De ce Urechean vrea pace în sânul opoziţiei


De ceva timp suntem martorii unei confruntări în Parlament dintre creştin-democraţi şi gruparea lui Vladimir Filat. Deputaţii Partidului Popular Creştin Democrat l-au acuzat pe proaspătul lider de partid liberal-democrat de mituirea mai multor persoane, determinându-le astfel să se înscrie în rândurile PLDM, părăsind formaţiunile politice pe listele cărora au participat la alegerile locale din anul trecut şi au acces în funcţii de conducere la nivel local.

Vladimir Filat a încercat în câteva rânduri să răspundă acestor acuzaţii, dar tentativele lui de a se apăra nu au dat niciun rezultat. Aceasta mai ales după ce liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a adus drept probe, tot de la tribuna Parlamentului, nume de persoane care s-au lăsat mituite de Vladimir Filat, precum şi sumele de bani pe care le-au primit de la Filat. Diacov a declarat că Filat face politică umblând cu traista plină cu bani, că a constituit un partid al trădătorilor şi că a reuşit să corupă oameni de la mai toate partidele politice, inclusiv de la comunişti. A luat atitudine şi preşedintele Vladimir Voronin, care, într-o conferinţă de presă, a declarat că partidul lui Filat ar aparţine lui Valeriu Pasat, fost şef al securităţii moldoveneşti, despre care toată lumea ştie că întreţine relaţii speciale atât cu FSB-ul rusesc, cât şi cu MGB-ul de la Tiraspol. A mai criticat tentativa lui Filat de a îşi încropi un partid politic prin mijloace total murdare şi fostul lider social-liberal, Oleg Serebrian, în prezent prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat.

Există o înţelegere între Urechean şi Filat?

Vom menţiona că reprezentanţii altor partide politice, chiar dacă în discuţii private îşi arătau nemulţumirea faţă de modul în care Filat a crezut că se poate face politică, totuşi nu au luat atitudine publică. Iată însă că la ultima şedinţă în plen a Legislativului, care a avut loc joi, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a făcut de la tribuna Parlamentului un apel către conducătorii şi membrii formaţiunilor politice necomuniste, îndemnându-i, citez, „să înceteze atacurile reciproce şi rivalităţile mărunte dintre ele, solidarizându-se în lupta politică contra regimului dictatorial şi antinaţional al clanului Voronin”, am încheiat citatul. Deci, Urechean a evitat să ia atitudine faţă de cel care a provocat această stare de beligeranţă, adică faţă de Vladimir Filat. Serafim Urechean spune că „AMN nu-şi poate asuma rolul de arbitru în confruntarea dintre alte partide”. Foarte bine, dar AMN ar putea totuşi să spună cât de moral este ca un partid să dea bani aleşilor locali de la alte formaţiuni politice ca aceştia să adere, în definitiv, la partidul care l-a mituit? Din câte am observat, Filat nu a preluat niciun reprezentant al AMN-ului din teritoriu. Poate există o înţelegere între Vladimir Filat şi Serafim Urechean, poate domnului Urechean îi convine ceea ce face Filat?

Urechean riscă să piardă controlul într-un şir de raioane

Ce l-a făcut pe Serafim Urechean să cheme partidele politice la pace? Răspunsul este cât se poate de simplu: nu la nevoia de unitate a opoziţiei s-a gândit Urechean, făcând acest apel, ci la propriile interese. După ce Filat a ademenit la gruparea sa aleşii locali ai mai multor formaţiuni politice, în unele consilii raionale, practic, nu mai funcţionează alianţele democratice, create imediat după alegerile locale din anul trecut. Consilierii raionali ai unor partide sunt pe cale să retragă sprijinul persoanelor care deţin funcţii în administraţia locală, reprezentând astăzi partidul lui Filat, care nu a participat la alegeri sau, mai exact, care nici nu exista atunci când acestea s-au desfăşurat. Dacă acest lucru se va produce, atunci Serafim Urechean va pierde controlul într-un şir de raioane, administrate astăzi de preşedinţi şi vicepreşedinţi de raion din partea AMN. Iată de ce a făcut acest apel la pace Serafim Urechean.

Sergiu PRAPORŞCIC

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s