MANIFESTUL Congresului al XI-lea al Partidului Popular Crestin Democrat


REPUBLICA MOLDOVA – O TARA DE SUCCES!

Republica Moldova ca stat independent si democratic este intr-o buna masura rodul activitatii Partidului Popular Crestin Democrat.

Timp de douazeci de ani miscarea noastra politica a promovat si a aparat valorile democratice si interesele nationale.

Agenda politica a PPCD a fost si este mereu sincronizata cu agenda politica a tarii.

Am pornit intotdeauna de la interesul fiecarui cetatean de a fi liber, demn si prosper.

Ne-am intemeiat platforma pe traditia istorica, cultura si civilizatia noastra.

Ne-am sprijinit viziunea asupra lumii pe credinta crestina, am invatat din nou ca omul este creatia lui Dumnezeu, responsabila in fata Creatorului.

Am fost profund angajati in efortul de elaborare a legislatiei reformatoare si de constructie a institutiilor statului de drept dupa modelul european.

Am pastrat scara valorica mostenita de la inaintasi: Dumnezeu, Neamul, Tara, Familia, Persoana.

Patriotismul luminat, spiritul de sacrificiu, curajul si vointa politica ne-au calauzit mereu faptele.

Am acumulat o experienta unica de activitate politica in serviciul poporului.

Am dezvoltat o intensa activitate internationala, aparand interesele tarii.

Partidul Popular Crestin Democrat este cea mai veche si mai durabila institutie democratica din tara.

Astazi PPCD este membru al celei mai puternice familii politice din Europa, reunite in cadrul Partidului Popular European (PPE) si al Internationalei Democrat-Crestine (IDC).

PPCD este singurul partid politic cu reprezentare parlamentara permanenta in toate legislaturile, din 1990 si pana in prezent.

Nu am detinut niciodata majoritatea parlamentara, dar am reusit sa influentam in mod hotarator politica legislativa.

Am demonstrat competenta, caracter, capacitate de cooperare si realism.

Acum, cand tara se afla in fata unui examen de maturitate, fiind in preajma alegerilor parlamentare, PPCD vine in fata cetatenilor cu indemnul de a fi solidari si increzatori in puterile noastre.

Noi avem vointa politica si capacitatea de a imbunatati substantial viata omului simplu din Republica Moldova.

Sustinerea masiva pe care o vom primi din partea alegatorilor va fi rasplatita cu o activitate indreptata in mod prioritar spre rezolvarea problemelor economice si sociale.

Vom fi la fel de concentrati asupra problemelor de ordin moral si educational.

Solidaritatea sociala, respectul pentru preocuparea fiecarui om de a trai mai bine in tara lui vor sta la temelia tuturor faptelor noastre.

Iata doar cateva dintre componentele Manifestului nostru politic, tinta caruia este atingerea obiectivului major: REPUBLICA  MOLDOVA  –  O  TARA DE  SUCCES!

POPORUL

PPCD este hotarat sa afirme cu putere dreptul poporului Republicii Moldova la libertate, independenta, suveranitate,  unitate teritoriala si la autoguvernare fara nici un amestec dinafara.  Fiind un neam vechi, avem obligatia sa construim un stat nou, modern si prosper. Sentimentul demnitatii si al mandriei nationale, respectul pentru diferentele etnice, lingvistice si religioase, toleranta si solidaritatea sunt valori pe care le va promova in continuare PPCD.

Ca Patrie a tuturor cetatenilor sai, Republica Moldova trebuie sa consolideze rolul limbii romane ca limba de stat si sa creeze in acelasi timp toate conditiile pentru dezvoltarea culturilor minoritatilor etnice, precum si pentru studierea de catre reprezentantii acestora a limbii, istoriei si culturii tarii. Integrarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale va deveni mai armonioasa si mai eficienta o data cu stimularea cunoasterii de catre acestea a limbii statului in care locuiesc.

Diferentele de perceptie subiectiva asupra realitatii obiective, care se trag din trecutul nostru tragic, au generat deosebiri de interpretare a uneia si aceleiasi realitati etnolingvistice. Purtatorii aceleiasi limbi si culturi se autoidentifica in mod diferit: unii isi spun romani, altii isi spun moldoveni.

Pentru a elimina polemicile si conflictele politice sterile este nevoie ca astfel de subiecte sa fie lasate pentru domeniul stiintei, fiecare cetatean avand libertatea sa se numeasca cum ii place mai bine.

