Copiii din exil ai primei şcoli româneşti


40 de elevi şi profesori basarabeni cu aptitudini excepţionale vin în perioada 3-8 mai în oraşul Primei Şcoli Româneşti pentru a descoperi cultura şi civilizaţia românească autohtonă din perspectiva sitemului educativ modern. Ei vor vizita principalele şcoli şi licee din oraşul nostru, universittăţile braşovene, instituţiile culturale şi muzeele noastre, dar vor avea parte şi de un tur al Braşovului şi al împrejurimilor sale (Bran, Sibiu, Sinaia). În încheierea şederii lor la Braşov, elevii basarabeni vor încânta publicul local cu un spectacol inedit programat la Centrul Cultural REDUTA din Braşov (joi 8 mai, orele 14:00). Aflaţi în exil la ei acasă, sub regimul comunist anti-românesc din Republica postsovietică Moldova, cei 40 de elevi basarabeni sosesc pentru prima oară în România de dincoace de Prut, întrucât accesul spre Ţara-Mamă le este îngreunat de „sârma de pe Prut”, cum numesc ei bariera noii frontiere europene, cât şi de „miliţia lui Voronin” şi, mai ales, de sărăcia şi starea de abandon în care subzistă comunităţile de români din Basarabia, în ciuda faptului că etnicii români reprezintă populaţia majoritară (80 %) a Republicii Moldova.

Comunicat de presa

Scopul proiectului… Scopul proiectului„Interferenţe culturale şi educaţionale cu românii de lângă noi” este să faciliteze accesul românilor din jurul graniţelor la cunoaşterea directă a realităţilor cultural-educaţionale din România prin organizarea de schimburi interşcolare culturale şi educaţionale cu românii de lângă noi, cu beneficiul participării elevilor invitaţi la ore de curs în şcoli şi licee din Braşov, cu beneficiul instruirii profesorilor invitaţi la Casa Corpului Didactic, cu beneficiul organizării de spectacole şi manifestări de natură să promoveze cultura românilor de lângă noi şi să o facă înţeleasă şi cunoscută de către publicul larg în întreaga ei frumuseţe şi complexitate.

Astfel, cei 40 de elevi basarabeni vor vizita Sâmbătă, 3 mai 2008, Târgul Tradiţional organizat în cadrul Festivalului „Zilele Braşovului”, vor vizita monumentele istorice din Centrul Vechi, iar seara vor viziona un spectacol la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov. Duminică 4 mai, elevii basarabeni vor asista la inedita paradă a Junilor din Şcheii Braşovului, vor vizita Teatrul pentru Copii „Arlechino”, care găzduieşte o expoziţie cu planşe artistice ale acestor elevi, vor viziona spectacolul „Dănilă Prepeleac”, oferit de Teatrul „Arlechino” în cinstea Zilelor Braşovului, iar după-amiază vor vizita Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului, continuând apoi cu o plimbare în Poiana Braşov. Luni, 5 mai 2008, elevii sunt aşteptaţi la Sibiu pentru a cunoaşte mai bine simbolurile culturii româneşti (în program: vizită la universităţi, Catedrală, Muzeul Bruckhental, Dumbrava Sibiului, etc.). Marţi, 6 mai 2008, grupul va participa la cursuri în diferite licee şi şcoli din Braşov (Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă Braşov, Colegiul Naţional UNIREA Braşov, Şcoala Generală nr. 5 Braşov, Liceul de Artă Braşov), după care va efectua o vizită de lucru la Casa Corpului Didactic, continuată printr-o incursiune în mediul universitar din Braşov. Miercuri,7 mai, elevii basarabeni vor vizita Castelele Bran, Peleş şi Pelişor. Joi, 8 mai, va avea loc o vizită la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi la Universitatea de Muzică. Acesteia îi va urma o scurtă drumeţie pe Tâmpa. În după-amiaza zilei de joi, va avea loc de la orele 14:00 la Centrul Cultural „REDUTA” din Braşov o conferinţă de presă, urmată de un spectacol inedit oferit de grupul de elevi basarabeni, pe de o parte, şi de către grupuri braşovene de promovare a tradiţiilor, pe de alta. În seara zilei de joi va avea loc plecarea spre Basarabia.

Proiectul nostru îşi propune o activitate de pionierat în domeniul colaborării educaţionale şi culturale trans-româneşti, devenind un precedent pentru accelerarea şi diversificarea schimburilor şcolare de succes între comunităţile româneşti din ţară şi cele din jurul frontierelor şi pentru sporirea schimburilor şi acţiunilor culturale de orice formă, cu caracter trans-românesc.

Eduard Burlacu, Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Braşov

(+4)0743467587

Reclame

Un gând despre “Copiii din exil ai primei şcoli româneşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s