DECLARAŢIA FRACŢIUNII PPCD din 10.04.2008


privind vânzarea frauduloasă a pachetelor de acţiuni deţinute de stat în întreprinderile S.A. „IPTEH” şi S.A. „Imtehcom”, prin care a fost prejudiciat interesul public şi bugetul de stat

Aşa cum se ştie, afacerile imobiliare sunt printre cele mai profitabile, iar darea cu chirie a spaţiilor pentru birouri aduce venituri fabuloase, mai ales pentru că cifrele care figurează în contractele de chirie sunt de regulă de zeci de ori mai mici decât cele achitate cu bani gheaţă deţinătorilor acestor bunuri.
Se cunoaşte că imobilul gigantic din bulevardul Ştefan cel Mare 65 din Chişinău, care se află la intersecţia cu strada Ismail şi vis-a-vis de magazinul UNIC, a fost privatizat în condiţii dubioase în perioada când Vladimir Filat ocupa funcţia de ministru de stat, în care fusese avansat din cea de şef al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat. Menţionăm că cel care l-a succedat în funcţie la conducerea Departamentului Privatizării în 1999 a fost actualul deputat al Alianţei Moldova Noastră, Alexandru Oleinic, care ocupa această funcţie în momentul realizării tracnzacţiei respective. Există bănuiala că anume actualul multimilionar şi deputat Vladimir Filat a stat în spatele acestei tranzacţii şi a tras toate sforile pentru a se căpătui prin intermediul unor firme off-shore cu acest imobil. Astfel, enorma clădire îmbrăcată în sticlă care a fost exploatată timp de mai mulţi ani de cei care au pus stăpânire pe ea, a adus profituri care depăşesc cu mult o sută de milionae de lei. Suma lunară care se zice că este ridicată la geantă de proprietarul din umbră al acestei clădiri se cifrează la aproximativ 150 000 euro.
Procuratura Generală a iniţiat un proces în instanţă prin care cere anularea tranzacţiei de vânzare-cumpărare a acestui imobil, indicând o multitudine de ilegalităţi comise în momentul privatizării. La ora actuală dosarul este în ultima fază de examinare şi se aşteaptă pronunţarea sentinţei.
Prezentăm mai jos doar o parte din argumentele invocate de Procuratura Generală în cererile de chemare în judecată din 19 aprilie 2007 şi în demersul privind înaintarea cerinţelor suplimentare din 22 mai 2007.
La 07 octombrie 1999 Comisia de vânzare a acţiunilor statului a perfectat procesul verbal nr. 27, prin care a fost stabilită modalitatea de vânzare la licitaţie a pachetului de acţiuni deţinute de stat în SA „IPTEH”.
Potrivit Comunicatului de presă al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, publicat în ziarul „Moldova Suverană” la 12 noiembrie 1999, acţiunile SA „IPTEH” în număr de 190 228 (sau 80% din capitalul statutar) au fost expuse spre vânzare la Bursa de Valori. Preţul nominal al unei acţiuni a fost stabilit de 10 lei, iar preţul iniţial de vânzare – 43,8 lei.
În urma vânzării acţiunilor la Bursa de Valori în data de 20 octombrie 1999, Departamentul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat a emis la 04 noiembrie 1999 ordinul nr. 167 şi a întocmit procesul verbal nr. 30 de aprobare a listei companiilor de brokeri care au câştigat concursul. În poziţia nr. 3 a anexei nr. 2 a ordinului menţionat, SRL „Broker-Service” (participantul la concurs în numele SRL „Unizet-Com”) a fost desemnată drept câştigătoare a concursului de procurare a 190 228 de acţiuni ale statului în SA „IPTEH”, achitând preţul de 4,9 milioane lei. Reiese că acţiunile statului în SA „IPTEH” au fost vândute la preţul de numai 26 lei şi 28 de bani bucata.
Ilegalităţile au fost comise mai întâi în procesul desfăşurării licitaţiei din 20 octombrie 1999. După cum am arătat mai sus, preţul iniţial de vânzare a acţiunilor statului în SA „IPTEH” la Bursa de Valori a fost stabilit în mărime de 43,8 lei bucata. Acesta a fost calculat în baza normelor care erau atunci în vigoare. În timpul desfăşurării acestor vânzări, Comisia a modificat preţul minim, ceea ce constituie o încălcare a Regulamentului nr. 506 din 18 mai 1998.
De asemenea, contrar prevederilor în vigoare la acea dată, cumpărătorul nu a achitat deplin acontul pentru participarea la licitaţie, suma neachitată constituind 61883 lei.
Regulamentul sus menţionat prevede că includerea cererii în reţea fără achitarea prealabilă a acontului sau cu achitarea unui acont mai mic decât suma prevăzută se va considera răspândire a informaţiei eronate în scopul modificării cursului hârtiilor de valoare şi în consecinţă cererile în cauză nu vor fi admise spre examinare.
