Ordonanţa lui Saacaşvili!


Ordonanţa
Preşedintelui Georgiei
№ 402 din  9 august 2008 Tbilisi

Nihail Saakasvili

Asupra Declaraţiei despre războiul de stat pe întreg teritoriul georgiei şi despre mobilizarea generală
În ultimile zile, situaţia creată în jurul Regiunii Autonome a Osetiei de Sud s-a înrăăutăţit considerabil. Forţele separatiste au violat drepturile omului şi libertăţile fundamnetale la scară masivă. Au avut loc atacuri armate şi violenţa contra civililor. Drept rezultat al celor sus-menţionate, sunt înregistrate victime umane în rândul civililor precum şi în rândul pacificatorilor. Zeci de civili sunt răniţi, iar proprietăţile lor distruse.
În pofida deciziei unilaterale a Guvernului de înceta focul, şi de a demara convorbirile de pace, separatistştii au declanşat la scară masivă atacuri împotriva populaţiei civile pe 7 -8 august, 2008. Guvernul din Georgia a luat măsurile necesare şi proporţionale pentru a opri un atac armat.
Activiştii forţelor separatiste de pe teritoriul Georgiei au fost sprijinite activ de către Federaţia Rusă. În special, pe 8 august, sute de armate de personal şi armoe, vehicule, au intrat pe teritoriul Georgiei, prin tunel Roki.

Pe 8 august au pătruns luptatori din Federaţia Rusă în spaţiul aerian al Georgiei cu mai multe ocazii şi au efectuat bombardmente în oraşele din Kareli, Gori şi satele învecinate; De asemenea au bombardat satele din regiunea Tskhinvali, baza militară din Vaziani şi aerodromul militar din Marneuli. Attacurile care au cauzat pierderile de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile şi distrugerea infrastructurii.
Mai tarziu, aeroportul Senaki, baza militară din Senaki, Gara, precum şi portul Poti la mare, precum şi fabrica de construire a navelor, alături de cale ferată au fost bombardate. Pe 9 august aeroportul Kopitnary, Gori, Gara de casele civililor au fost bombardate, care au provocat victime în rândul civililor. În ultimele ore Federaţia Rusă a desfăşurat acţiunile sale agresive deja în Abhazia. Majoritate teritoriilor menţionate mai sus sunt la o distanţă de cca. 200-300 km de la regiunea Tskhinvali. În consecinţă, atacul agresiv armat din partea Federaţiei Ruse au depăşit cadrul teritoriului aflat în conflict şi, practic, s-a implicat pe întreg teritoriul Georgiei.
În lumina tuturor celor expuse mai sus, este evident că Federaţia Rusă este a efectuat atât direct cât şi indirect atacuri armate împotriva Georgiei.
Atacul indirect este materializat prin sprijinul deplin al forţelor separatiste, furnizarea de echipamente, armate si munitii, realizate de către oficialii ruşi care erau în posturi de nivel înalt în cadrul auto-proclamata republică Osetia de Sud (ministru al Apararii, Ministru de Interne, secretarul Consiliului de Securitate, Prim – Ministru). Atacul direct al Federaţiei Ruse este evident prin acţiunile intensive şi continui ale armatelor, care, printre altele, au violat spaţiului aerian din Georgia de mai multe ori şi bombardând masiv teritoriul. Flota militară de la Marea Neagră, dar, de asemenea, şi unităţile de infanterie au fost utilizate. Aceste acţiuni, prin natura lor şi la scara dată, sunt în deplină conformitate cu definiţia de atacului armat recunoscut de dreptul internaţional şi ar trebui să fie calificată ca atare.
În aceste circumstanţe, dreptul de auto-aparare rămâne doar o măsură adecvată şi necesară, după cum este proclamat în articolul 98 din Constituţia Georgia, articolul 51 al Cartei ONU şi a dreptului internaţional cutumiar. Prin urmare, există necesitatea de a recurge la folosirea forţei care are ca scop oprirea atacurilor armate şi pentru a evita escaladarea în continuare a situaţiei.
Având în vedere circumstanţele actuale, pentru a evita destabilizarea în regiune, pentru a suprima atacuri armate şi de violenţă împotriva populaţiei civile, pentru a asigura protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor, în conformitate cu Article73 (1) litera (g), articolul 98 şi articolul 100 (1) din Constitutia din Georgia, Georgia de drept pe membru de război şi articolul 6 alineatul (a) din legea din Georgia privind mobilizare:
Va fi declarată stare de război pe întreg teritoriul Georgiei.
Starea de război va rămân în vigoare pentru o perioadă de cincisprezece (15) de zile.
În ceea ce priveşte starea de război, se declară mobilizarea deplină, iar forţele militare vor fi folosite pentru a suprima un atac armat.
Decretul va fi publicat imediat prin intermediul mass-media şi după aceea (pentru o perioadă de o zi) va fi transmis în mod repetat prin intermediul radioului public, la fiecare două (2) ore;
Decretul se depune la Parlamentul din Georgia pentru aprobare în termen de patruzeci şi opt (48) de ore.
Ministerul Afacerilor Externe din Georgia (E. Tkeshelashvili) informează imediat Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Secretarului General al Consiliului Europei, respectiv alte organizaţii internaţionale, precum şi şefii de misiuni diplomatice acreditate în Georgia despre declaraţia de De asediu.
Prezentul Decret intră în vigoare la momentul semnării şi va fi imediat publicat în Jurnalul oficial „Gazzette”.
Presedintele Georgiei Mikheil Saakashvili

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s