Analist pe post de inchizitor


Marele "analist politic" Denis Cenuşă

Înţeleg că au fost multe ploi ultima vreme, dar chiar să se înmulţit aşa analiştii de tot soiul ca ciupercile? Datul cu părerea asupra oricărui subiect a devenit o modă. No, dacă ar fi doar un blogger, dar aşa ditamai analist politic, nimeni altul decît Denis Cenuşă.

Încearcă omul să aibă şi el o părere despre tot ce cade în cale. Citesc astăzi cu stupoare  articolul său  – Mitropolia Moldovei şi cele 5 milioane de dolari de la GazPromBank.

Marele analist şi comentator îşi începe analiza sa în felul următor:

Aproximativ 5 milioane de dolari vor fi transferaţi de GazPromBank pe conturile principalei biserici din stat, subordonată patriarhului rus Kiril.

Din prima propoziţie se vede că băiatul e departe de ortodoxie, totuşi recunoaşte importanţa ei, însă cînd scrie că este„subordonată patriarhului Kiril” , demonstrază valorile şi principiile pe care le împărtăşeşte, şi din ură faţă de Biserica Ortodoxă uită că Ea este subordonată lui Hristos.

„Analistul” Denis Cenuşă, fără a aduce vreo probă sau vreo sursă din care ar  reieşi afirmaţiile sale, tună şi fulgeră de indignare că Mitropolia Moldovei ar primi de la GazPromBank suma de 5 mln $. Pe lîngă lipsa argumentării afirmaţiilor sale „analistul-inchizitor” se porneşte la atac:

Fără o reglementare strictă a cadrului legal, Biserica va continua să se eschiveze de la îndeplinirea unei misiuni social-culturale şi educaţional-religioase în corespundere cu principiile morale şi necesităţile civice ale comunităţii.

Totodată, implicarea agenţilor economici din afară, apropiaţi unor interese improprii aspiraţiilor europene ale R. Moldova, în finanţarea principalei entităţi religioase din ţară, ilustrează o dată în plusimposibilitatea populaţiei şi a statutului de a supraveghea şi limita activitatea „distructivă” a Mitropoliei.

Vo Kak! – cum spune rusul. Aţi înţeles? Pentru a contracara activitatea subversivă şi distructivă a Bisericii Ortodoxe din RM ea trebuie supusă unui control total, pentru a asigura transparenţa şi doamne fereşte să pericliteze procesul de integrare europeană… De rîsul găinilor tovarăş analist. Tătuca Lenin s-ar fi mîndrit cu dumitale.

Să urmărim şirul de expresii nepărtinitoare ale unui analist care scrie pentru gazăturili din Respublica Moldavia:

„bisericile controlate de Mitropolie”, „şefia religioasă”, „„fortăreţei religioase” a Mitropolitului”, „tranzacţiile „religioase””, „Situaţia dată menţine cea mai ofensivă şi incisivă biserică(sic!) din ţară într-o zonă lipsită de obligaţii şi responsabilităţi” etc. putem continua şirul, dar nu cred că are rost, sunt suficiente argumente pentru a demonstra slugărnicia acestui analist pentru michiduţă.

Pentru a-şi argumenta „ipotezele” sale despre „biserica incisivă” tovarăşul vine cu următorul argument –

Încă un indiciu care ne apropie de această ipoteză este lipsa de iniţiativă din partea lor pentru acţiuni de caritate, în ajutorarea copiilor de emigranţi, familiilor sărace, bătrânilor răpuşi la pământ de pensii mizere sau a numeroşilor sinistraţi.

Păi domnule, ar fi bine să mai mergi la biserică ca să vezi activitatea misionară pe care o face Biserica Ortodoxă, nu să stai zi şi noapte pe internet, delectîndu-te şi savurînd propriile tale opere.

De asemenea, nu am observat nici un cuvînt în analiza sa despre finanţarea sectelor şi a altor religii păgîne de la noi din ţară. Spre exemplu, Analistul nu este deranjat de Iehovişti, de finanţările pe care le primeşte Biserica catolică, de toate sectele totalitare precum Biserica Unificării, cunoscută ca secta Moon, deloc nu se preocupă să studieze fenomenul satanist din RM care înfloreşte pe bani en-gros din străinatate. Sau poate el, marele analist, anume din acest motiv s-a speriat că Biserica Ortodoxă ar putea să devină şi mai puternică? Deşi, un profesionist ar trebui să opereze cu poziţia oficială a Mitropoliei, cel puţin să o menţioneze, nu am observat nicăieri nici o menţiune despre dezminţirea lui ÎPS Vladimir cu privire la aceşti bani oferiţi de GazPromBank. Despre poziţia mitropoliei se poate citi aici.

