Povestea autonomiei financiare


Am citit HG 1005 din 28 dcecembrie 2012 privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative cu toate notele informative şi amendamentele propuse. E vorba de modificările votate în primă lectură la Legea nr. 397 privind finanţele publice locale.

Concluzia în urma lecturii:
Est-VestSună frumos, ăuropean, democratic bla, bla…
Pentru a lămuri mai băbeşte e ca şi cum am încredinţa bugetul unei grădiniţe în mîinile copiilor.
Cu toată dorinţa de a stimula autonomia financiară vom observa ca efect imediat creşterea taxelor locale, şi nu prea înţeleg cum va fi susţinută în acelaşi timp iniţiativele locale, mai ales în condiţiile în care primăriile nu au capacitate managerială necesară, procesul demografic este în declin, migraţia tot mai mare ş.a.m.d.
Mă tem că la orizont se arată unicii „salvatori” investitorii străini, care vor deveni stăpîni pe pămînturile nostre, iar noi vom deveni gastarbaiteri în propria ţară. Astfel ne vom transforma treptat, într-un popor de sclavi fericiţi.
În plus, această „reformă” cred că va cauza doar efecte negative mai ales pe termen mediu şi lung, avînd în vedere că nu există o viziune de sistem, unde să fie luate în calcul toate aspectele vieţii sociale şi accentele să fie puse în interesul persoanei, familiei, iar veniturile să fie doar instrumente de realizare a politicilor centrate pe om. Iar dacă unicul colac salvator al ţării este aruncat pentru a colecta pe bani (acumulări de venituri) şi aceasta reprezintă o valoare supremă a prosperităţii, iar persoanele sunt doar un instrument în calea realizării acestor „reforme”, poate fi uşor modelat „viitorul luminos ăuropean”  al „coloniei” moldoveneşti în cadrul noului URSS.
Ce să mai adaug – suntem o adevărată „istorie de succes” … pentru corporaţiile transnaionale şi marile puteri, o adevărată ţară-„tampon”. Iată ce crede lumea de la ţară despre „istoria asta de succes”, e cu totul altă poveste… care nu are nimic în comun cu „viitorul luminos al boborului”. Iar în viitorii 50 de ani tot ne vom scoate ochii unul altuia care ne sunt ocupanţii şi care eliberatorii, uitînd probabil că diferenţa dintre ei este doar una – primii pleacă ceilalţi vin…

Reclame

Un gând despre “Povestea autonomiei financiare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s