Domnul Rosca a participat la reuniunea liderilor partidelor membre ale Partidului Popular European de la Madrid


În zilele de 6 şi 7 februarie la Madrid a avut loc reuniunea liderilor partidelor membre ale Partidului Popular E uropean, care au participat la lucrările Biroului Politic al PPE, precum şi la Conferinţa privind schimbările climatice, organizată sub egida acestui partid. În cadrul acestor reuniuni ale familiei politice europene care întruneşte formaţiuni de centru-dreapta, conservatoare şi populare, Partidul Popular Creştin Democrat a fost reprezentat de Iurie Roşca, preşedinte al PPCD şi vicepreşedinte al Parlamentului.
Preşedintele PPE Wilfiried Martens a făcut o prezentare a principalelor evoluţii politice de pe continent şi din lume, arătând rolul major pe care îl joacă PPE în instituţiile continentale şi în ţările unde guvernează partidele membre ale familiei popularilor europeni. El a accentuat contribuţia majoră a politicienilor şi formaţiunilor politice creştin-democrate la edificarea unei arhitecturi europene bazate pe valori, care asigură prosperitatea economică, securitatea şi dezvoltarea dinamică a ţărilor UE, precum şi a statelor din fostul bloc comunist, care aspiră să se integreze în instituţiile continentale.Biroul Politic a audiat rapoartele privind activitatea grupurilor PPE în Parlamentul European şi în Consiliul Europei, au operat modificări la statutul PPE, au adoptat o rezoluţie de susţinere a Opoziţiei democratice din Belarus şi au examinat cererile de admitere în PPE.
Un succes deosebit al popularilor europeni l-a constituit recenta vizită a unei echipe a PPE la Kiev, care s-a soldat cu decizia de aderare a formaţiunii politice conduse de premierul Iulia Timoşenco, „Batkivshyna” la PPE. Vizita de documentare şi evaluare s-a constituit totodată şi într-o contribuţie substanţială la reconsolidarea Coaliţei Portocalii de la Kiev, care a reuşit să revină la guvernare, politicienii europeni exercitând şi rolul de mediatori ai unui dialog productiv. Amintim că partidul „Naşa Ukraina” a lui Victor Iuşcenco şi partidul „Ruh”, condus de Boris Tarasiuc, ex-ministru de externe, actualmente preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Radei Supreme, au aderat la PPE încă acum câţiva ani. Astfel, prin votul unanim al membrilor Biroului Politic al PPE formaţiunea condusă de Iulia Timoşenco a fost admisă ca membru observator.

Cel de-al doilea partid care a fost admis în PPE este partidul GERB �” Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei. Acest partid care a fost creat în decembrie 2006 îl are ca lider pe popularul primar al Sofiei Boico Borisov şi a reuşit în scurt timp să se impună în viaţa politică a ţării. Astfel, la 28 octombrie 2007 Boico Borisov a învins din turul întâi în competiţia pentru funcţia de primar al capitalei bulgare. Acelaşi partid a câştigat şi funcţia de primar al Plovdivului, al doilea oraş ca importanţă în Bulgaria. În cadrul recentelor alegeri europene GERB a acumulat un scor-record de 21,69 % şi a obţinut cinci mandate în Parlamentului European, care au aderat la Grupul PPE.

Preşedintele PPE Wilfried Martens a remarcat în mod special rezultatul excepţional obţinut de Partidul Democrat din România la alegerile europene, acesta câştigând 28, 21% şi respectiv 11 locuri în Parlamentul European. Aşa cum PLD, condus de Theodor Stolojan, a câştigat 7,78 şi respectiv 3 locuri în Parlamentul European, după fuziunea celor două partide contribuţia la fortificarea Grupului PPE a devenit şi mai importantă. Preşedintele PD-L, dl Emil Boc, prezent la reuniune, a fost felicitat personal de către liderii PPE pentru această reuşita.

Participanţii la reuniune au salutat recenta victorie în alegerile prezidenţiale din Georgia a lui Mihail Saakaşvili, care a avut de înfruntat dificultăţi majore. Ei şi-au exprimat speranţa că apropiatele alegeri parlamentare din această ţară vor avea loc în condiţii de stabilitate, cu respectarea tuturor standardelor europene şi au dorit succes colegilor în competiţia electorală.

Intervenţia lui Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular din Spania, a reprezentat momentul de vârf al reuniunii. El a făcut o prezentare a principalelor mize politice ale actualei confruntări electorale din această ţară, confruntare care urmează să se încheie la 9 martie. Prezenţa masivă a celor mai importanţi lideri politici, demnitari din Comisia Europeană, membri ai guvernelor, deputaţi europeni, ca şi luările de cuvânt ale acestora, s-au constituit într-un gest exemplar de solidaritate şi susţinere a Partidului Popular din Spania, care are şanse serioase să învingă socialiştii şi să revină la guvernare.

Antonio Tajani, şeful delegaţiei Forza Italia în Parlamentul European şi unul din liderii PPE, a anunţat cu satisfacţie asistenţa că în Italia au fost anunţate alegeri legislative anticipate, data alegerilor fiind stabilită pentru 13 aprilie. Astfel, după eşecul cabinetului Romano Prodi, forţele de centru-dreapta din această ţară au şanse reale de a învinge. Wilfried Martens a salutat restabilirea dialogului şi a cooperării între partidele afiliate PPE din Italia, solidaritatea lor fiind elementul de bază care poate readuce la putere o coaliţie care să îi aibă ca principali aliaţi Forza Italia şi creştin-democraţii.

Dezbaterea vizând schimbările climatice şi privind modalităţile de reducere substanţială a influenţei nocive asupra mediului ambiant a factorilor poluanţi a fost susţinută de oameni de ştiinţă şi politicieni de talie europeană. Biroul Politic a adoptat un document special asupra acestui subiect cu titlul „Combaterea schimbărilor climatice. Responsabilitatea noastră pentru viitoarele generaţii”. Conferinţa dedicată acestui subiect a scos în evidenţă cauzele generatoare a efectului de seră care provoacă încălzirea globală, fenomen care ameninţă viitorul civilizaţiei umane. Au fost prezentate eforturile savanţilor şi a instituţiilor europene de a identifica şi a pune în aplicare, prin cooperarea la nivel global, a unor strategii care să diminueze în perspectiva următoarelor decenii efectele nocive ale schimbărilor climatice.

Biroul de Presă al PPCD

8 februaire 2008

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s