În concluzie, putem doar să ne punem întrebarea cui servesc acest soi de analişti „democraţi”, „europeni”, „nepărtinitori”, „echidistanţi” şi bine intenţionaţi”?

P.S.

„Dumnezeu cu băţul nu bate” /înţelepciunea poporului./

10 gânduri despre “Analist pe post de inchizitor

  1. :)) E cam amuzant ce scrii omule, faci parte din inchiziţia ortodoxă moldovenească cumva? Te iei de oameni doar fiindcă spun ceva ce nu-ţi convine ţie şi fanatismului tău religios? Eu cred că, dacă „săraca” Biserică Ortodoxă era aşa cinstită şi bună şi dăruitoare, nu auzeam şi vedeam la tot pasul veşti despre preoţi cu maşini noi din străinătate, telefoane mobile, aur pe ei şi alte bogăţii de care lumea deja devine indignată. Plus că nu mi se pare corect nici faptul de a nu plăti impozite la stat când învârtesc adevărate afaceri cu serviciile lor „sfinte”. Şi atât cât un 90%+ al populaţiei din moldova se declară ortodocşi, mi se par în plus preocupările tale referitor la alte religii şi secte, sau cumva nu vă place „concurenţa”? Preferaţi monopolia da? Iar cine nu e cu voi, e împotriva voastră da? Şi anume pe ei dumnezeu i-ar „bate cu băţul” :)) Unde a dispărut dragostea faţă de aproape, toleranţa, înţelegerea şi bunătatea de care credincioşii şi Biserica ar trebui să dea dovadă, aaaah?

    P.S. Dacă tot scrii, scrie corect măcar 😉
    „împărtăşeşte” şi nu „înpărtăşeşte”
    „a-şi argumenta” şi nu „aşi argumenta”
    „cuvânt” şi nu „cuvând”
    „citi” şi nu „cititi”

    Apreciază

  2. Val, din comentariul tau se vede ca si tu esti departe de Domnul.
    Apropo, in ortodoxie nu exista toleranta fata de nimic, exista dragoste fata de aproapele. Toleranta presupune altceva, sa accepti toate porcariile moderne care apar peste noapte, or credinta nu se schimba si nici nu se va moderniza vreodata. Cezar a atacat ideiile acestui ratacit si nu persoana in cauza. Iar tu daca ai fi fost un bun crestin cu credinta vie in sufletul tau nu te-ai fi lasat ispitit de ce vezi in jur, ci roaga-te pentru acei preoti care aluneca sa scape de ispita. Iertare, dar iti urez sa mai cresti in cele duhovnicesti, altfel nu ai fi comentat in acest fel in care i facut-o.
    Doamne ajuta spre luminarea mintii omului pacatos!

    Apreciază

    • 1) Cine sunteţi voi să declaraţio altă persoană „rătăcită” chiar nu vedeţi cât de orbi sunteţi judecând doar din propria voastră perspectivă religioasă?
      2) Eu nu-s credincios şi nici nu voi fi vreodată, prea multe miniciuni, contradicţii şi prostii în religie, e un pericol social, e un obstacol pentru mintea umană şi pentru dezvoltarea noastră ca şi fiinţe, cele mai multe războaie s-au făcut şi încă se fac din cauza religiilor, deci să nu vă aud cu ele.
      3) dacă aţi fi într-adevăr creştini buni la suflet, aţi asculta ce vă zice biblia voastră şi nu aţi judeca pe NIMENI! Căci doar dumnezeu ar trebui să judece lumea, nu voi. Demonstraţi prin agresivitatea şi ignoranţa voastră cât de ipocriţi sunteţi voi, şi toată biserica de asemenea. Sunteţi primii care nu respectă regulile propriei religii dar vreţi ca alţii să o facă şi-i arătaţi cu degetul. Ruşine!

      Apreciază

  3. Toleranţa nu este caracteristică unui bun creştin, noi acceptăm omul niciodată păcatul. Nu am de gînd să tolerez hulitori ai Bisericii, mai ales dacă opinia pe care o exprimă este nefondată şi bazată pe emoţii. Analişti de acest fel ar fi trebuit cel puţin să devină mai înţelepţi şi să-şi mărească bagajul de cunoştinţă dacă doreşte să fie un „duşman” demn de respect.

    Mulţumesc pentru erorile identificate.

