Vladimir Filat – instrument de manipulare şi corupere


Spune cine-ţi sunt prietenii şi îţi voi spune cine eşti!

Vladimir Filat – Dan Bălanul politicii moldoveneşti, fiind nebun, Moldova tot cutriera!

La 8 decembrie 2007, cu glas de cioară se lansează noul super-mega proiect – “Vlad Filat” care pretinde a fi Top modelul politicii moldoveneşti. Ambiţios, la prima vedere, nu este decât o unealtă în mâna celui care, încă, presa nu scrie practic nimic de el.

Dar să purcedem la dezghiocarea sau la filarea celui numit mai sus Filat…

Abţinându-ne de la prezentarea datelor lui biografice, care au poluat zilele acestea toate forumurile de discuţii, vom trece nemijlocit la cariera sa de mare funcţionar de stat. Fiind încă destul de tânăr, reuşeşte să se impună în politica moldovenească, datorită anumitor conjuncturi create încă din perioada studenţiei sale la Iaşi. Căsătorindu-se reuşit, este inclus în mediul oamenilor de elita precum familia Lucinschi, prin intermediul cărora reuşeşte urcarea la rangul de Ministru de Stat. Cum nimic nu poate să rămână fără răsplată, Filat este nevoit să asigure buna funcţionare a anumitor afaceri a grupurilor de interes aflate la guvernare. Nu este necesar de amintit cazul contrabandei împreuna cu Tutun CTC, sau cazul vânzării MIGurilor.

Un raport amplu asupra afacerilor în care a fost implicat Filat pot fii citite acici .

Sa vedem situaţia la zi – cine este cel mai nemulţumit de politica din ţară? Care de fapt este gruparea care este nostalgică după puterea pierduta? Filat? Probabil – doar ca el este cred ca cel mai nefericit personaj din scenariul care este pregătit de către tătuci cu trecut roşu şi cu şorţuleţe deochiate.

Cine sunt prietenii lui Filat?

În primul rând… Ion Sturza – cu care e gata să împartă timpul liber odihnindu-se prin Austriii.

Valeriu Bulgari – a adresat Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat (responsabil fiind Vladimir Filat), un demers privind transmiterea SA „Fabrica de fermentare a tutunului din Orhei” în administrarea fiduciară SRL „Magura-Group”.

Alexandru Oleinic – a adoptat hotărârea privind transmiterea acestei unităţi în administrare fiduciară. Astfel SRL „Magura-Group” a obţinut dreptul sa micşoreze capitalul propriu al acesteia cu 20%, iar profitul până la un leu pentru fiecare acţiune (în 1998 acesta era de 1,37 lei). Dividendele proprietarului, adică ale statului, au fost stabilite la 30% din profit, statul deţinând 97,7% din acţiuni. Aceste prevederi cauzau mari prejudicii statului în calitatea lui de proprietar, afectând în mod direct şi bugetul.

Grigore Cuşnir – fost preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, care a ocupat un timp funcţia de preşedinte al Consiliului Economic Suprem al preşedintelui Petru Lucinschi. În Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii au fost numiţi Vadim Popov şi Serghei Golic, cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Reprezentanţi ai statului în bancă în această perioadă au fost Iurie Badar, Nicolae Luchian şi Nelea Garascenco.

Procuratura Generala n-a intentat dosar în cazul dat. Procuratura a constatat doar că, într-adevăr, aceste încălcări există, însă n-a fost stabilit prejudiciul material. De aceea la 13 iunie 1996 a fost refuzată intentarea dosarului penal.
Comisia de ancheta a menţionat ca următoarele persoane se fac vinovate de situaţia creată la Banca de Economii şi de multiplele încălcări ale legislaţiei comise în procesul constituirii şi funcţionării instituţiei financiare nominalizate:

Andrei Sangheli, fost prim-ministru al Republicii Moldova;
Leonid Talmaci, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei;
Dumitru Ursu, viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei;
Ion Prodan, viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei;
Constantin Bulgac, fost preşedinte al Băncii de Economii;
Nicolae Surdu, fost vice-preşedinte al Băncii de Economii;
Ceslav Ciobanu, fost Ministru al Privatizării si Administrării Proprietăţii de Stat, in prezent ambasador al Republicii Moldova in Statele Unite ale Americii;

Valeriu Chitan, fost Ministru al Finanţelor;
Andrei Cucu, in prezent vicepremier, fost prim-viceministru al Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat;
Iurie Badar, fost Ministru al Privatizării si Administrării Proprietăţii de Stat, in prezent consilier al Preşedintelui republicii.
Nicolae Luchian, vice-ministru al Finanţelor.