Vointa comuna de a construi un viitor european prosper si stabil trebuie sa stea la baza viziunii strategice exprimate si realizate de catre exponentii politici ai poporului.

Restabilirea si cultivarea increderii in propriile forte si in capacitatea de a depasi frustrarile istorice, de a-si cultiva spiritul comunitar si responsabilitatile colective, de a-si asuma destinul in mod hotarat si creativ pot fi determinate doar prin contributia directa a Partidului Popular Crestin Democrat la renasterea nationala si la edificarea unui viitor mai bun pentru tara noastra si pentru cetatenii ei.

FAMILIA SI SOCIETATEA

Familia, ca cel mai mic, dar si cel mai stabil asezamant de convietuire umana, este una din institutiile fundamentale ale natiunii si ale statului. Intemeiata prin unirea dintre barbat si femeie, chemati sa devina tata si mama, familia ofera un cadru optim pentru dezvoltarea persoanei in dragoste si comuniune, toleranta, daruire de sine, consideratie pentru altii si responsabilitate. Coeziunea familiala constituie un element de baza al solidaritatii sociale.

Incurajarea si sustinerea tinerelor familii prin creditari preferentiale, prin facilitati la angajarea in campul muncii, prin subventii din partea statului la nasterea si intretinerea copiilor vor determina ameliorarea situatiei demografice.

Vom stopa migratia pe motive economice si vom crea conditii pentru revenirea rapida si masiva a cetatenilor aflati la munci peste hotare. Astfel vom crea conditii reale pentru reintregirea sutelor de mii de familii, razletite azi din motive economice.

PPCD isi propune sa deschida in urmatorii patru ani 250.000 de noi locuri de munca prin stimularea liberei initiative economice, prin asigurarea unui climat investitional si concurential atractiv, prin combaterea ferma a coruptiei, a birocratiei, curmarea amestecului arbitrar al statului in activitatea agentilor economici.

Noile oportunitati pe piata fortei de munca din tara, cresterile salariale si crearea de conditii pentru procurarea unor locuinte la preturi accesibile vor stimula casatoriile si nasterea de copii.

Finantarea prioritara si sustinerea sistemului de invatamant vor contribui la educatia si instruirea  tinerei generatii la nivelul cerintelor mondiale.

Formarea copiilor si a tineretului trebuie sa se bazeze pe educatia moral-religioasa si patriotica. Educatia nu trebuie sa tolereze excesele imorale de afirmare sfidatoare a practicilor care urmaresc sa surpe temeliile familiei formate din barbat si femeie. Pretinsele minoritati sexuale nu trebuie lasate sa corupa tineretul si sa sfideze morala publica, astfel fiind evitate riscurile care tin  de sanatate si urmarile demografice. Nu tot ce tine de viata privata a cetatenilor poate sa fie tolerat ca manifestare publica.

Grija pentru sustinerea persoanelor in varsta, inclusiv asigurarea lor cu pensii decente si servicii medicale calitative si accesibile va fi mereu in atentia noastra.

PPCD abordeaza cu maxima responsabilitate problemele ecologice ale societatii, acestea avand o influenta directa asupra calitatii si duratei vietii.

PROSPERITATE ECONOMICA SI SECURITATE SOCIALA

Economia sociala de piata, bazata pe libertatea individuala si responsabilitatea sociala, este cel mai eficient dintre modelele cunoscute. Cresterea economica bazata pe libera initiativa, valuta stabila si pe un sistem de securitate sociala eficient sunt cele mai bune premise pentru mai multa prosperitate si armonie sociala. Subsidiaritatea, solidaritatea si personalismul sunt elementele definitorii ale politicii economice crestin-democrate. Punerea lor in aplicare este posibila doar prin administrarea eficienta a treburilor publice de catre o guvernare novatoare si creativa, in stare sa faca institutiile statului transparente si dinamice, eliberate de birocratie, de coruptie si de blocaje functionale.

Capacitatea de dezvoltare a economiei nationale depinde in mod substantial de accesul tarii la resursele energetice. Problema securitatii energetice a tarii sta la baza politicilor economice ale PPCD.

O politica monetara solida, care sa monitorizeze factorii ce pot sa afecteze stabilitatea preturilor, este esentiala. Mentinand nivelul inflatiei la cote scazute, este necesar sa fie sporita rata interesului antreprenorial care sa stimuleze cresterea economica.

