POLITICA – MAFIA – CRIZA.


Un articol mai vechi dar destul de util pentru cei care studiaza coruptia ca fenomen in Republica Moldova.

======

După cum se spune peştele se strică de la cap, deci ne rămîne decît să ne tăiem capul. Am urmărit şi Vă dau în atenţie materiale aduse pe un site la care fac referinţă acum http://www.intelnet.8m.net. Noi vom spicui cu încetişorul pentru înţelesul tuturor. Din conţinutul site-lui veţi vedea cine sunt autorii şi ce interese au. Dorim foarte mult ca partea adversă să găsească ceva asemănător, pentru a face completă imaginea din ţară. Vom copia materialele direct pentru a rămîne pe mai mult timp, pentru ca să poată citi lumea şi să se înnegrească la faţă de durere şi ură.

Republica Moldova a intrat in topul tarilor afectate grav de coruptie si detine locul 13 in lume la acest capitol conform Transparency International (TI) Global Corruption Report , organizatie internationala pentru combaterea fenomenului coruptiei cu sediul la Berlin, infiintata in 1993. Dupa cum am mai precizat raportul organizatiei Transparency International pentru anul 2000 arata ca Republica Moldova a intrat in topul tarilor afectate grav de coruptie si detine locul 13 in lume, iar la nivel european, locul patru.

Potrivit estimarilor expertilor straini, in Republica Moldova economia subterana constituie circa 70 % din Produsul Intern Brut iar printre cei mai corupti functionari sunt cei de la Ministerul de Finante si de la Interne. Investigatorii internationali considera ca printre cele mai dezvoltate domenii ale coruptiei in Moldova sunt cele care au de-a face cu importurile de produse petroliere si comertul atat extern, cat si intern, cu productie alcoolica si articole de tutungerie.

Sunt de asemenea semnificative luarile de pozitie ale unor inalti reprezentanti ai unor institutii internationale, aflati in misiune la Chisinau. Atitudinile publice ale acestora fac de prisos orice alt comentariu. Pot fi citati reprezentantul Fondului Monetar International la Chisinau, Marc Horton, care a declarat cu doi ani in urma ca „unele persoane cu trecut corupt au ajuns sa figureze pe lista candidatilor la guvernare. Cred ca exista probe destule de la Curtea de Conturi si de la Procuratura, care demonstreaza cine a fost corupt in trecut si acest aspect este cel care ma ingrijoreaza mai mult decat, pur si simplu, participarea comunistilor in guvern. Atunci cand ne uitam la o lista cu potentiali candidati, trebuie sa ne uitam si la trecutul, si la experienta lor”.

In opinia lui Mark Horton, explicatia cea mai plauzibila pentru toate „esecurile si oportunitatile ratate pe parcursul istoriei moderne a Republicii Moldovei ar fi coruptia si interesele de grup”.

Reprezentantul de atunci al Bancii Mondiale, James Parks, s-a solidarizat si el cu aceasta declaratie. Intrebat de presa basarabeana daca impartaseste ingrijorarea reprezentantului permanent al FMI in ceea ce priveste nominalizarea la portofoliile in guvern a unor persoane corupte sau sub ancheta, Parks a declarat: „Este clar ca ideea si speranta noastra este ca guvernul cu care lucram sa fie transparent. Nicaieri in lume nu avem dorinta de a lucra cu un Guvern care ar fi corupt”. Gradul de corupere a demnitarilor a trezit si ingrijorarea lui Roger Grawe, inalt responsabil al Bancii Mondiale, care a atentionat la randul sau clasa politica guvernanta sa treaca la masuri concrete de dezradacinare a coruptiei care paraliza aparatul de stat.

Din pacate declaratiile importantilor reprezentanti ai institutiilor mondiale sunt mai actuale ca oricand si acum iar sansele Moldovei de a iesi din cercul vicios se ingusteaza pe masura ce orizontul politic care se profileaza este innegurat de revenirea in spatiul de decizie politica a majoritatii actorilor marilor scandaluri de coruptie inregistrate in ultimii ani. Se stie deja ca viitorul parlament va fi controlat de comunisti care vor intra in coalitie cu Alianta Braghis, condusa de actualul prim ministru, fost comsomolist de frunte, omul de paie al fostului secretar CC al PCUS Chiril Chirilovici cunoscut in Romania sub numele de Piotr Lucinschi, presedintele Republicii. Intamplator sau nu, toti cei aflati in topul coruptiei in Basarabia sunt rusofoni, comunisti, sau comunisti revopsiti in culorile „democratiei”, parteneri la guvernarile care au promovat, cu foarte rare exceptii, cum a fost guvernul Druc, o politica antiromaneasca si antieuropeana.

Sunt semne ca pana si Moscova a inceput sa fie oarecum stanjenita de asocierea cu unii dintre cei care reprezinta interese rusesti in Republica Moldova, dar pana in prezent nu se observa vizibil o interventie a Kremlinului care sa limpezeasca cat de cat apele soioase ale politicii dintre Nistru si Prut.

Cazuri de coruptie surprinse de Comisia de ancheta parlamentara condusa de Iurie Rosca
15 octombrie 1998. Printr-o hotarare de Parlament a fost creata Comisia de ancheta pentru examinarea materialelor referitoare la raportul Curtii de Conturi si modul de comercializare a avioanelor din patrimoniul statului. In fruntea acestei Comisii a fost numit vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca. Materialul ce urmeaza, cuprinde cateva dintre principalele cazuri examinate de Comisie precum si alte cazuri sau date care au devenit publice in urma unor anchete ale Curtii de Conturi, Procuraturii, si ca urmare ale unor dezvaluiri ale generalului Nicolae Alexei, fost sef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate.

Conducătorii noştri au furat sume foarte mari şi au distrus totul, pentru binele lor

LISTA DE ONOARE
cei drep foarte mică şi incompletă

Cazul Tabacaru
Cazul Sokolov
Cazul Valeriu Chitan – ministru de Finante
Cazul Vladimir Filat – ministru de stat (PD)
Cazul Valeriu Pasat – ministru al Apararii
Cazul Valeriu Bulgari – ministrul Agriculturii (PD)

Cazul Anatol Arapu – ministru al Finantelor (PD)

Cazul Lucinschi

Cazul Valeriu Mate

Cazul Nicolae Andronic

Cazul Diacov

Cazul Sturza

Cazul Mircea Snegur

Cazul Voronin

Coruptia si Ex-procurorul General Valeriu Catana

Să ne bucurăm şi să-i onorăm

Afacerea MIG-29

Afacerea TupolevAfacerea avioanelor
Ruinarea industriei tutunului
Jaful de la Banca de Economii
Petrolbank
Scandalul nuclear
Ancheta Curtii de Conturi
Fraudele din magistratura – mii de dolari pentru diplomele de notar
Contrabanda cu tigari
Contrabanda cu motorina
Afacerea Air-Moldova SRL
Scandalul stampilei vamale a Republicii Moldova

60.000.000 USD
1.110.000 USD
40.000.000 USD
–––––––
50.000.000 LEI
40.000.000 USD
–––––––
3.337.054 LEI–––––––
–––––––
–––––––
82.500.000 USD
–––––––
Reclame

2 gânduri despre “POLITICA – MAFIA – CRIZA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s