În acelaşi timp, ţin să readuc aminte faptul că şeful Serviciului de Informaţie şi Securitate la acea vreme era, nimeni altul decât Valeriu Pasat, care este clar şi pentru un nevăzător că reprezintă interesul rusesc.

Alexandru Tănase – Vicepreşedinte PLDM– a fost unul din avocaţii lui Pasat la CEDO, fiul celui mai independent editorialist Constantin Tănase de la publicaţia “Timpul”.

Nicolae Tabacaru – ex-ministrul de externe – a eliberat ilegal pasapoarte diplomatice, inclusiv lui Voronin. Consilier al preşedintelui RM, Petru Lucinschi. Din 1997 – ministru de externe. Tabacaru nu a inclus în lista toate persoanele cărora li s-a eliberat pasaport diplomatic, existând bănuiala că paşapoartele diplomatice au fost eliberate pe şest unor persoane cu însărcinări dubioase şi care aveau nevoie de acoperire în cadrul unor deplasări în străinătate, cum ar fi Ludmila Scalnaia, Mihai Petrache – consilieri al preşedintelui Petru Lucinschi, Valeriu Daraban, Iurie Tabarta, fostul director al Televiziunii de Stat, ambii din anturajul Presedintelui precum şi ministrului adjunct al Mediului – Alexandru Jolondkovski, caruia i s-a eliberat paşaport de acest tip la solicitarea lui Dumitru Diacov, ministrul adjunct al Transporturilor, Iurie Gherghita, caruia i s-a eliberat paşaport la 13 martie 1998, Alexandru Zavtur si Iurie Panzaru, ambii tot consilieri ai preşedintelui Petru Lucinschi. Ulterior si Nicolae Andronic, care nu ocupa la acea data nici o funcţie în stat, a recunoscut că se află în posesia a nu mai puţin de trei paşapoarte diplomatice şi unul de serviciu.

Evgheni Sokolov – a furnizat luptători pentru separatişti, în perioada conflictului militar din 1992. Asigura protecţia mai multor subalterni ai săi, implicaţi în delapidări şi tranzacţii financiare ilicite, împreună cu subalternul sau, Gheorghe Codru, care anterior fusese implicat într-o operaţiune de deturnare de fonduri în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, exercitând funcţia de preşedinte al Cooperativei nr. 5 de construcţie a locuinţelor din oraşul Ialoveni.

În urma interpelărilor deputaţilor creştin-democraţi, abuzurile si cazurile de corupţie în care era implicat Evgheni Socolov au fost examinate atât la Ministerul Justiţiei, cât şi la Guvern, după care, în luna aprilie 1999, Evgheni Sokolov a fost demis.

Andronic şi Cernomaz – renumiţi prin scandalul iscat în jurul tranzitării în august 1998 pe teritoriul Republicii Moldova a trenului cu combustibil nuclear şi deşeuri radioactive de la CAE Kozlodui a stârnit o firească îngrijorare din partea opiniei publice în legătură cu eventualele efecte nocive.

Valeriu Chiţan – acorda de credite frauduloase Companiei „NefteGazGroup”In februarie 1999, ca urmare a interpelărilor Partidului Popular Creştin Democrat cu privire la afacerile ex-ministrului Finanţelor Valeriu Chiţan, Procuratura Generala a confirmat faptul că acesta face obiectul unui dosar de cercetare penală legat de una dintre cele mai spectaculoase fraude realizate de Concernul „NefteGazGroup”. In 4.11.94 Guvernul Republicii Moldova a intervenit către Compania „NefteGazGroup” LTD Malta cu rugamintea de a acorda Concernului de stat Moldovaenergo un credit în sumă de 50 mil dolari SUA sub garanţia Guvernului Republicii Moldova în scopul funcţionării normale a complexului energetic în perioada de iarna 1994-1995. Intre CS Moldenergo şi Compania „NefteGazGroup” a fost încheiată la 1.12 94 Convenţia de credit nr. L-NGG-MD-ME-50. Conform prevederilor acestor convenţii Compania „NefteGazGroup” urma să acorde CS Moldenergo un credit în sumă de 50 mil. dolari SUA pentru procurarea a 100 mii tone de păcură şi 1,7 tone de cărbune de la Compania „NefteGazGroup”. Achitarea acestui credit urma să fie efectuată după primirea surselor energetice, cât şi în baza prezentării documentelor necesare, care ar confirma livrarea resurselor energetice.