PPCD va promova cu hotarare reforme structurale pe piata produselor, pe cea de capital si cea a muncii. Vom fortifica competitia reala si vom consolida piata interna, in special in sfera serviciilor. Vom lua masuri energice pentru cresterea rapida a numarului locurilor de munca, in special pentru tineri, femei si persoane in etate care doresc sa munceasca.  Vom pune in aplicare principiul de armonizare a muncii cu viata de familie.

Vom lua masuri concrete si directe pentru incurajarea spiritului intreprinzator. Ele vor avea la baza simplificarea procedurilor administrative de initiere a unor afaceri si a mediului regulatoriu, scaderea nivelului general de impozitare, facilitarea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la resursele financiare, in particular la capitalul de risc, promovarea unei culturi antreprenoriale.

Politica economica a PPCD, orientata spre crearea unei multitudini de oportunitati variate pe piata fortei de munca, va tine cont de capacitatea insuficienta a economiei nationale de a integra in campul muncii toata populatia activa intr-o perioada scurta de timp. Numarul masiv al cetatenilor aflati la munci peste hotare impune demersuri urgente pentru libera circulatie a fortei de munca prin anularea regimului de vize si prin legalizarea acesteia in spatiul UE.

Somajul este nedrept. Intreaga motivare, calificare, creativitate si spirit novator ale omului sunt in mijlocul politicii noastre economice si sociale.  Reducerea considerabila a somajului este cea mai buna politica sociala si expresia solidaritatii noastre.  Competitia este una dintre cele mai importante surse ale initiativei antreprenoriale, inovatiei, investitiei si prosperitatii.

Modelul european promovat de PPCD are origini social-crestine si se bazeaza pe principiile performantei, ale justitiei sociale, competentei, solidaritatii, responsabilitatii personale si  securitatii sociale.  Ele raman relevante in conditiile globalizarii si ale crizei financiare mondiale, ca si ale schimbarilor rapide in viata economica.  Strategia PPCD urmareste sa combine fortele noi ale pietei cu dinamismul economic, umanismul si responsabilitatea sociala.  Succesul cresterii economice va fi conditionat si de principiul de a avea reguli mai putine, mai clare si mai bune.

PPCD va imbina nevoia de a determina o dezvoltare durabila cu cea a protectiei mediului, o economie competitiva cu o legislatie flexibila si realista, principiul subsidiaritatii cu cel al increderii in initiativa privata.

Pastrarea biodiversitatii, a calitatii apei, solului, aerului trebuie sa determine o activitate economica bazata pe etica in afaceri, spirit patriotic si raspundere pentru viitoarele generatii.

AGRICULTURA

Agricultura se va bucura de o atentie speciala din partea PPCD. Subventiile la produsele petroliere si la desfacerea productiei, crearea unui sistem eficient de colectare a produselor agricole direct de la producator, asigurarea roadei in conditii optime vor reprezenta niste elemente-cheie in politica agrara a PPCD.

Agricultura ecologica, stimularea crearii intreprinderilor de prelucrare a produselor agricole in zona rurala, care sa ofere pe piata produse finite la nivelul standardelor europene vor fi instrumente generatoare de succes economic.

INFRASTUCTURA

PPCD va avea o politica ferma de orientare a unor resurse bugetare importante si a unor fonduri europene si internationale consistente pentru reabilitarea si crearea infrastructurii.

Vom construi drumuri nationale si locale, vom continua gazificarea satelor si asigurarea lor cu retele de apa curenta, vom extinde reteaua globala a Internetului in toate localitatile din tara si vom stimula studierea si utilizarea calculatoarelor si a conexiunilor la spatiul virtual in scoli, in administratie si in unitatile economice.

BUGETUL SI IMPOZITELE

Veniturile la Bugetul de Stat vor fi sporite prin stimularea exporturilor, protejarea producatorului autohton, sustinerea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii, reducerea drastica a controalelor arbitrare din partea organelor de stat a agentilor economici, reducerea fiscalitatii, combaterea coruptiei, luarea de masuri stimulatorii de diminuare a ponderii economiei tenebroase.

Cheltuielile bugetare se vor face in functie de prioritati, punandu-se accentul pe abordarea morala a principiului solidaritatii si echitatii sociale.

