Kosovo va fi recunoscută


Iaraşi poziţia Rusiei în Balcani va fi simţită mai mult. Perioada caro o traversăm este una crucială. Se reconfigurează politica regională, dar si globală. Alegeri vor avea loc în SUA, Rusia, România şi respectiv Moldova. Cum se va răsfrînge aceste evenimente în lanţ asupra RM, putem doar presupune. Un fapt îngrijorător însă este ca regiunea Kosovo va fi totuşi recunoscută, unde 25 de state se vor pronunţa în prima etapă, şi 7 state nu vor recunoaste independenţa Kosovo, printre care România.

Acest subiect este unul deosebit de sensibil deoarece poate declansa tensionarea situaţieiîn regiunille în care există conflicte îngheţate. De asemenea reorientarea politicii din Ucraina spre structurile euroatlantice, cu paşi grăbiţi, s-ar putea ca să se răsfrângă nu neapărat pozitiv, asupra Republicii Modova. La nivel de populaţie Ucraina este foarte farâmiţată, ceea ce poate provoca tuburări grave, si chiar dezintegrarea, prin dezlipirea unor regiuni ca Crimeia şi alipirea transnistriei la Rusia astfel încât RM să se pomenească cu Rusia ca vecin. Republica Moldova trebuie să găsească formula prin care şi-ar menţine existenţa. RM trebuie să păşească spre structurile euroatlantice, dar în acelaşi timp este încă încarcerată în schema geopolitică a noului context regional.

Reclame

4 gânduri despre “Kosovo va fi recunoscută

 1. Dupa cum se vehiculeaza printre reprezentantii societatii civile din Romania, Kosovo va fi recunoscuta, ceea ce va genera un efect domino. Pseudo-oficialitatile din Transnistria deja a declarat ca abia asteapta sa se creeze un precedent pentru a avea un motiv in plus sa isi legalizeze enclava.
  S-a vehiculat si in presa rusa ca RM urmeaza sa renunte la Transnistria si sa intre in UE, ajutati de Romania, in primul rand, beneficiind de politica de vecinatate UE.

  Apreciază

 2. Sursa mea nu este una de bulevard, nii eu nu sunt pentru recunoasterea ei, dar din cite stiu ce se vorbeste prin culuarele Consiliului Europei, Kosova va fi recunoscuta. De SUA, Franta, Marea Britanie in primul rind plus alte 21 de state. 7 7state nu vor recunoaste, Romania se numara printre aceste state! Dar cine stie, mai vedem ce se intimpa! Dumnezeu le rinduieste pe toate!

  Apreciază

 3. UE si SUA erau cointeresate de independenta Kosovo pana in momentul in care Bulgaria a dat peste cap proiectul NABUCO, iar guvernul Serbiei a semnat contractul de achizitionare de catre compania GAZPROM al conductelor de gaz si petrol.
  In astfel de situatie rolul geopolitic si economic al Kosovo este diminuat, iar SUA risca sa provoace:
  1. Ostilitatea Moscovei, sustinerea careia are nevoie SUA in problema Iranului si Coreii de Nord.
  2. Miscarile separatiste in toata lumea (nu mai spun de Transnistria, Tara Bascilor, Ciprul aflat sub ocupatia Turciei)
  3. Serbia va fi nevoita sa joace in totalitate cartea Rusiei. Indiferent de cine va castiga alegerile prezidentiale la Belgrad, securitatea interesele sarbilor se vor indrepta spre Rusia.
  4. Kosovo este unica carte de santaj al Serbiei de catre Washington, in cazul in care aceasta provincie va deveni independenta, Belgradul nu va mai fi legat cu nimic de SUA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s