Pavajul – o soluţie pentru problema drumurilor din sate


Pavaj de pe străzile din Praga, Cehia

Pavaj de pe străzile din Praga, Cehia

Pavajul, sau cum i se mai spune la ţară – caldarîmul, este o cale de a soluţiona problema drumurilor. Deşi “progresul tehnico-ştiinţific” şi “modernizarea excesivă” au contribuit la înlocuirea pavajului cu drumuri din asfalt, tehnologie care s-a dovedit a fi foarte costisitoare, dar şi ineficientă în timp. Cunoaştem cu toţii drumurile “peticite” care înghit nesăţios, an de an, banii din bugetele, şi aşa sărăcite, ale comunităţilor locale.

Efectuînd deplasări în ţări ca Cehia, Belgia, Olanda, Franţa, am observat că administraţiile de acolo nu doar că nu au renunţat la drumurile pavate, ci din contra construiesc noi drumuri după metoda tradiţională. Multe lucruri în Europa nu sunt bune, mai ales ce ţine de aspectul moral, însă în domeniul infrastructurii avem ce învăţa de la ei.

Nu trebuie să inventăm bicicleta, ci trebuie doar să ne reamintim vechile tehnici de construcţie ale drumurilor noastre. Avantajul drumurilor pavate sunt multiple, dar în primul rînd durabilitatea. De asemenea, sunt mult mai ieftine şi mai uşor de construit, dar şi de reparat, atunci cînd sunt efectuate lucrări subterane.

Mai ales în satele noastre, majoritatea tinerilor fug de la ţară pentru că au gustat din comfortul oferit de oraş, iar glodul a devenit o adevărată sperietoare. Ei bine, de ce să nu creăm condiţii bune şi la ţară? Pavajul poate redeveni “stăpînul” drumurilor noastre, mai ales la ţară,  unde avem şi un trafic rutier mult mai limitat.

Acum, după alegerile generale locale, au intrat în funcţii mulţi primari noi dornici să demonstreze că lumea nu i-a votat zădarnic. Poate ar fi o idee bună cu care ar trebui să înceapă activitatea?

Reclame

2 gânduri despre “Pavajul – o soluţie pentru problema drumurilor din sate

  1. Pingback: Pavajul – o soluţie pentru problema drumurilor din sate « Blogul satului Sturzeni

  2. Pingback: Pavajul – o soluţie pentru problema drumurilor din sate « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s