Salariile decente, stimularea natalitatii, protectia paturilor socialmente vulnerabile, sustinerea domeniului educatiei, a stiintei si inovatiei,  a sistemului de ocrotire a sanatatii vor sta la baza politicii bugetare a PPCD.

COMBATEREA CORUPTIEI

Una dintre principalele cauze ale saraciei este coruptia. Acest fenomen blocheaza buna functionare a structurilor statului in serviciul cetatenilor. Extinderea fenomenului coruptiei este cauzata de transparenta insuficienta a institutiilor statului, de birocratie si de multitudinea de aprobari pe care trebuie sa le obtina cetatenii sau agentii economici. Coruptia afecteaza in egala masura administratia centrala si locala, organele de ancheta si cele judecatoresti.

Procesul de tranzitie si de privatizare, desfasurat din 1990 incoace, le-a permis unui sir de fosti demnitari corupti de prim rang sa-si foloseasca abuziv functiile, deturnand prin scheme de tip mafiot fondurile si proprietatile publice in interes personal si de grup. Acesti gangsteri ai tranzitiei si-au creat partide politice, structuri neguvernamentale si instrumente de presa pentru a-si proteja si promova interesele de tip criminal.

Gravitatea si amploarea fenomenului aduc atingere nu doar intereselor cetatenilor si economiei, dar si intereselor nationale ale tarii din cauza existentei unor conexiuni ale elementelor corupte cu cercuri politice dinafara, in special cu structurile de influenta din Federatia Rusa si din zona transnistreana a Republicii Moldova aflata sub control rusesc.

Noul cadru legislativ, existenta unei Strategii de combatere a coruptiei, ca si activitatea organelor de drept au permis progrese limitate in eradicarea fenomenului. Un rol important in combaterea coruptiei ii revine puterii judecatoresti, care trebuie sa fie pe deplin separata de celelalte puteri, avand o independenta deplina.

Lupta contra coruptiei a constituit o prioritate constanta pentru Partidul Popular Crestin Democrat. Interventiile in presa, pledoariile si investigatiile noastre parlamentare, multiplele dezvaluiri ale unor grave cazuri de coruptie si abuzuri reprezinta contributia noastra substantiala la combaterea acestui gen de crime, precum si la demascarea demnitarilor corupti de toate rangurile si din toate guvernarile.

Pentru a dezradacina coruptia, PPCD este hotarat sa promoveze principiul eficientei, competentei si al transparentei in activitatea organelor de stat. Avem nevoie de functionari putini, competenti si bine platiti.

Republica Moldova are nevoie de un Parlament curat, care sa exprime vointa cetatenilor de a avea un guvern eficient si onest. De calitatea profesionala si morala a exponentilor celor doua institutii vor depinde in cel mai direct mod ritmurile de crestere economica si de integrare europeana.

COLECTIVITATILE LOCALE SI PUTEREA LOR AUTONOMA

Vom promova reforma administratiei publice locale si reorganizarea administrativ-teritoriala care sa permita realizarea dreptului la autoguvernare a colectivitatilor locale.

Vom inlatura orice amestec abuziv din partea puterii centrale in activitatea autoritatilor locale.

Vom largi si consolida competentele administratiei publice locale in conformitate cu normele europene si cu interesele legitime ale cetatenilor.

Vom largi baza fiscala a puterii locale, lasand in competenta acesteia atatea taxe si impozite cate sunt necesare pentru acoperirea principalelor cheltuieli legate de interesele cetatenilor.

Oamenii de afaceri vor fi stimulati sa isi orienteze investitiile spre centrele raionale si spre sate, in acest sens fiind propuse o serie de facilitati fiscale si alte instrumente stimulatorii din partea statului.

POLITICA INTERNA

PPCD apreciaza ca stabilitatea politica interna este garantia dezvoltarii durabile a societatii si elementul obligatoriu de atragere a investitiilor.

Relatia intre partidele politice, sindicate, ONG-uri, presa si alti actori sociali colectivi trebuie sa se bazeze pe responsabilitate si patriotism.

Conflictele si polemicile inerente pentru un stat democratic nu trebuie sa degradeze in confruntari violente si crize politice.

PPCD va accelera si aprofunda reformele democratice, politice si institutionale prin promovarea unui cadru legislativ dinamic si euroconform.

Reformarea Procuraturii Generale, a Ministerului de Interne, a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei, consolidarea independentei puterii judecatoresti, a autonomiei locale, respectarea libertatii de expresie si a liberului acces la informatie, protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului vor fi printre prioritatile noastre.

