Troita pentru Unitate


In Duminica Sfintelor Mironosite, in apropierea campusului studentesc al Politehnicii din Chisinau, a fost sfintita o troita din lemn de stejar, inalta de patru metri. Troita a fost realizata in cadrul unui proiect al ASCOR Bucuresti, intitulat „O Troita pentru Unitate”, inceput in luna august 2007, cu prilejul unei tabere de munca in localitatea Brebu. Crucea ilustreaza, ca si cea inaltata in 2003, in Piata Romana, modelul arhaic al trotei maramuresene de tip cruce celtica, legat, in mod special, de comemorarea eroilor si a luptatorilor. Troita aceasta este inchinata unitatii de neam si implinirii, anul acesta, a 90 de ani de la votarea in Sfatul Tarii basarabeab a Unirii cu Romania, la 27 martie 1918, ca si a 16 ani de la Drumul Crucii Chisinau-Bucuresti, din Piata Stefan cel Mare si Sfant in Piata Universitatii, unde crucea dusa pe umerii tinerilor se afla si azi.
Troita a fost amplasata in fata terenului pe care urmeaza a fi ridicata o biserica avand hramul Intrarea in Ierusalim a Mantuitorului si Sfintii Trei Ierarhi. Parintele Anatoli Goncear, paroh al paraclisului din campusul studentesc, cu hramul Sfintii Trei Ierarhi, si-a exprimat bucuria ca sfintirea troitei a coincis cu sfintirea locului pe care, in aceasta saptamana, vor incepe lucrarile de construire a bisericii. De fapt, a subliniat parintele, nu este o coincidenta, ci „o minune, o binecuvantare cereasca” sub semnul careia se va afla inceputul lucrarilor. In acest context, parintele Anatoli a multumit tinerilor din Bucuresti si a facut un apel la „Unitatea in Credinta” si a indemnat „sa ne unim fortele pentru a construi aceasta Biserica in care, toti impreuna, sa-I slujim lui Dumnezeu”.
Terenul a fost primit in urma cu zece ani dar, din pricina lipsurilor financiare, lucrarile nu au putut fi demarate. Dupa slujba de sfintire, parintele a multumit enoriasilor si tuturor celor care, majoritatea crestini simpli, au donat pentru ridicarea bisericii sume de bani pentru care unii au facut chiar credite la banca. Acesta este, insa, numai inceputul, intrucat, pentru inceperea si finalizarea lucrarilor este nevoie de mult ajutor de acum incolo, fiecare gest de sprijin avand o mare importanta.
Hristos a inviat!
ASCOR BucurestiAdevarat a Inviat!
Blogul lui Victor Roncea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s