    Apreciază

    • Dacă toleranţa nu e caracteristica creştinilor buni, atunci nu există creştini buni, şi în general e un motiv în plus să nu fii creştin. Eviţi deja a doua oară ceea ce-am zis eu referitor la a nu judeca şi a-ţi iubi aproapele, cum învaţă dumnezeul tău, deci într-adevăr NU EŞTI un creştin bun, şi nici restul ce gândesc şi procedează la fel.
      Iar referitor la bagaj de cunoştinţe, cred că credincioşii sunt ultimii ce-ar trebui să vorbească la temă, văzând că bagajul vostru de cunoştinţe se bazează pe o carte scrisă mii de ani în urmă de nişte oieri, iar multe din actualele descoperiri ştiinţifice ce poate nu vă convin vreţi să le ignoraţi. Uitasem că faptul de a fi contradictoriu e tot ceva specific credincioşilor.

      P.S. Credinţa se naşte acolo unde este lipsa de cunoştinţe, iar unde începe cunoaşterea se termină credinţa.

      Apreciază

  4. @Val probabil nu cunoşti semnificaţia cuvîntului toleranţă. Repet un creştin iubeşte omul, niciodată însă, nu va accepta păcatul pe care îl săvîrşeşte aproapele său. Or, Toleranţa este acceptarea păcatului şi respectarea opiniei, chiar dacă e greşită.

    Eu aici nu judec pe nimeni, ci doar constat cu cîtă neruşinare cineva îmi judecă credinţa şi Biserica. Iar atunci cînd cineva atacă, trebuie să aperi.
    Credinţa se naşte acolo unde este lucrarea Duhului Sfînt.

    Apreciază

    • admin (frumos nume 🙂 ) zice : Eu aici nu judec pe nimeni, ci doar constat cu cîtă neruşinare cineva îmi judecă credinţa şi Biserica.

      Bine-ati revenint in epoca sovietica (sau ţarista): critica e interzisa, religia e ca vaca sfânta la hindusi, nimeni n-are voie s-o critice! Daca Voltaire si enciclopedistii erau moldoveni azi, in mileniul 3, o puneati de-un pogrom. Iar lui Einstein i-ati fi inchis si lui gura, cand critica religia, ca e “nerusinat“ si va “judeca credinta“. Sunteti tari, mah…

      Apreciază

  5. Bah, da’ ce întunericitzi are si Moldova… Credeam ca asta e specialitatea României, dar de unde!? Prinsa intre Rusia/Ucraina si România, cum naiba puteau fi moldovenii altfel?

    Unu’ scrie: „Cezar a atacat ideiile acestui ratacit si nu persoana in cauza”. Serios? Pai titlul ataca omul si persoana, nu pacatele, cand decreteaza ca avem un „analist pe post de inchizitor”; daca infiera pacatul, zicea „chestiunea tratata de analistul x e-ntr-o nota inchizitoriala.”
    Autorul zice ca analistul inchizitorial, „din ură faţă de Biserica Ortodoxă uită că Ea este subordonată lui Hristos”.
    Oau! Ce taina ne-ai mai zis frate, adica pana la urma nu e subordonata nimanui, ca n-am vazut pe numitu’ Hristos coborând din ceruri ca sa-i traga de urechi pe popii ortodocsi, cand acestia interziceau taranilor muribunzi de foame, sa primeasca ajutor alimentar de la contele Tolstoi!

    Sa fie oare ca a uitat (sau n-a stiut niciodata?) el, Cezarica, ca B.O. a fost ea subordonata si satrapilor care au condus Rusia, satrapi care-si înfometau poporul pana mureau oamenii cu zecile de mii? In 1891, pe timpul cand ţarul exporta grâne ca sa-si umple visteria cu valuta, in timp ce foametea secera zeci de mii de nenorociti ai soartei, Tolstoi s-a gasit sa dea din averea lui ca sa scape cati prapaditi putea si el, de la moarte prin inanitie, iar mandra si sfanta Biserica Ortodoxa, care, tocmai îl afurisise pe Tolstoi pentru nimicuri doctrinare de ţicniţi cu religia, A INTERZIS TARANILOR ÎNFOMETATI SA ACCEPTE AJUTOR DIN PARTEA MARELUI SCRIITOR. Atati bani face B.O., si faptul ca azi ar primi bani de la nu stiu ce companie, nu m-ar mira deloc, si nici macar n-ar fi o crima atat de abominabila pe cat a facut ea sute de ani in sir, cand a fost instrumentul ideologic intru acceptarea sclaviei (statutului de taran legat de pamânt). Alea pacate in fata dumnezeului crestin, daca o exista el, nu nimicurile devoalate de „inchizitorialul” vostru!

    Apreciază

Lasă un comentariu