PPCD va promova reforma constitutionala inceputa in 2000. Ea va fi orientata spre diminuarea ponderii functiei de Presedinte al republicii si consolidarea rolului Parlamentului si a Guvernului in sistemul politic al tarii.  Modelele de republica parlamentara, care vor sta la baza acestei reforme, vor fi preluate din constitutiile Estoniei, Letoniei, Ungariei, Cehiei etc. Reforma constitutionala va elimina riscurile de subminare a democratiei parlamentare si va consolida buna functionare a principiului reprezentativitatii.

Sporirea capacitatii de aparare si de asigurare a securitatii cetatenilor si a statului vor determina PPCD sa trateze Armata Nationala ca pe o institutie fundamentala a neamului, care necesita resurse financiare, reforme si sustinere din partea factorilor politici.

Serviciul de Informatii si Securitate va beneficia de un sprijin considerabil, el avand menirea sa reduca vulnerabilitatile si riscurile carora este supusa la ora actuala tara.

PPCD va promova cu hotarare principiul controlului civil asupra Fortelor Armate si a organelor de securitate.

POLITICA EXTERNA

Strategia de dezvoltare a relatiilor externe ale Republicii Moldova va viza apropierea si integrarea ulterioara a tarii in Uniunea Europeana si in Alianta Nord-Atlantica.  Procesul de integrare in UE si NATO va necesita vointa politica ferma, capacitate administrativa maxima, reforme politice, economice si sociale profunde si rapide, o politica externa dinamica si ofensiva.

Principalii parteneri externi ai tarii sunt SUA, tarile UE, Romania, Ucraina si Rusia.

Statele Unite ale Americii reprezinta cel mai important partener extern si aliat strategic al Republicii Moldova in calea afirmarii tarii noastre ca stat independent cu aspiratii euroatlantice. Ca lider al Lumii Libere, SUA reprezinta cel mai sigur sprijin pentru noile democratii din fostul spatiu comunist, care sunt supuse in continuare unor tendinte neoimperiale ale Kremlinului. Sprijinul politic, financiar si moral al SUA este apreciat cu recunostinta de PPCD si va fi valorificat in viitor cu si mai multa eficienta.

Uniunea Europeana este cea mai puternica organizatie politica si economica de pe continent in care aspira sa fie admisa si tara noastra. Valorile democratice, statul de drept, prosperitatea bazata pe principiile economiei de piata libera, respectul pentru drepturile omului reprezinta valorile comune de care trebuie sa se bucure si cetatenii tarii noastre. Cele patru libertati de baza, libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, a capitalurilor si a serviciilor, constituie obiective pe care PPCD este hotarat sa le atinga prin realizarea reformelor si accelerarea procesului de integrare. La baza proceselor integrationiste stau valorile europene comune, crestine si democratice ale popoarelor europene, mostenite din traditia istorica si culturala care apartine intregului continent. Dupa realizarea Planului Individual de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova, tara noastra, ca vecin nemijlocit si participant activ, alaturi de statele Balcanilor occidentali, la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est, trebuie sa negocieze si sa semneze in 2009 un nou Acord cu UE care sa pastreze perspectiva noastra de integrare europeana.

Succesul in efortul de integrare si de dezvoltare a tarii depinde in mod substantial de calitatea relatiilor politice si economice ale Republicii Moldova cu cele doua tari vecine, Romania si Ucraina.  Ambele tari sunt partenerii strategici naturali ai statului nostru.

Romania, cu care avem acelasi trecut istoric, aceeasi cultura, limba si credinta, poate si trebuie sa fie principalul sustinator al Republicii Moldova pe plan international. Relatiile fraterne ale oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa se reflecte si in raporturile bune, de incredere si sustinere reciproca la nivelul conducerilor celor doua state. Trecutul tragic, expansiunile teritoriale, schimbarea de frontiere impusa de agresiunile Rusiei si ale URSS si rezultata din efectele celui de-al doilea Razboi Mondial, trebuie asumate plenar si valorificate pozitiv. Dificultatile de comunicare intre elitele politice de la Bucuresti si Chisinau trebuie depasite cu intelepciune si maturitate.  Relatiile de parteneriat si prietenie vor sta la baza tuturor documentelor-cadru care vor reglementa raporturile diplomatice dintre cele doua state ale noastre.

