Medicii de familie au primit ordin de sus


Ministerul Sănătății le cere medicilor de familie să urgenteze implementarea ordinului cu privire la acordarea serviciilor de reproducere umană asistată. Potrivit documentului, aceștia trebuie să elibereze cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro gratuită bilete de trimitere pentru investigații și consultații ginecologice.

”Medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru recoltarea frotiului urogenital, efectuarea ecografiei transvaginală, a glandei mamare și a testului Papanicolau. Peste 15 zile, de la solicitarea unei proceduri de fertilizare in vitro gratuită, medicul de familie eliberează cuplului dosarul medical și trimiterea semnată la comisia de evaluare. Cu aceste acte, solicitanții merg la ginecolog, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Specialistul, la rândul său, trimite cuplul să facă investigații medicale de înaltă performanță. Dacă este necesar, acesta solicită efectuarea examenului urologic sau andrologic, în funcție de cauza infertilității”, scrie într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Anterior, Ioan Moșneguțu, Episcopul de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a reacționat la inițiativa Guvernului de a oferi cuplurilor cu venituri mici dreptul de a efectua o fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare și a declarat că ”adoptarea unei astfel de legi poate avea un impact extrem de negativ asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane”. Proiectul de modificare al legii privind sănătatea reproducerii a fost aprobat de Parlament în luna decembrie cu votul a 87 de deputați.

Citește mai multe știri pe Sputnik.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s