Vlad CUBREACOV: „PPCD împărtăşeşte viziunea creştină asupra omului şi a lumii ca operă a lui Dumnezeu.”


Declaraţia fracţiunii PPCD la încheierea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului

Stimaţi colegi,

Onorată asistenţă,

Suntem la sfârşitul penultimei, iar din septembrie vom intra în ultima sesiune a prezentei legislaturi, care se va încheia cu alegerile parlamentare din primăvara anului 2009. Totalurile pe care am putea să le facem ar viza nu numai segmentul de timp cuprins doar de ultima sesiune, dar şi o scurtă evaluare a perioadei care s-a scurs din momentul formării actualului Parlament, precum şi creionarea câtorva priorităţi politice ale statului pentru perioada care a rămas până la următoarele alegeri.

Dacă există vreun merit al actualului Parlament, dincolo de orice polemici, confruntări sau speculaţii, fireşti pentru un sistem democratic, acesta rezidă în menţinerea stabilităţii politice care a permis funcţionarea normală a instituţiilor statului. Nu este cazul să facem înşiruiri triumfaliste şi totuşi trebuie să menţionăm că Legislativul nostru a adoptat un număr important de acte care asigură armonizarea cadrului legislativ naţional cu normele şi standardele europene. Avem o nouă legislaţie care vizează independenţa justiţiei, activitatea cultelor religioase, activitatea şi finanţarea partidelor politice, domeniul audiovizualului, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală şi libertatea întrunirilor. Suntem conştienţi însă că avem de realizat câteva reforme vitale pentru buna funcţionare a statului de drept, acestea reprezentând şi angajamentele noastre faţă de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană: rolul, locul şi funcţiile procuraturii într-un stat democratic, consolidarea independenţei puterii judecătoreşti şi a autonomiei administraţiei publice locale, asigurarea libertăţii de expresie, implicit prin deetatizarea şi încetarea finanţării instituţiilor de presă de la bugetele locale, asigurarea unei protecţii reale a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Aceste restanţe care ţin de domeniul legislaţiei, dar şi al practicilor, trebuie onorate cât mai curând posibil întrucât există şanse reale ca Republica Moldova să obţină în 2009 suspendarea procedurii de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi avansarea în obţinerea unui nou statut, mai avantajos, în raporturile noastre cu Uniunea Europeană. Abordarea constructivă a priorităţilor naţionale trebuie să-i determine pe toţi actorii politici responsabili să evite tensionarea artificială a situaţiei politice prin specularea sau supralicitarea unor subiecte sensibile, cu mare potenţial conflictual, cum ar fi cele de ordin identitar, etnic, lingvistic sau religios. Partidul Popular Creştin Democrat consideră că aceste subiecte nu trebuie să împartă societatea în învingători şi învinşi, consensul şi stabilitatea politică constituind valori mai importante decât diferenţele dintre noi. Preocupările noastre majore trebuie să se axeze pe rezolvarea problemelor de ordin economic şi social.

În acest context este bine să nu ne scape din vedere mizele jocului geopolitic din regiune, poziţionarea corectă a Republicii Moldova şi reacţia adecvată la influenţele din exterior. Astfel, nu putem rămâne indiferenţi faţă de acţiunile unor provocatori politici, care se erijează în apărători ai valorilor naţionale şi democratice, dar sunt în realitate instrumente puse în serviciul intereselor imperiale ale Kremlinului. Anume aceşti aventurieri, tocmiţi pe bani grei, aţâţă spiritele şi caută să răstoarne echilibrul politic pentru a vulnerabiliza ţara şi mai mult în faţa presiunilor Moscovei. Tot ei sunt prieteni ai separatiştilor şi răsfăţaţii presei galbene cumpărate pe bani murdari, proveniţi din privatizări frauduloase, contrabandă şi surse oculte din afară. Pentru aceste persoane aflarea în politică se reduce la interesul de a aduna averi pe căi ilicite şi de a obţine mandate de deputaţi pentru a scăpa de puşcărie.

O chestiune fundamentală pentru menţinerea independenţei statului nostru şi a perspectivelor lui de integrare europeană o reprezintă problema transnistreană. PPCD apreciază că este necesară renunţarea la iluzia că diferendul transnistrean poate fi rezolvat în mod echitabil şi durabil fără înlăturarea singurei lui cauze: prezenţa ilegală a trupelor militare ale Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru naţional. Considerăm de asemenea că orice abordare superficială a acestei chestiuni şi acceptarea unei pretinse soluţionări rapide, fără înlăturarea factorului de presiune militară externă, reprezintă o capcană care poate fi fatală pentru ţara noastră. Să nu uităm, stimaţi colegi, care este esenţa legii adoptate de noi prin consens la 22 iulie 2005 privind principiile de reglementare a diferendului. Această lege reprezintă un scut politico-juridic solid şi o platformă constructivă de negocieri cu Moscova. Noi trebuie să urmărim restabilirea părţii stricate a construcţiei noastre statale, nu să distrugem întregul după modelul strâmb al separatiştilor. Noi vrem să reunim Transnistria la Republica Moldova, nu să anexăm Republica Moldova la Federaţia Rusă prin intermediul Transnistriei. Eventuala modificare a Codului electoral în ajunul alegerilor şi acordarea de cote în legislativul naţional pentru exponenţii regimului separatist, ca şi forţarea participării regiunii ocupate militar la viitoarele alegeri parlamentare, constituie o ameninţare gravă pentru stabilitatea politică a ţării şi contravin Declaraţiei de Independenţă, Constituţiei şi legii din 22 iulie 2005. Este cazul să arătăm din nou că Federaţia Rusă este singura ţară din lume care nu recunoaşte şi nu respectă neutralitatea Republicii Moldova, consfinţită de Constituţie, care interzice orice prezenţă militară străină pe teritoriul nostru. Orice încercare de a-i acorda regiunii transnistrene un statut mai ridicat decât autonomiei gagăuze îi va determina pe liderii de la Comrat să pretindă un tratament egal şi, prin urmare, ridicarea statutului autonomiei găgăuze. O astfel de evoluţie a lucrurilor ar arunca ţara într-un blocaj decizional şi paralizie instituţională, provocând confruntări ireconciliabile şi punând sub semnul întrebării însăşi existenţa statului.

