Comunicat: O.T. Noua Generaţie a Participat la Conferinta Organizaţiei pentru Cooperare Central-Europeană a Tineretului (CEYC)


Noua GeneratieÎn perioada 21-24 mai 2009, în capitala Ungariei, Budapesta şi-a ţinut lucrările cea de-a treia Conferinţă a Organizaţiei pentru Cooperare Central-Europeană a Tineretului (CEYC). Această reuniune internaţională, organizată de Tineretul Uniunii Civice din Ungaria ” FIDESZ, a întrunit circa 50 de reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret şi studenţi de orientare conservatoare şi creştin-democrată din peste 15 ţări europene.

Discuţiile s-au axat  asupra parteneriatului regional între ţările membre ale Uniunii Europene şi cele aspirante, în special asupra Parteneriatului Estic.  Printre invitaţi, în calitate de experţi, s-au aflat Iván Bába, ex Secretar de Stat al Ungariei şi Ministru de Externe, Excelenţa Sa Jaromír Plíšek, ambassador al Republicii Cehe în Ungaria, József Szájer, membru al Parlamentului European, vicepreşedinte al grupului parlamentar EPP-ED, Pál Schmitt, membru al Parlamentului European, Preşedinte al Comitetului Olimpic al Ungariei.

V.Ciobanu cu Bence Bauer, Secretar General CEYC

V.Ciobanu cu Bence Bauer, Secretar General CEYC

Republica Moldova a fost reprezentată de Organizaţia de Tineret „Noua Generaţie” a Partidului Popular Creştin Democrat, care este membru cu drepturi depline în CEYC din 2007, şi anume preşedintele Victor Ciobanu, vicepreşedinţii Ludmila Ciubaciuc şi Vitalie Hotnogu şi secretarul general Natalia Mihai. Aceştia au informat participanţii despre situaţia social-politică din RM şi au accentuat necesitatea susţinerii unei stabilităţi politice în vederea dezvoltării economice şi menţinerii cursului de integrare europeană a ţării noastre.

Cea de-a treia Conferinţă a CEYC a adoptat o rezoluţie demunită „Drumul Europei duce spre Est” textul căreia îl găsiţi mai jos.

Rezoluţia

Central European Youth Cooperation (CEYC)

Drumul Europei duce spre Est

Noi, reprezentanţii organizaţiilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Central-Europeană a Tineretului (CEYC), întruniţi în Budapesta în mai 2009, declarăm următoarele:

În primăvara lui 2009, când celebrăm a 20-a aniversare de la căderea comunismului şi, având deja câteva state membre CEYC care beneficiază deja de avantajele adeziunii la Uniunea Europeană, suntem îngrijoraţi de faptul că regiunea noastră încă se confruntă cu provocări economice şi sociale şi, de asemenea, provocări din punct de vedere al democratizării.

În aceste timpuri ale crizei economice mondiale, dezavantajele disparităţilor încă existente în interiorul Uniunii Europene sunt deosebit de vizibile şi incisive. Este de asemenea cert faptul că apartenenţa la zona Euro reprezintă un instrument important al stabilităţii financiare dincolo de oportunitatea unei cooperări economice închise.

Prin urmare, membrii CEYC salută iniţiativa Programelor de Parteneriat European, în special Parteneriatul Estic şi Declaraţia Comună a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Praga, cu toate acestea, atragem atenţia factorilor de decizie europeni că nu doar declaraţii, dar trebuie făcuţi paşi şi acţiuni concrete în vederea menţinerii şi sprijinirii cursului reformelor.

Având mai multe organizaţii de studenţi membri ai CEYC, accentuăm importanţa eliminării barierelor în beneficiul mobilităţii, în special al studenţilor, cercetătorilor şi cadrelor didactice. Membrii CEYC, care reprezintă ţări în care liberatea circulaţiei a fost doar un vis pentru decade, apreciază cu adevărat faptul că în interiorul spaţiului Schengen, adevărata libertate a circulaţiei a fost realizată. În acelaşi timp, trebuie să amintim Europei că mai există părţi ale continentului unde sate, familii şi oameni sunt separaţi artificial de un regim strict de viză.

Având în vedere punctul 7 al Declaraţie Comune menţionate mai sus, exprimăm necesitatea primordială în ce priveşte liberalizarea regiumului de vize într-un mediu sigur.

În acelaşi timp, noi, Organizaţia pentru Cooperare Central-Europeană a Tineretului vedem statele din Parteneriatul Estic nu doar în calitate de parteneri de lungă durată, dar de asemenea, ca şi membri de lungă durată ai Uniunii Europene.

Budapesta, 23 mai 2009

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s