Mutilarea identitară – rodul lipsei de voinţă şi viziune politică


După schimbările de pe scena politică moldovenească, într-un mod mai mult sau mai puţin artificial, au fost resuscitate temele identitare. Nu întâmplător s-a petrecut acest lucru, şi cel mai interesant este faptul că spre deosebire de anii ’89, de data aceasta izvorul naţionalismului a venit din afara poporului care locuieşte în partea aceasta de Prut. Chiar în fruntea tinerilor care scandau „UNIRE”, stăteau unii cu megafoanele care vorbeau româneşte însă cu accent străin. Dacă generaţia anilor ’89 se pronunţa pentru nişte deziderate clare – Unire, Limbă şi alfabet, Independenţă, ş.a. „naţionaliştii” din 2009 nu au fost decât o masă amorfă cu nişte ţeluri negativiste gen „Jos..! şi Fără”, nimeni nu discuta ce va fi după ce vor da „Jos” şi vor rămâne „Fără”. Utilizarea maselor naţionaliste în înfăptuirea revoluţiilor color a fost un experiment care a avut loc cu succes, am putea spune. Având în vedere că cei care au stat în spatele evenimenteleor din 7 aprilie, care nici până azi nu mai apar la iveală, ne-au cercetat sub microscop care este comportamentul maselor, care sunt tendinţele sociale, luarea deciziilor şi alte aspecte asupra cărora nu vreau să mă opresc. aici Desigur că Antrenamentul se face mereu pentru o bătălie mai mare. Pentru cine se pregătesc steaguri colorate? Pai, am putea enumera ţările încă unde nu a ajuns extazul revoluţionar şi vedem că mai rămâne Bielorusia şi în special Rusia. Desigur nu-mi propun acum să apăr Rusia, deşi gândind în termeni geopolitici nu i-aş dori un scenariu de acest fel. Toată problema este că Republica Moldova se află la confluenţa a două planuri geopolitice şi geostrategice. Noi devenim importanţi prin simpla noastră existenţă în acest spaţiu, deci şi teatru de „război”.Clasa politică moldovenească care nu poate să gândească mai mult de o perioadă electorală, îşi concentrează tot efortul spre a arunca cu pietre unul în capul celuilalt ca să reuşească să mai fure nişte voturi de la colegul de Alianţă sau de la cei care au mai rămas pe scena politică. La drept vorbind, nu putem discuta despre oameni de stat, cu atât mai mult despre elite, care este un termen mai mult de natură aristocratică decât democratică.

În aceste condiţii, când se împart business-urile mari, oamenii trebuie orientaţi către alte subiecte precum: cine suntem? ce limbă vorbim? să ne unim sau nu cu România? Vrem sau nu în NATO, ori rămânem în CSI?

Dat fiind vorba despre procesele identitare trebuie să scanăm cu atenţie „fauna politică”. Dacă Ghimpu, după 20 de ani de independeţă se tot convinge pe sine că este român, o declară public la toate TV-urile, însă dă Ordinul Republicii lui Ciubaşenco care a contribuit muuult la distrugerea a tot ce e românesc, mă întreb, unde este  el cinstit şi unde acumulează „capital electoral”? Filat şi Urechean sunt români sau moldoveni în dependenţă de avantajele financiare, mai prost stă treaba cu Lupu şi cu neomarxistii din PCRM. Cu spectrul politic este pe cât se poate de clar, adică „No Coment”.

Nu este posibil, însă, ca în acest context tulbure, cetăţeanul de rând să rămână limpede. Fiecare declaraţie sau manifestare a politicienilor în public produce o vibraţie puternică în inima oamenilor, care îs sătui până în gât de politica „democratică”.

Este simptomatică atitudinea găgăuzilor, care s-au tulburat iarăşi după mulţi ani . Mai ales este periculos fenomenul în condiţiile unei rivalităţi stupide dintre români şi moldoveni, despre care am scris aici. Oare cum se simte în aceste condiţii un alolingv – ucrainean, rus, bulgar care s-a născut în Moldova, şi-a îngropat părinţii şi buneii aici , care nu are altă memorie decât cea a Republicii Moldova. Etnic vorbind este rus, bulgar sau ucrainean nicidecum nu este român, dar îşi asumă cu toată tăria că este moldovean, privit ca cetăţean al RM. Din perspectiva unui asemenea cetăţean, polemica româno-modovenistă devine o formă de autoapărare, dar şi o armă contra poporului băştinaş.

Provocarea cu articolul 13 din Constituţie poate genera o reacţie de haos social, în care victime devin nu doar oamenii simpli, dar poate surveni un blocaj în instituţiile statului. Or, „haosul dirijat” se face pentru a împărţi sferele de influienţă între vecinii noştri, însă jăratecul trebuie să fie luat cu mâna noastră. Eu nu cred într-o eventuală Yugoslavizare a RM, deşi nu este exclus un asemenea scenariu.

Acum după ce am sărit galopant prin diferite aspecte ale vieţii politice şi sociale, ne întrebăm ce se întâmplă cu Politica Externă a RM? Azi premierul e la Washington, mâine Lupu e la Patriarhul Rus, Băsescu face băi de mulţime şi face schimb de ordine cu Ghimpu, de parcă ar fi de prin vreun trib din junglă, unde unul dă o scoică celălalt primeşte o oglinjoară…  Comuniştii tună şi ameninţă cu himerele trecutului, au început să vorbească exclusiv ruseşte ca să rupă şi ei partea lor de electoralt. Leancă dăruieşte Palanca, mai nou vrea să dăruiască ucrainenilor şi hidrocentrala. Se preocupă de a lua împrumuturi cât mai mari, ca să se menţină la putere. Într-un cuvânt – teatru îmbinat cu elemente de circ.