Astfel, Comisia a admis în mod ilegal spre examinare cererea SRL „Broker-Service”, iar vânzarea acţiunilor statului în SA „IPTEH” s-a făcut la un preţ mai mic decât preţul stabilit iniţial.
Conform Raportului de expertiză nr. 003796/2806 prin aceste acţiuni statului i-a fost cauzată o pagubă în mărime de 1 666 407 lei.
În legătură cu aceasta, Procuratura Generală a atacat cu recurs Hotărârea nr.30 a respectivei Comisii şi ordinul nr. 167 al Departamentului Privatizării din 04 noiembrie 1999.
Ulterior, la 23 august 2001 SRL „Unizet-Com”, în folosul căruia SRL „Broker-Service” a cumpărat acţiunile statului, a transmis aceste acţiuni firmei off-shore din Gibraltar „WORLDWAY” LTD în contul achitării gajului.
Aşadar, dacă Comisia respectivă ar fi vândut aceste acţiuni măcar la preţul iniţial, adică de 43,8 lei, atunci în contul statului ar fi fost încasaţi 8 milioane 331 mii 986,4 lei, adică de două ori mai mult decât suma încasată.
Acum despre cazul SA „Imtehcom”. Potrivit procesului verbal nr. 31 al Comisiei de vânzare a acţiunilor statului din 11 noiembrie 1999, Departamentul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat a expus spre vânzare la Bursa de Valori acţiunile SA „Imtehcom” în număr de 66 466 (sau 98 % din capitalul statutar), la preţul nominal al unei acţiuni de 10 lei şi preţul iniţial de vânzare de 42,64 lei.
În baza rezultatelor vânzării acţiunilor la Bursa de Valori, Departamentul Privatizării a întocmit la 02 decembrie 1999 procesul verbal nr. 34, prin care a aprobat lista companiilor de brokeri câştigători ai concursului. Conform poziţiei nr. 8, aceeaşi SRL „Broker-Service” (participantul la concurs în numele SRL „Unizet-Com”), a fost desemnată drept câştigătoare a concursului de procurare a 66 466 de acţiuni ale statului în SA „Imtehcom”. Preţul achitat de SRL „Broker-Service” pentru acţiunile cumpărate a constituit 1 milion 116 mii 628 lei.
Reiese că acţiunile SA „Imtehcom” au fost vândute la preţul de 16,8 lei bucata.
Au fost comise de asemenea serie de ilegalităţi în urma cărora a fost prejudiciat interesul public. Comisia de vânzare a acţiunilor statului a săvârşit repetat o nouă nelegiuire, vânzând în mod ilegal acţiunile statului în SA „Imtehcom” la un preţ mai mic decât cel iniţial, fiind cauzată statului o pagubă în mărime de 1 milion 151 mii 191 lei.
Pentru a complica o eventuală examinare a fraudelor la care ne-am referit, Adunarea generală a SA „Imtehcom”, răspunzând cererii SRL „Unizet-Com”, a aprobat o Hotărâre prin care capitalul statutar al SA „Imtehcom” a fost diminuat până la 20 000 lei (2 mii acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei fiecare). Totodată, acţiunile statului, inclusiv imobilul compus din 2 etaje ale clădirii amplasate în mun.Chişinău, b-d Ştefan cel Mare, 65 (conform actului de transmitere-primire din 12 septembrie 2000) au fost transmise de la capitalul statutar al acestei societăţi către capitalul statutar al „Unizet-Com”. Ulterior, la 12 februarie 2001, „Unizet-Com” a transmis încăperile respective către SA „IPTEH”, pachetul majoritar de acţiuni al căreia de asemenea aparţinea „Unizet-Com”.
Este evident că cei care au stat în spatele acestei afaceri murdare au aplicat scheme sofisticate care să le şteargă urmele. Prin aceste privatizări, ilegalitatea cărora este evidentă, bugetul de stat a ratat încasări de cel puţin 2 milioane 817 598 lei sau 626 133 dolari SUA la cursul de schimb de atunci. Evident, suma respectivă este acel minim calculabil care reiese din documentele existente. Ea ar fi fost mult mai mare dacă funcţionarii respectivi ar fi reprezentat interesele statului, şi nu ar fi urmărit propria căpătuială.
Având în vedre acest grav caz de corupţie, trafic de influenţă şi de abuz în serviciu, cerem Procuraturii Generale şi Serviului de Informaţii şi Securiate să examineze minuţios circumstanţele acestei afaceri murdare şi să stabilească gradul de implicare personală a numitului Vladimir FILAT şi a altor persoane cu funcţii de răspundere.

De asemenea, cerem să se facă investigaţiile necesare pentru a se stabili cine este adevăratul proprietar al firmei off-shore „WORLDWAY” LTD din Gibraltar. Dacă se va dovedi că numitul Filat nu figurează formal ca proprietar al acestei companii, se impune clarificarea relaţiilor de tip mafiot al celor care figurează formal în actele firmei respective cu privatizatorii din fostele guvernări.
10 aprilie 2008

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s