Părere personală: demiterea lui Muruianu mi se pare Nedemocratică!


de Ana Ciofu

Deci așa, dragi domnilor demo(no)crați,

Vreau să aud Tare, care sunt libertățile fundamentale pe care le garantează de(r)mocrația?!? Libertatea de exprimare se află printre acestea? DA (strigă în gura mare poporul)! Lui Muruianu de ce i se încalcă acest drept? Aa, pentru că câinii turbați s-au simțit ofensați? Vreau să provocați instituțiile statului să mă demită și pe mine! Pentru că eu sunt de acord cu Muruianu!

Dați-mi voie să mă explic: vedeti aici o imagine care ilustrează sistemul democratic și rolul mass-mediei în viața socialo-publico-politică.

Avem câteva elemente care compun societatea. Poporu’ trudit și oprimat, care tindem să credem că e cel mai important element, delegații poporului în conducerea statului pentru a îi reprezenta interesele, mass-media liberă, independentă și echidistantă și elementul nevăzut, marile companii financiare sau, cum ar veni, nenii cu bani (dracul a convins lumea că el nu există…).

Așa cum vedem în imagine, poporul e segmentat în funcție de preferințele electorale, partidele formând în definitiv “clasa conducătoare”. Sau mai simplu, poporul își dă votul pentru anumite partide care constituie ulterior administrația publică centrală și locală. Să fim atenți la segmentul de populație indecis, pentru că bătălia cea mare se dă anume pentru această categorie. Dar eu nu vă spun nimic nou, aceste subtilități “electorale” le cunoașteți și singuri.

Ceea ce nu cunoașteți, sau, de fapt, nu vreți să cunoașteți și să înțelegeți, este rolul mass-mediei în acest proces, și credeți-mă că e altul decât “informarea independentă și echidistantă” atât de mult etalată în societățile democratice. După cum arată săgețile din imagine, rolul absolut și primordial al presei este întărirea segmentelor electorale și (dez)orientarea segmentului de populație indecis spre un anumit partid.

Haideți să observăm și săgețelele “aurii”. Și ele nu sunt deloc întâmplător aurii, banii doar “strălucesc”. Banii grupurilor de interese sunt orientați frumos în două direcții: 1. Mass-media 2. Partidele politice. Sunt orientați spre partide, pentru că prin intermediul acestora vor fi promovate orice fel de inițiative din partea “finanțatorilor” (a se vedea săgețile aurii întrerupte). Și sunt îndreptați spre mass-media pentru ca aceasta să întărească anume acele segmente de votanți favorabile partidelor “susținute” din același buzunar.

Acum să ne imaginăm următorul scenariu (linia roșie întreruptă): Mass-media nu există. Tragic! Șocant! Flash! Incredibil! Asta presupune că șansa partidelor de a face parte din “clasa conducătoare” este condiționată exclusiv de contactul direct cu alegătorul. O să-mi spună acum membrii de partide: noi oricum în perioadele electorale facem campanii de la ușă la ușă, noi ne cunoaștem alegătorul! Da, dar să luăm aminte că voi faceți campanii de la ușă la ușă o dată la patru ani, în perioadele “interbelice” anume Mass-media e cea care lucrează pentru sau împotriva voastră!

Să revenim la proaspăta victimă a “democrației” mediatice. Muruianu a întrăznit să arate cu degetul (ok, poate chiar a înjurat, dar are dreptul omul la liberă exprimare, nu?) presei, care a pornit un război fără precedent în Moldova. Cel puțin eu nu mai cunosc cazuri în care un funcționar înalt să fie demis dintr-un moft al presei, care nu este a patra, nu este a cincea sau a șasea, dar este Prima și Unica putere reală în sistemele democratice.

Nici nu mă obosesc să analizez starea în care se află separarea puterilor în stat, dar vreau să remarc totuși motivul pentru care am ajuns să vedem acest spectacol aproape că funebru. Ofensiva mass-mediei a fost atât de mare, fragilitatea conducătorilor noștri atât se imensă, încât nu s-a putut face nimic altceva decât să se scuipe pe legislație, pe principii și ierarhii și să se dea curs unei inițiative care este demonstrația practică a schemei explicate mai sus.

Reacțiile contra-ofensive care se așteaptă nu vor schimba cu nimic realitatea, doar va întări și mai mult adevărul expus. Am vrut doar să vă atrag atenția și asupra acestui punct de vedere care este întotdeauna intenționat ignorat.

Vă invit să vedeți acest video extrem de sugestiv!

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s