Uniunea Europeana – pe cale de a renunta la sustinerea homosexualilor


La presiunea Germaniei Comisia Europeana a renuntat la planurile sale de protejare a minoritatilor sexuale, comunica portalul Euobserver.
Legea antidiscriminatorie, indreptata impotriva tuturor formelor de discriminare in baza punctului 13 al conventiei de la Amsterdam, a fost declarata partea a programului de lucru al comisiei pentru anul 2008.

Totusi, functionarii europeni sunt nevoiti sa se reintoarca la formularile mai vechi, concentradu-se asupra protectiei drepturilor invalizilor. Comisia are temeri ca in cazul contrar partea conservatoare ai Europei va pune sub semnul intrebarii principiile de comuniune ai statelor Uniunii Europene.

In cadrul unei emisiuni «The Record Europe» de pe canalul BBC, comisia a confirmat ca activistii pentru drepturile gay-lor se tem de de posibilile consecinte.

„In lumina celor mentionate, ar trebui sa ramanem realisti, deoarece exista semnale din partea altor membri ai comunitatii europene, ca acestea nu vor sustine directivele orizontale de acest fel, ceea ce devine o problema, deoarece avem nevoie de o unitate de idei pentru a ajunge la un compromis”, a declarat Jan Jarab, reprezentantul departamentului muncii pe langa Comisia Europeana.

In continuare acesta a mentionat ca „directiva va viza exclusiv invalizii, ceea ce este corect si raspunde noilor norme internationale”.
In ceea ce priveste discriminarile pe criteriu de orientare sexuale, varsta si religie vor fi pregatite recomandari, nicidecum directive.

Activistii pentru drepturile gay-lor se revolta: „Acesta este un pas in urma”, a declarat portalului Euobserver Juris Lavrikous din sectia europeana a Asociatiei Internationale ai gay-lor si lesbiene. „Suntem foarte suparati, deoarece s-a muncit destul de mult prin intermediul asociatiei noastre pentru directia pe care o promovam, nu intelegem de ce acum comisia se teme de membrii comunitatii europene, in cadrul careia aceasta problema nu este populara. Au existat o multime de propuneri, care au fost deasemenea foarte nepopulare in randul statelor membre, asa cum este directiva cu privire la problemele energetice – totusi aceste directive au fost adoptate”.

In opinia lui Lavrikous, Germania se pronunta impotriva nu din considerente conservatiste, ci din cauza protestelor marilor afaceristi, care considera ca noua directiva ar putea fi prea costisitoare pentru patroni si companiile din domeniul serviciilor. „In acelasi timp intelegem ca in spatele acestor declaratii se ascund conservatorii sociali, deoarece in practica, noua directiva nu va insemna si cheltuieli suplimentare”.

Potrivit acestuia, sunt binecunoscute protestele Cehiei, insa Suedia, Finlanda, Spania si Marea Britanie sustin in mod categoric directiva. „Nu intelegem de ce comisia nu incearca sa convinga membrii UE, care sustin directiva, sa se pronunte in apararea acesteia si sa indemne alte state sa se alature.”

Asteptand din partea comisiei un astfel de pas, Liz Linn, membrul liberal al Parlamentului European din partea Marii Britanii, a inaintat joia trecuta o petitie prin care se adreseaza comisiei si membrilor comunitatii europene sa se pronunte in favoarea directive antidisciminatorii.

Deja de sapte ori in cadrul Parlamentului European a fost pusa in discutie legea antidiscriminatorie, care apara cetatenii europeni de discriminarile pe criteriu orientarii sexuale, dar la inceput acestei luni comitetul pentru problemele sociale a propus din nou aceasta problema.

Membrii conservatori si crestin-democrati ai Parlamentului European se pronunta impotriva legii „orizontale” care ar interzice orice fel de discriminare, care este sustinuta in schimb de liberali, socialisti, verzi si comunisti. Congresul European al unitatii comerciale a indemnat de asemean comisia sa actioneze.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s