Acest sir încă poate continua pe câteva zeci de pagini bune. Dar cât pe ce era să uit să accentuez cine este în spatele Dan Bălanului politicii Moldoveneşti Crazy Filat. Nimeni altul decât Pelerinul lumii Petru Lucinschi and Co.

Vlad Filat – în calitatea sa de director general al Societăţii Comerciale „RoMold Trading SRL”, cu sediul la Iaşi, a semnat cu „Tutun SA” (Combinatul de tutun din Chişinău), la 8 octombrie 1997, un „contract de distribuire exclusiva” pe teritoriul Romaniei a tuturor produselor de tutun ale combinatului. În timpul campaniei electorale parlamentare din acea perioada, datoriile firmei lui Filat fata de „Tutun SA” constituiau 1 milion 576 mii 501 lei moldoveneşti. La sfârşitul anului 1998, datoriile firmei erau de 675 mii. Aflându-se în funcţia de director general al Departamentului privatizării şi administrării proprietăţii de stat, Vladimir Filat îşi continua afacerea, în calitatea sa de funcţionar de stat, şi în prejudiciul „Tutun SA”, întreprindere la care acţionar majoritar este statul. De menţionat că „Tutun SA” avea, în 1998, datorii faţă de Bugetul de Stat, la capitolul impozite, de aproape 70 milioane lei moldoveneşti.

Pentru afacerea cu ţigări „MT” coordonata de Vladimir Filat a fost intentat un dosar la Parchetul Iaşi, trimis apoi Parchetului Tribunalului Bucureşti. Potrivit rechizitoriului, Filat urma să fie trimis în judecată, după stabilirea întregii activităţi infracţionale, inclusiv cea sub incidenţa Legii Siguranţei Naţionale a României. Vladimir Filat a montat o adevărată reţea infracţională şi de influenţă la diverse niveluri decizionale ale statului român – Direcţia Generala a Vămilor, Ministerul Finanţelor – pentru a aduce ţigări „MT” de contrabandă. Organele Poliţiei judeţului Iaşi, împreună cu ale altei instituţii de control, au organizat, la 12 septembrie 1998, un flagrant prin care au fost capturate patru TIR-uri cu 1.852.400 pachete ţigări MT de contrabandă, în valoare de 7.409.600.000 lei (româneşti). Captura a fost posibilă şi datorită intervenţiei în acest caz a SRI, care a monitorizat, potrivit mandatului nr. 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, convorbirile telefonice ale lui Filat şi a stabilit conexiunile cu autorităţi şi oameni de afaceri din România, precum şi organizarea transportului ilegal, pus la punct cu toate detaliile de oficialul basarabean.

Afacerea traficului de tigări a fost organizată, potrivit rechizitoriului, de Vladimir Filat, cetăţean al Republicii Moldova, asociat la SC Romold Trading SRL Iaşi, de Ionel Stan, directorul general al firmei, si de Cristian Burlacu, angajat ca declarant vamal la Romold Trading, care l-a cooptat în suita de falsuri şi ilegalităţi pe tatal său, Gheorghe Burlacu, adjunct la Vama Iasi. De asemenea, activitatea a fost favorizată de Gheorghe Ududoiu, director în Ministerul Comertului, cel care a semnat ilegal aprobari pentru timbre de marcaje, deşi astfel a încălcat atât atribuţiile pe care le avea, cât şi legea. Romold Trading SRL Iasi a dobândit contractul internaţional de distribuţie exclusiva nr. 56/8.10.1997, prin care a devenit distribuitor unic pentru Romania al produselor Combinatului de Tutun din Chisinau.

Rechizitoriul probează relaţia dintre Burlacu, Stan si Vladimir Filat cu factori de răspundere din Ministerul Comerţului, relaţie care apare intr-o discuţie telefonica dintre Filat şi Stan, directorul firmei sale, înregistrată de SRI şi aflată ca probă la dosar. Cei doi sunt surprinşi într-o discuţie despre introducerea în tara a transportului ilegal de ţigări, de care erau conştienţi ca se face cu încălcarea multor dispoziţii legale în vigoare. Stan i-a raportat lui Filat că s-a aranjat falsul şi că nimeni nu-i va mai deranja afacerile.