Ucraina, care urmareste aceleasi scopuri strategice de integrare in NATO si UE si care isi intemeiaza politicile sale pe valorile comune ale civilizatiei europene, reprezinta un partener solid si sigur al tarii noastre. Raporturile politice si comerciale, sprijinul ferm in realizarea controlului pe segmentul transnistrean in cadrul misiunii internationale EUBAM, relatiile de prietenie si rudenie, precum si faptul ca cea mai numeroasa minoritate nationala din Moldova o reprezinta ucrainenii sunt doar cateva aspecte fundamentale care arata caracterul constructiv si amical al relatiilor noastre.

Rusia este un partener politic si economic important pentru Republica Moldova. Relatiile politice intre tarile noastre se mentin pe o linie pozitiva. Totusi PPCD considera de datoria sa sa convinga Federatia Rusa, inclusiv cu ajutorul partenerilor externi si al organismelor internationale, ca aceasta  sa renunte la ticurile imperiale si sa se conformeze angajamentelor sale internationale privind incetarea prezentei militare ilegale pe teritoriul nostru.  Asigurarea cu resurse energetice, raporturile comerciale si prezenta unui numar important de investitori rusi in Moldova ne obliga sa dinamizam interactiunea dintre statele noastre in domeniul economic.

Destinderea si consolidarea raporturilor noastre cu Rusia tine in mod direct de capacitatea liderilor ei politici de a renunta la intentia de a subordona interesele nationale ale Republicii Moldova intereselor geopolitice ale Moscovei.

DIFERENDUL TRANSNISTREAN

PPCD considera tendintele Moscovei de a-si mentine controlul asupra Moldovei drept singura cauza a aparitiei fenomenului separatismului. Politica expansionista a Rusiei urmareste sa blocheze  procesul de aderare a Republicii Moldova la UE si NATO.

La baza diferendului sta prezenta militara rusa. Starea de ocupatie in care se afla tara noastra reprezinta o amenintare la adresa pacii si a stabilitatii interne si regionale. Separatismul este si principala cauza a subdezvoltarii economice  a tarii.

Solutionarea pasnica, democratica si durabila a diferendului transnistrean in consens cu interesele nationale ale Republicii Moldova este posibila doar o data cu incetarea prezentei militare ruse, negocierile urmand sa continue in formatul 5 plus 2.

Orice solutie asupra diferendului transnistrean trebuie sa se bazeze pe normele de drept international, Declaratia de Independenta, Constitutie, prevederile Hotararilor adoptate de Parlament  la 10 iunie 2005 si ale Legii cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului (Transnistria) din 22 iulie 2005.

O alta conditie indispensabila pentru depasirea constructiva a situatiei existente este mentinerea unui larg consens national intre fortele politice, precum si consolidarea parteneriatului Republicii Moldova cu SUA, UE, ONU, OSCE si NATO, actori internationali care pot contribui hotarator la sporirea capacitatii tarii noastre de negociere cu Rusia.

Conducandu-ne de Programul nostru politic de baza, noi, crestin-democratii din Republica Moldova, dorim sa ne aducem contributia la edificarea unei lumi noi in care locul vechilor animozitati si ranchiune va fi ocupat de cooperare si parteneriat veritabil. In calitatea noastra de membri ai Internationalei Democrat-Crestine (IDC) si ai Partidului Popular European (PPE) dorim sa infaptuim aceasta lucrare, inspirandu-ne din valorile si principiile fundamentale ale moralei crestine ca Adevarul, Libertatea, Responsabilitatea, Dreptatea si Solidaritatea. Adresam tuturor barbatilor si femeilor din tara noastra – tineri sau varstnici, majoritari sau minoritari – apelul de a ni se alatura pentru ca impreuna sa construim pentru copiii nostri si pentru noi insine o lume mai buna, mai dreapta, mai solidara, mai libera si mai democratica.

Cu INIMA deschisa pentru fiecare om din tara noastra, cu vointa ferma de a infrunta toate riscurile si greutatile, de a aduce cuvantul nostru in fiecare casa si de a indemna lumea sa aiba incredere in viitorul tarii si in forta noastra de a o ridica la inaltimea statelor puternice si dezvoltate, pasim in anul 2009 avand obligatia morala sa invingem.

Dumnezeu sa binecuvanteze Republica Moldova!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s