Stimaţi colegi, nu trebuie să uităm pentru nici o clipă că ţinta geostrategică a Kremlinului în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare este formarea unei majorităţi postelectorale obediente care să instaleze un preşedinte slugarnic, a căror misiune s-ar reduce la legalizarea prezenţei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. O altă miză a acestei strategii neoimperiale este preluarea controlului asupra instituţiilor de stat şi implicit asupra procesului decizional al ţării. Partidul Popular Creştin Democrat nu va admite nici dinamitarea Republicii Moldova din interior şi nici strangularea ei din afară. Numai naivii şi aventurierii nu pot înţelege că un nou plan Kozak nu va trece şi numai inconştienţii călcă de două ori pe aceeaşi greblă.

Stimaţi colegi, Partidul Popular Creştin Democrat este singura formaţiune politică din ţară care şi-a exprimat tranşant de la această tribună atitudinea în legătură cu manifestările tot mai agresive şi neruşinate ale unor grupuri marginale şi încercările de a impune practicile sexuale anormale ca pe o normalitate. Este amoral să transformi o chestiune intimă, cu atât mai mult o deviaţie, în subiect de propagandă homosexuală şi de demonstraţie publică. Sub presiunea unor cercuri imorale şi anticreştine, Ministerul Justiţiei elaborează o lege zisă cu privire la nediscriminare, prin care se încearcă legiferarea acestor practici ruşinoase care constituie un atentat direct împotriva instituţiilor fundamentale ale societăţii noastre: Familia, Biserica şi Şcoala. În felul acesta sunt atacaţi copiii noştri, este agresat viitorul neamului nostru. PPCD împărtăşeşte viziunea creştină asupra omului şi a lumii ca operă a lui Dumnezeu. Ca oameni politici nu putem face abstracţie de faptul că ţara noastră este în proporţie de peste nouăzeci la sută ortodoxă şi aproape sută la sută creştină. Iar noi, ca aleşi ai acestui popor, trebuie să îi apărărm interesele şi să veghem la respectarea moralei publice.

Stimaţi colegi, PPCD salută reluarea dialogului între Republica Moldova şi România. Raporturile noastre trebuie să cunoască o dinamică pozitivă pe plan politic, economic şi cultural. A venit momentul să depăşim frustrările istorice şi limitele de percepţie ale noilor realităţi geopolitice după dispariţia URSS. Interesele naţionale ale Republicii Moldova şi ale României sunt complementare, şi nu divergente. Intensificarea raporturilor dintre ţările noastre trebuie să conducă în mod logic la încheierea tratatului de bază, a acordului de frontieră şi a celui privind micul trafic de frontieră. Ne bucură şi faptul că a fost reluată discuţia privind deschiderea unor noi consulate ale României în Republica Moldova şi, eventual, a unor noi consulate ale Republicii Moldova în România. Asemenea decizii ar fi în interesul cetăţenilor ambelor state şi ar consolida relaţiile de cooperare şi parteneriat între ele.

PPCD acordă o importanţă deosebită şi relaţiilor Republicii Moldova cu Ucraina, care este un partener politic şi economic strategic. Aspiraţiile europene şi reformele democratice din această ţară, consolidarea independenţei şi creşterea rolului ei pe arena internaţională impune o cooperare strânsă între statele noastre în avantajul ambelor părţi. Succesul proiectului european al Ucrainei va determina în mare măsură succesul european al Republicii Moldova. Le suntem recunoscători prietenilor noştri ucraineni pentru contribuţia lor la monitorizarea frontierei noastre de răsărit pe segmentul transistrean, desfăsurată cu asistenţa Uniunii Europene. PPCD consideră că, fiind situată între România şi Ucraina, Republica Moldova este interesată în mod special de dezvoltarea parteneriatului strategic tripartit între ţările noastre.

Stimaţi colegi, Partidul Popular Creştin Democrat este profund angajat în promovarea intereselor naţionale ale ţării şi în continuarea procesului de construcţie a Republicii Moldova ca stat democratic, funcţional, stabil şi prosper. Iată de ce îndemnul nostru este să ne conjugăm eforturile pentru a demonstra că ţara noastră poate fi un proiect de succes spre binele cetăţenilor ei.

Vă mulţumesc!

Vlad CUBREACOV, preşedinte al Fracţiunii Parlamentare a PPCD

11 iulie 2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s