Rechizitoriul mai notează că, „din înregistrările efectuate de către SRI rezultă în plus faţă de celelalte probe administrate în cauză faptul că efectuarea acestui import nelegal a fost îndelung elaborata de către inculpaţi, învinuiţi şi Vladimir Filat”. De asemenea, au fost identificaţi numeroşi oameni politici, oameni de afaceri şi membri ai administraţiei centrale a statului care au făcut trafic de influenţă în favoarea lui Filat sau care au acţionat în favoarea lui.
În calitatea de responsabil de privatizare Filat a mijlocit adjudecarea unui imobil din centrul Chişinăului, in strada M. Kogalniceanu 61, in beneficiul rudei sale Artur Filat. După ce Artur Filat a cumpărat câteva apartamente situate deasupra barului „Solar”, o cârciumă cu oarecare vad, şi a decis să pună mâna şi pe barul amintit printr-o licitatie organizata de Departamentul condus de Vladimir Filat. Evident, la licitaţie a fost înscrisă o singura firmă, si anume „Artas”, care aparţinea lui Artur Filat.

Deci recapitulăm: Vlad FILAT – pretinde a fi noua clasă politică, care de fapt reprezintă cea mai murdară, coruptă şi perversă grupare a lui Lucinschi, care, se pare, încearcă revenirea în politica moldovenească prin marioneta, murdară de multe păcate, Vlad Filat, fiind un “PROIECT” mai reuşit spre deosebire de cele anterioare gen Pasat, Braghiş s.a.

“Filat, clocit în laboratorul lui Lucinschi, nu putea şi nu poate să fie altul decât acela pe care il ţinem minte; votând împotriva Mitropoliei Basarabiei; se exprima împotriva denumirii limbii române, el declarându-se ca fiind moldovean; a fost pentru activitatea posturilor de radio ruseşti pe teritoriul Moldovei.”

Dacă toată viaţa Filat a fost înconjurat de asemenea tovarăşi, noul “Proiect” al său va putrezi înainte de alegerile din 2009. Acest proiect, este mai mult decât periculos pentru dezvoltarea unui Stat de Drept democratic şi european. Coruperea, în asemenea proporţii, a funcţionarilor publici reprezintă cel mai josnic mod de a urca pe scara ierarhică a puterii.

11 gânduri despre “Vladimir Filat – instrument de manipulare şi corupere

  1. Eu cred ca am preyentat suficiente argumente… Faptul ca nu-ti convine ceea ce scriu demonstreaza ca traim intr-o tara democratica unde fiecare putem avea opinie proprie asupra lucrurilor.
    Iti respect parerea desi eu raman la convingerile exprimate mai sus.

    Apreciază

  2. Cezars, daca ceia ce scrii tu consideri ca contine si argumente, atunci pentru tine trebuie sa fie argument urmatorul lucru – esti un prostalan format de altii

    Apreciază

  3. Victor, vad ca esti super destept, ostenindu-te sa citesti probabil doar titlul…
    Iar afirmatia ta agramata cred „CA CONTINE” doar balbaiala cacofonica care reflecta stralucita-ti inteligenta de care dai dovada.
    Eu sunt creat de Dumnezeu. Parintii mi-au dat educatie si studii. Tu esti „format” cumva doar de tine? sau te-au „format” / „filat” si altii.
    Poate esti foarte destept in vriun domeniu foarte ingust, dar inteligenta ta emotionala este una care poate fi asemuita cu a unui cobai, care reactioneaza la un excitant.

    Pune mana pe carte! Inavata sa scrii! Dupa care, poti sa incerci sa faci analize, aprecieri si critica opinii.

    Sant dur cu tine, dar e pe masura comentariului tau agramat.

    Apreciază

  4. Filat e o persoana cu un trecut prea putin „limpede” pentru un politician de valoare. Personal, cred ca nu poseda calitatile necesare unui conducator puternic, de care noi avem nevoie atat de mult de mult! Dosarele deschise, inchise, redeschise de procuratura dau nastere la anumite indoieli, cu atat mai mult cu cat figureaza persoane concrete si date concrete. Insa in urma ingenioasei „hore” politice din culisele micii politici moldovenesti, azi Filat e sus, maine e jos in ochii Puterii, ceea ce ma indeamna sa prefer personalitatea lui Chirtoaca, care cel putin n-a apucat timpurile haotice ale privatizarilor (ca potential profitor) care au umplut cu aur multe buzunare (inclusiv ale lui Filat din cate se vede), ducand o lupta deschisa, curajoasa impotriva adunaturii PPCD-PCRM!

    Apreciază

  5. Doamne da mare ti-e gradina !!!!!

    Cezar sau cum iti mai zice vad ca vorbesti frumos/politicos da esti prost de dai in gropi !!!! Pacat de carcasa !!! Rosca cel mai bun politician???? Dute omule si-ti cauta magarul..

    Ce ai dat tu acolo REPET !!!! NU AI ARGUMENTE !!!!!

    Apreciază

Lasă un comentariu