Podul Lipcani-Rădăuţi Prut, subiect de discuţii în Parlament


Deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov a solicitat MAEIE să-i prezinte o informaţie amplă privind stadiul în care se află negocierile privind deschiderea punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut, precum şi motivele pentru care, timp de doi ani, este blocată deschiderea unui post vamal, pe acest segment de frontieră.

Potrivit lui Cubreacov, podul Lipcani – Rădăuţi Prut, distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruit cu finanţare europeană, obţinută în baza unui protocol guvernamental dintre România şi Republica Moldova. Prin acel protocol guvernamental partea română s-a angajat să reabiliteze 1,3 de kilometri de drum de pe teritoriul comunei Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani, iar cea moldoveană să asfalteze aproximativ patru kilometri de drum în localitatea Lipcani din raionul Briceni. Deşi construcţia a fost finalizată la sfârşitul anului 2006, podul Lipcani-Rădăuţi Prut nu este funcţional întrucât în această zonă nu există un punct vamal moldo-român. Astfel, investiţia pentru reconstrucţia podului, care a constituit aproximativ 11 milioane de euro, nu poate fi valorificată, dat fiind că nu există un acord între România şi Republica Moldova, care să permită deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în această regiune.

Vlad Cubreacov
Deputatul creştin-democrat a mai amintit că Uniunea Europeană a finanţat lucrările de reconstrucţie a podului Lipcani-Rădăuţi Prut, prin intermediul programelor PHARE şi TACIS, alocând 3 milioane de Euro părţii române şi 8 milioane de Euro părţii moldovene.

„Potrivit presei din România, demersurile autorităţilor judeţului Botoşani de a înfiinţa un punct vamal în imediata apropiere a acestui pod s-au soldat cu eşec, motivul invocat de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din România fiind lipsa unei baze legale pentru deschiderea de noi puncte de trecere vamală. Constatăm astfel că, la ora actuală, între România şi Republica Moldova nu există un instrument juridic care să confere cadrul necesar deschiderii unor noi puncte de frontieră. În raionul Briceni există mai multe puncte vamale de trecere spre Ucraina şi nici unul spre România. Deschiderea unui punct vamal pe podul Lipcani-Rădăuţi Prut ar permite circulaţia persoanelor şi a mărfurilor spre o nouă piaţă de desfacere şi ar favoriza dezvoltarea economică a raionului Briceni. În prezent, agenţii economici se confruntă cu o situaţie dificilă, întrucât cel mai apropiat punct vamal de trecere spre România, Costeşti-Stânca, se află la circa 120 de kilometri de oraşul Briceni”, a menţionat Vlad Cubreacov.

17 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi doar 7 – cu România

De asemenea, potrivit lui Cubreacov, în prezent, pentru cei 684 de kilometri de frontieră cu România Republica Moldova are doar 7 puncte de trecere a frontierei comune, iar pentru cei 1222 de kilometri de frontieră cu Ucraina – 17 puncte, dintre care 8 în partea sudică (basarabeană), 4 în partea estică (transnistreană, pentru 453 de kilometri) şi 5 în partea nordică (basarabeană) a frontierei comune. „Asta înseamnă o medie de 97 de kilometri şi 714 de metri între punctele de trecere a frontierei moldo-române şi o medie de 71 de kilometri şi 882 de metri între punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene.
De doi ani, este tergiversată deschiderea unui post vamal la Briceni

În această situaţie, cer Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene să-mi aducă la cunoştinţă stadiul în care se află negocierile privind deschiderea punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut, gradul de îndeplinire de către părţi a angajamentelor asumate prin protocolul guvernamental moldo-român privind infrastructura zonei adiacente podului Lipcani-Rădăuţi Prut şi perioada pentru care guvernul Republicii Moldova estimează deschiderea punctului vamal Lipcani -Rădăuţi Prut. Cer ca Ministerul să evoce în răspunsul său şi poziţia Comisiei Europene, ca unic finanţator al lucrărilor de reconstrucţie a podului Lipcani-Rădăuţi Prut, faţă de blocarea timp de doi ani şi jumătate a deschiderii unui punct de trecere a frontierei în această zonă”, a conchis Vlad Cubreacov, citat de AP FLUX

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s