La Rîşcani a eşuat tentativa de demontare a criminalului Lenin


Astăzi în ordinea de zi a Şedinţei extraordinare a Primăriei Rîşcani s-a discutat despre demontarea monumentelor sovietice care încă au mai rămas amplasate pe timpul comuniştilor. Din păcate calea de a discuta amiabil cu consilierii comunişti nu a dat nici un rezultat din cauza că un consilier fost comunist actualmente membru PD a votat contra iniţiativei.În 1989 Liderii Frontulului Popular au demontat acest monument, însă a fost preluat de foşti comunişti care l-au depozitat “pentru vremuri mai prielnice”.

În 2003 aceste vremuri au devenit prielnice pentru comunişti.

Pe atunci, într-o zi de vineri, comuniştii au adoptat decizia de amplasare a monumentului închinat teroristului Lenin. A doua zi, la iniţiativa de a tunci a Partidului Popular Creştin Democrat şi a Preotului din localitate, au fost colectate sute de semnaturi pentru a împiedica reinstalarea monumentului. Mulţime de oameni s-a revoltat, fiind contra reinstalarii lui, printre care directori de scoli, învăţători şi creştinii de rînd.

Tot în aceeaşi zi, la Rîşcani apare Stepaniuc, unde contrar legilsaţiei în vigoare convoacă o nouă şedinţă (o altă şedinţă se convoacă în cel puţin 3 zile), prin care neglijează decizia luată cu câteva ore mai devreme şi neglijează voinţa populaţiei şi în cel mai obraznic mod monumentul este reinstalat.

Au trecut mulţi ani de atunci, în raion s-au produs anumite schimbări pozitive. Săptămâna trecută la iniţiativa consilierilor PPCD şi AMN, Denis Ţurcanu şi Vasile Guţu, susţinuţi de “Blocul Democratic” s-a decis de a convoca şedinţa consiliului local pentru a hotărî demontarea lui V.I.Lenin, având în vedere că amplasarea acestui monument s-a efectuat prin derogari grave de la legislaţia RM. De asemenea putem menţiona şi Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) 1096 (1996) cu privire la măsurile de demolare a moştenirii fostelor regimuri totalitare comuniste din Europa şi Rezoluţia APCE 1481 (2006) despre condamnarea de către comunitatea internaţională a crimelor regimurilor comuniste totalitare.
Dar şi Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 688 din 1991 cu privire la lichidarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste.

Deci demontarea statuei lui Lenin nu este doar legală dar şi necesară pentru a îndeplini Hotărîrea de Guvern sus menţionată. Nu poţi demonta ceva ilegal din moment ce din punct de vedere legal un asemenea monument nu există.
Vom reveni cu detalii.

Cezar I.C. SALAHOR, DUMINICA POPORULUI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s