“Tot romanul e poet… iar moldoveanul, si geopolitician”


Sa mergem sa privim CNN

Astazi ne vom „ingriji” de grijele (iertata-mi fie tautologia) moldoveanului  nostru de la oras, desi fara gospodarie, dar mioritic,.

In fiecare dimineata, indiferent de vremea de afara, mos Gheorghe incepe ziua cu gimnastica intelectuala… Desi a uitat sa pregateasca de ale gurii pentru dulaul care ii mangaie batrinetea, primul lucru care il face alearga repede la ghiseu si cumpara ziarele care abunda în analize despre lucrurile ce se petrec in lume …

In drum spre serviciu, ma vede de departe si imi da binete.

–         Si ce mai nou prin tara? – ma opreste mosul incaruntit.

Varsta onorabila, nu-mi permite sa-l neglijez si apoi o sa fiu si eu batran si cine stie cat de insetat de vorba voi fi… Ei, intrucat am timp suficient pentru a nu intarzia la munca, ma las ispitit de vocea blajina a mosului.

Ei si cum suntem mai aproape de domeniul politic, mos Gheorghe, dup ce lecturase ziarele, ar dori sa afle ce mai credem si noi despre situatia internationala… Am inceput a dejghioca subiectul razboiului Georgian, cine poarta vina, cine este agresor cine victima, dupa care, incetisor, am alunecat spre a discuta problema lumii musulmane si a procesului anevoios de democratizare a zonei in cauza.

Ei, dupa mai bine de 47 de minute, elaborand tot felul de ipoteze si solutii bune pentru inbunatatirea situatiei in lume, am fost nevoit sa ne luam ramas bun de la captivanta discutie pentru ca se apropia ora de a-mi onora obligatiunile fata de tara. 😀

Mosul multumit ca si-a spus pasul, astfel contribuind la prosperarea democratiei in lume exprimandu-si liber ceea ce avea pe inima, mai ingana ceva in sinea lui continuand probabil dialogul nostru, insa imaginar… Zi de zi mos Gheorge are acelasi program incarcat, si nu oboseste sa cunoasca tot ce se intampla in lume. Dar el nu se lasa ametit de presa tot mai corupta cu anii, si mereu gaseste noi interlocutori pentru a mai cere o parere diferita de cele pe care le cunoaste deja.

Astfel, ii trec anii, mos Gheorghe, insa, ramane totusi nesatisfacut de starea in care traieste el insusi, si chiar considera ca este o nedreptate pentru ca el este un om foarte activ si a avut mereu grija omului, iar el abia de mai are pe ce sa-si procure un ziar. De asemenea este nemultumit ca lumea pe care o cunoaste din ziare este atat de diferita de cea in care traieste el insusi, incat uneori el prefera sa-si imagineze ca traieste in mult-laudata Europa cu strazi curate si pline de verdeata. El nu mai are puteri decat sa viseze la o lume pe care nu a cunoscut-o niciodata, dar pentru care si-a consumat atatia nervi…

Totusi mos Gheorghe mai are o speranta, poate ar fi si ultima lui dorinta in aceasta viata, ca nepotelul care nu a mai intrat de aproape un an pe la el sa-l vada de sanatate, sa nu citeasca atatea ziare inutile si sa nu plece in lume, dar sa ramana acasa la bastina, sa faca lecturi serioase ca ajungand la varsta lui, sa poata sa citeasca ziare despre ce se mai intampla in lume… dar intr-o casa calda, intr-un oras curat iar nepotii sa-i bucure urechea cu vocile lor zglobii.

E bine ca sa scriem si poezii, sa citim si ziare, dar sa tinem minte ca maine ne v-om confrunta cu realitatea cruda…

– Sa ne fii sanatos mos Gheorge si Doamne ajuta!

Anunțuri

Un gând despre ““Tot romanul e poet… iar moldoveanul, si geopolitician”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s