Declaraţia Asociaţiei Creştin Democraţilor din Europa de Răsărit


În numele partidelor Creştin Democrate din Ucraina, Georgia, Armenia, Letonia, Estonia şi Belarus ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de situaţia colegilor noştri din Republica Moldova şi a liderului Partidului Popular Creştin Democrat.

Recent, noile partide liberal-democrate care au ajuns la putere în 2009, după  o perioadă lungă de guvernare comunistă, au început un val mare de persecuţii împotriva reprezentanţilor PPCD. Liderul Creştin Democraţilor din Moldova, Iurie Roşca, bine cunoscut în arealul post sovietic ca un luptător pentru libertate, care a fost timp de mai mult de douăzeci de ani unul dintre cei mai puternici militanţi pentru drepturile omului, democraţie şi reforme radicale, este hărţuit de Procuratură. Procurorii i-au redeschis două dosare penale, bazate pe nişte acuzaţii false, potrivit cărora în 2002 liderul PPCD ar fi avut incidente cu poliţiştii în timpul protestelor antiguvernamentale, desfăşurate împotriva abuzurilor şi practicilor antidemocratice ale regimului comunist de atunci.

La data de 16 februarie Iurie Roşca a fost citat de Procuratura Chişinău unde a fost informat că este suspectat de comiterea unui atac grav împotriva unui ofiţer de poliţie, el riscând o condamnare de cinci ani privaţiune de libertate. Un alt caz iniţiat de autorităţile Moldovei  este similar şi a fost instrumentat de asemenea în 2002 de către regimul comunist, care încercat să îl încarcereze pe Iurie Roşca, liderul opoziţiei democrate.

În acea perioadă, datorită intervenţiilor ferme ale Consiliului Europei şi ale Parlamentului European, regimul comunist a fost forţat să renunţe la persecuţii şi să stopeze toată cazurile penale împotriva liderilor opoziţiei.

Astfel, urmând recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, autorităţile comuniste şi-au onorat în 2003 angajamentele internaţionale acceptând dialogul cu opoziţia şi stopând toate persecuţiile de ordin penal.

Este foarte ciudat faptul că actuala alianţă de guvernare a Moldovei, care pretinde a fi liberală şi democratică, încearcă să reia persecuţiile penale, prin procedee ilegale, utilizate de comunişti acum opt ani.

Este bine cunoscut faptul că motivul real al unor demnitari importanţi din Moldova în încercarea de a-l intimida pe Iurie Roşca îl constituie dezvăluirile publice făcute de el asupra unor grave cazuri de corupţie din ultimele două decenii, în care au fost implicaţi oameni care ocupă în prezent poziţii-cheie în ierarhia statală.

De fapt, din 1995, când Republica Moldova a devenit condiţionat membru al Consiliului Europei, aceasta nu şi-a onorat angajamentele de a schimba statutul procuraturii şi de a ajusta legislaţia naţională la normele şi standardele europene. Dimpotrivă, această instituţie este utilizată până astăzi, ca şi în perioada sovietică, ca un instrument de persecuţie a liderilor politici incomozi guvernării.

În numele Asociaţiei Creştin Democraţilor din Europa de Răsărit facem apel către autorităţile Moldovei să oprească toate tentativele de a-l persecuta pe Iurie Roşca şi colegii săi.

Facem apel către Consiliul Europei, OSCE, Parlamentul European şi Comisia Europeană să-şi exercite întreaga autoritate internaţională şi să convingă guvernarea din Republica Moldova să manifeste un respect necondiţionat pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, precum şi faţă de obligaţiile internaţionale ale ţării.

Khosrov Harutyunyan,

President of the Association of Eastern European Christian Democrats

Chairman of Christian Democratic Union of Armenia

Former Prime-minister of Armenia, ex-speaker of Armenian Parliament

1 martie 2010

P.S.: Partidele-membre ale Asociaţiei Crieştin-Democraţilor din Europa de Est:

Partidul Crestin Democratilor din Belarusi

Uniunea Cruestin-Democrată, Armenia

Uniunea Crestin-Democrată, Ucraina

Uniunea Creştin-Democrată Letonia

Partidul Crestin-Democrat din Estonia

Partidul Popular Creştin Democrat, Moldova

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s