Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene să uzeze de prerogativele sale legale pentru a contacta autorităţile competente ale Statului Român şi să ne comunice oficial care este soarta dosarelor penale privind implicarea lui Vladimir Filat în contrabanda cu ţigări în România.

Chişinău, 20 martie 2008

3 gânduri despre “Declaraţia Fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat din 20.03.2009

  1. Dana aceasta este parerea ta pe care nu-mi ramine decat s-o respect. Insă trebuie sa accepţi si tu ca aceasta parere nu este valabila pentru altii.
    Desigur deranjeaza pe unii cand rascolesti in trecutul intunecat.
    Si o rugaminte, daca vii cu etichetari in stil bolsevic, cel putin depune efort si argumenteazati optiune pina la capat, fara a depasi hotarele bunului simt in exprimarea gandurilor tale.
    Dca vrei ca sa fii respectata invata sa respecti positia altora chiar daca nu-ti convine. Si argumenteaza de ce…
    Doamne ajuta!

    Apreciază

Lasă un comentariu