Kosovo şi-a declarat independenţa


Anunţul a fost făcut de premierul Hashim Thaci, care a citit Declaraţia de Independenţă a fostei provincii Kosovo, care a cuprins 12 puncte – informează Realitatea.net.

„Vom respecta toate legile internaţionale. Vom coopera cu toţi vecinii noştri pentru a ne întrepta spre un plan european. Vom susţine o ”

Parlamentul din Kosovo s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru a vota proclamarea independenţei. Preşedintele parlamentului a citit declaraţia de independenţă, iar acum parlamentarii kosovari urmează să o voteze. Va fi o procedură de vot simplă, prin ridicarea mâinii. În şedinţa extraordinară, parlamentarii vor vota şi legile privind drapelul şi stema Republicii Kosovo.

Naţiunea provinciei Kosovo se va crea pe baza planului întocmit de trimisul special al ONU, Martti Ahtisaari. Kosovo este o societate democratică, laică şi multietnică, potrivit declaraţiei de independenţă.
Acelaşi document prevede că, odată cu independenţa, Kosovo va prelua responsabilităţile internaţionale şi îşi va asigura securitatea la graniţă. De asemenea, va fi interzisă utilizarea forţei pentru rezolvarea conflictelor. Provincia doreşte să aibă relaţii bune cu ţările aflate la graniţe şi garantează protejarea moştenirilor culturale şi religioase din zonă.

Mii de albanezi au ieşit în stradă în aşteptarea declaraţiei istorice. Separarea provinciei Kosovo de Serbia încheie procesul de dezintegrare a Iugoslaviei început după 1990. Noul stat va fi gestionat de Uniunea Europeană, care a aprobat deja trimiterea în zonă a unei misiuni formată din două mii de poliţişti, jurişti şi vameşi. Misiunea europeană va înlocui forţele ONU care asigurau alături de NATO securitatea provinciei.

La 18.00 ora locală, 19.00 ora României, preşedintele provinciei, premierul şi preşedintele Parlamentului vor susţine declaraţii la centrul de presă organizat la Grand Hotel din Priştina.

Serbia, Rusia, dar şi unele ţări din Uniunea Europeană, precum România şi Cipru, se opun în continuare declarării independenţei provinciei Kosovo printr-o decizie unilaterală, iar demersul a declanşat deja mişcări de stradă la Belgrad – mai informeaza Realitatea.net

Acest lucru va provoca reconfigurarea geopolitica, în special în politica externă a Rusiei, care va deveni mai agresivă în apărarea intereselor sale imperialiste. Pentru Republica Moldova acest fapt poate deveni un fapt care ar determina pe viitor soarta regiunii transnistrene. Desi Ucraina si-a declarat cursul pro UE şi NATO acest lucru poate acutiza situaţia din RM unde se va întări şi mai mult factorul rusesc.

Reclame

4 gânduri despre “Kosovo şi-a declarat independenţa

 1. Ma incearca doua sentimente:
  1. ca om(care stie cei asta sa nu fii stapan in tara ta) Bravo ma k ati facut-o !
  2. ca cetatean al RM. ei bine, aici intervine un pic de egoism si recunosc faptul ca Republicii noatre dragi nui convine independenta Kosovo.
  toata lumea se avanta in declaratii fierbinti, forumisti activi care se iau la bataie si „decid” evolutia ulterioara a lucrurilor.
  din pacate e decizia „celor mari”, iar noi ramane sa asteptam sa vedem partea a doua a spectacolului.

  Apreciază

 2. Atata timp cat puterilor nu le convine sau, dimpotriva, le convine aceasta decizie, independenta regiunii nu este un lucru sigur. Desi Consiliul de Securitate al ONU nu a fost de acord cu independenta regiunii, decizia principala va fi luata de NATO.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s