Istoria demontărilor monumentului lui Lenin din o. Rîşcani


După căderea URSS-ului, lumea a început să se trezească din amorţirea jugului ateist. Lumea a simţit că trebuie să aleagă între credinţă şi satană. Odată cu redeschiderea Bisericilor, oamenii nu au putut să mai tolereze în centrul localităţii în care trăiau statuia-idol al celui care a călcat în picioare credinţa strămoşească, care şi-a bătut joc de tot ce avem noi mai sfînt – credinţa în Dumnezeu.

După adoptarea Hotărîrii Guvernului nr. 688 din 1991, privind lichidarea simbolicii ideologiei comuniste, la noi în orăşel a fost organizat un miting de proporţii (la scara orăşelului nostru cca 3 mii oameni este de proporţii), la care s-a cerut demisia conducătorului raicomului de atunci Dumitru Guţu. Organizatorii, Grigore Varzari, Ion Popov, tatăl meu – David Salagor, Grigore Petelcă, regretatul, au reuşit schimbarea puterii şi sunt cei care au demontat monumentul bolşevicilor. Au adus atunci o macara de la Drochia şi nu a fost nevoie decît de jumătate de oră ca să se facă curăţenie în centrul orăşelului.

Ulterior, la conducere au ajuns tot comuniştii doar că reprofilaţi în democraţi. „Revoluţionarii” luptînd dezinteresat nu au revendicat funcţii de conducere, din păcate. După care cei care au preluat puterea în urma alegerilor „democratice” rîdeau şi făceau glume pe seama frontiştilor. Ei, dar asta e alt subiect la care voi reveni ulterior cu un alt articol.

Peste 10 ani, monumentul lui Lenin a stat în glod pe teritoriul Î. M. Apă-Canal şi a fost loc de întîlnire pentru toţi cîinii din Rîşcani 🙂 Nişte prieteni de-ai noştri au mai şlefuit monumentul cu „cuvalda” (ciocan mare) :D.

În 2003, după alegerile locale la putere au venit comuniştii. Ei, şi pentru a demonstra că au venit pentru mult timp au scos din glod monumentul închinat momîiei de la mausoleu şi au pornit să o reinstaleze. La şedinţa consişiului la propunerea PPCD-ului lucrările de instalare au fost stopate. În aceiaşi zi, Preotul Tudor Bazatin, David Salagor şi Grigore Petelcă au adunat peste 1000 de iscălituri pentru a instala în centrul oraşului Monumentul Boierului Rîşcanu, care a contruit Biserica în localitate, spitalul, şcoala şi însuşi oraşul care îi poartă numele. Tot în aceiaşi zi, în secret, comuniştii au făcut încă o şedinţă a Consiliului Local, deci era ilegală şi adoptă decizia de a instala monumentul. Necătînd la promisiunea dată preotului şi a grupului de oameni care au protestat şi adunat iscălituri. La şedinţă fusese ori Stepaniuc, ori Ostapciuc, nu mai ţin minte, şi au decis instalarea monumentului. A doua zi, sîmbăta, a fost instalat.

Deci, instalarea monumentului a fost făcută cu toate încălcările legislaţiei în vigoare. Este procedura cu privire la instaurarea monumentelor. Pe lîngă decizia Consiliului, care trebuie să fie legală, era necesară o scrisoare în adresa Ministerului Culturii. Ulterior Ministerul trebuia să facă o adresare către Guvern. Guvernul trebuia să emită o Hotărîre de instalare a monumentului. Nimic din acestea nu există. Deci monumentul pur şi simplu nu există. Nu este la balanţa nimănui. Se încadrează în categoria „mobilă publică”.

În 2009 după ce am devenit consilier, am hotărît împreună cu fracţiunea democratică să schimbăm preşedintele raionului. Una din condiţiile noastre pentru votul acordat domnului Ion Parea a fost şi demontarea monumentului lui Lenin. Atunci am adus toate argumentele legale şi procedurale. Însă am fost dezamăgiţi cînd am văzut că nu s-a respectat promisiunea. Frica, sau poate florile puse în tinereţe şi memoria „buntului” din ’91 şi-a jucat rolul, nu ştiu.

Ei, acum recent, nu ştiu cum şi prin ce minune, introduc pe ordinea de zi a Consiliului chestiunea despre demontarea monumentului, făcută destul de iscusit pentru a nu atrage atenţia. Nu ştiu cine i-a sfătuit, dar a fost întocmită destul de bine. În această decizie au fost enumerate toate argumentele prezentate de noi încă în 2009, cu unele argumente în plus, care aş spune erau fără de relevanţă. Părerea mea este că nu a fost nevoie nici de acest act administrativ. pentru că nu poţi demonta legal, un monument care nu există legal. El pur şi simplu nu există. Nu există nici o probă documentală despre existenţa monumentului.

În data de 12 mai, campania Hai Moldova a început bine, curăţenia a început de unde trebuia. Regretabil este însă că nu a fost dusă treaba pînă la capăt. şi nu a fost demontat în totalitate. Bine, au ieşit vreo 3 aghezmuiţi să se revolte, dar asta nu e motiv de a bate în retragere. Iar a doua zi, la miting au ieşit vreo 3 ţigani în cruce, care nu pot dormi de grija lui lenin. Taică-meu, li se adresă cu „Hristos a Înviat!” şi au răspuns – „Cu adevărat a înviat”. Şi atunci iarăşi i-a întrebat: Păi voi cu cine sunteţi ori cu Hristos ori cu satana? Pe cîţiva îi învăţase la şcoală – şi au plecat ochii ruşinaţi în jos. Vreo doi îl tot lăudau că e frumos. Asta a fost tot mitingul lor jalnic. Apropo în anunţ toată lumea era invitată să vine Duminică, pe 12 mai 🙂 să apere picioarele monumentului 🙂

Ei, iată asta e epopeea demontărilor tătucului sovietic. Ceea ce mă bucură este că foarte mulţi alolingvi au aflat istoria şi faptele acestui tiran. Am un prieten, părinţii lui sunt veniţi aici de prin Ural, care mi-a spus că ar fi bine să-l mărunţim monumentul şi să reparăm nişte gropi din oraş, că tot e rău drumul. Prietenul meu este un bun creştin ortodox şi merge regulat la Biserică.

În concluzie, vreau să spun că anume credinţa ortodoxă este liantul care ne uneşte şi ne întăreşte.

P.S.

Menţionăm că pietroiul de la Rîşcani este compus din 4 părţi: 2 au dost demontate, mai rămîn încă 2. Aşteptăm în continuare, să fie demontat pietroiul pînă la capăt. Ar fi bine ca să nu mai fie reamplasat nicăieri în altă parte, ci să ajungă după cum a menit prietenul meu – prundişul să se alegă din el.

Şi în final vă recomand filmul: „Про бизнесмена Фому” care a găsit utilizarea adecvată a statuii lui Lenin 😀

http://vk.com/video_ext.php?oid=-24497502&id=159805381&hash=1703e880049d533a&hd=1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s