Mutilat identitar, ce să facă cetăţeanul de rând în asemenea condiţii? Are nevoie de pace socială, să nu aibă frică să lase casa fără stăpân ca nu cumva bandiţii să-l fure. Apoi mai are nevoie şi de o SPERANŢĂ şi să vadă o idee de care ar putea să-şi lege viitorul. Această speranţă rămâne a fi una amorfă, decolorată şi aproape inperceptibilă. Unicul lucru care îi mai rămâne este rugăciunea la Dumnezeu şi familia lui, unde încă se mai simte cât de cât comfortabil, cât nu a dat busna Uniunea şi peste acestea.

Politicienii de azi, nu vor sau nu pot să ofere soluţii de durată, ei nu au gândire strategică care să vadă în perspectivă de decenii dacă nu de veacuri a vieţii de mai departe a poporului nostru. Unele voci singulare care rămăn în blocaj informaţional doar rămân ca nişte cărbuni mocniţi, care se mai înroşesc la adierea vreunei „vijelii electorale”.

Ce să facem cu criza de identitate? Cred că trebuie lămurită cu totul în alt mod decât au făcut-o şi o face „elita democratică”, iar Sfânta Scriptură ne învaţă să fim blânzi ca porumbeii şi înţelepţi ca şerpii…

Să fim cu luare aminte!

Reclame

5 gânduri despre “Mutilarea identitară – rodul lipsei de voinţă şi viziune politică

 1. Stimate domn,

  Un popor exista prin elite.
  Moldova nu mai are elite NATIONALE nici Moldovenesti nici Romanesti.
  Poate … Rusesti !
  Si are un popor care practica asa cu spunem in alta parte un nationalism de bodega.
  Pentru ca :
  1. Exista nationalism de bodega !
  Chiar istoria miscarii legionare demonstreaza acest lucru. Nu doresc sa intru pe acest subiect in amanunte si polemici, intrucat „cine stie, cunoaste”. 🙂
  2. Cine nu cunoaste, ….. face nationalism de bodega.
  3. Pentru ca numai la Bodega, dupa sticlele de vin aferente, ne-am putea inchipui un popor intreg cuprins asa … ca si cum ar fi suflat Sfantul Duh, de un nationalism profund si CONSTIENT !
  4. Nationalismul adevarat apartine numai elitelor care inteleg ca acesta se opreste in fata poruncilor Domnului.
  5. Numai elitele se pot sacrifica pentru astfel de idealuri, si nu „poporul” care este in integralitatea lui mai mult sau mai putin bodegar!
  Poporul amusineaza castigatorul si iese in strada sa se impregneze si el de mirosul victoriei, precum animalul care se freaca de „marcajul” teritorial al masculului alfa.
  A cazut Carol (in Romania), s-a umplut strada de „legionari”, au acapart comunistii puterea … de la 300, intr-un an au devenit sute de mii, iar cand s-a prabusit comunismul, sute de mii de comunisti s-au inscris in partidele „istorice” romanesti. 🙂
  6. O elita nationalista, da, se poate construi ! Natiii … niciodata.
  7. Si atentie domnilor, s-ar putea sa pierdeti ceea ce a fost si este cel mai important factor in nationalismul romanesc : Cuvantul !
  Crestinismul nu s-a „facut” cu popoare … 🙂 Doar cu Apostoli si Martiri.
  Doar dupa … „turma Domnului” i-a urmat. 🙂

  Cu stima,
  Dicu-Sava Cristian
  http://www.dsclex.ro
  http://arid.wordpress.com

  Apreciază

 2. De acord, vreau doar să subliniez necesitatea elitelor spirituale şi a imposibilităţii de a separa sacrul de profan.

  Elitele sunt acum în pământ demult, sunt necesare persoane care pot înţelege lucrurile nu în dependenţă de moment sau de comfortul imediat ci de vizionari care pot percepe soarta neamului gandind în civilizaţii, continente şi secole. altfel sunt nişte copii care nu au nimic mai scump decat propria jucarie pe care nu o vor ceda nimanui…

  Apreciază

 3. Articolul bate apa-n piua, pentru ca nu numai ca nu pune punctul pe i dar nici macar nu-l pomeneste. Ce ma rog se asteapta de la orientarea politica fosta si actuala a R.M. indiferent ca la putere au fost PCRM+Rosca, sau guvernul actual? Probleme si numai probleme: de limba, de statut, de minoritati, etc. In fond solutia este una singura si numai una: pe cat de simpla pe-atat de greu de pomenit: REUNIFICAREA TARII!!!
  In rest, o mie de vorbe un ban nu fac. Pana cand? Pana la momentul cand Rusia sau poate Ucraina va mai ocupa partial sau total teritoriul acestei bucati rupte din Romania, creata de URSS, care se mentine insa si azi, de dragul existentei unor interese politice de partid din Basarabia sfartecata, sau a intereselor straine de neam, rusesti.
  SPRE PAGUBA INTREGULUI NEAM ROMANESC.

  Apreciază

 4. Reamintesc celor care se prefac ca uita: Republica Moldova este un stat care a aparut in 1991, din vointa populatiei care locuieste pe acest pamant.
  Pactul Ribbentrop-Molotov a fost unul din factori care a contriobuit la aparitia RM, dar nu o cauza directa.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s