Invitaţia la Adunarea Primarilor din Moldova, o dezinformare răutăcioasă?Ediţia de Vineri Nr.200816 din 01 februarie 2008 GPF Flux

Deşi asociaţiile de primari şi consilieri din Republica Moldova au convenit asupra constituirii unei Asociaţii Naţionale a Primarilor (ANP), preşedintele Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Primari din Moldova (LNAPM), Vasile Bălan, a făcut, la scurt timp, o invitaţie similară, pentru organizarea unei aşa-zise Adunări a Primarilor din Republica Moldova, care nu are nimic în comun cu structura nou formată. În acest context, preşedintele Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Creştin Democraţi (APCCD), Tudor Coşleţ, a declarat că invitaţia în cauză este o dezinformare răuvoitoare, menită să inducă în eroare asociaţiile aleşilor locali, iar Vasile Bălan, care participase iniţial la constituirea grupului de iniţiativă a ANP, intenţionează, prin organizarea acestei adunări, să monopolizeze puterea locală. Coşleţ a adăugat că decizia de formare a unei astfel de asociaţii a fost deja luată împreună cu preşedinţii asociaţiilor de primari şi consilieri locali din toată ţara, iar la constituirea ei au participat atât asociaţiile din cadrul formaţiunilor politice, cât şi asociaţiile independente. „Constituirea congresului aleşilor locali nu are nimic în comun cu invenţiile preşedintelui LNAPM, Vasile Bălan, care îşi doreşte prin organizarea acestei adunări să inducă o stare de confuzie generală asociaţiilor de primari şi consilieri din ţară”, a mai spus Coşleţ. Preşedintele APCCD a mai adăugat că Vasile Bălan, care deţine şi funcţia de deputat al fracţiunii Alianţa Moldova Noastră (AMN), nu a fost de acord din start cu iniţiativa de a crea un congres al tuturor asociaţiilor de primari şi consilieri locali din ţară, acuzând grupul de iniţiativă că ar urmări scopuri politice.

Potrivit textului invitaţiei, la eveniment ar urma să participe liderii formaţiunilor politice: Serafim Urechean, Alianţa Moldova Noastră, Dumitru Diacov, Partidul Democrat, Iurie Roşca, Partidul Popular Creştin Democrat, Oleg Serebrian, Partidul Social-Liberal, Vlad Filat, Partidul Liberal Democrat, Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Dumitru Braghiş, Partidul Social-Democrat, Eduard Muşuc, secretar general al Partidului Social-Democrat din Moldova, şi alţii. Totodată, liderii acestor formaţiuni politice nu au primit nicio invitaţie din partea LNAPM şi nici nu au fost înştiinţaţi de organizarea vreunei Adunări a Primarilor din Republica Moldova.

Dumitru MIŞIN, FLUX Liga Naţională a Asociaţiilor Primarilor, condusă de Vasile Bălan, organizează la 3 februarie 2008, adunarea primarilor, în cadrul căreia se anunţă drept invitaţi preşedintele Paramentului, Marian Lupu, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, preşedintele PSL, Oleg Serebrian, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, preşedintele PD, Dumitru Diacov, preşedintele PLDM, Vladimir Filat, secretarul general al PSD, Eduard Muşuc, şi alţi lideri politici. Aţi primit invitaţia din partea reprezentanţilor acestei organizaţii? Care este opinia dumneavoastră despre organizarea acestui eveniment?

Iurie Roşca, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat:
Este o dovadă a lipsei de corectitudine în relaţiile cu celelalte partide

Nu am fost informat despre organizarea acestui eveniment, dar am observat de mai mult timp că dl Serafim Urechean şi coechipierii dânsului caută să submineze celelalte partide democratice care au creat majorităţi postelectorale în urma alegerilor locale şi să preia aleşii locali prin astfel de seminarii, invitând de ochii lumii şi reprezentanţi ai altor partide, cum ar fi în cazul dat persoana mea. Este regretabil, este o dovadă a lipsei de corectitudine în relaţiile cu celelalte partide şi, bineînţeles, chiar dacă aş primi o astfel de invitaţie, nu aş onora-o, pentru că noi înşine organizăm o multitudine de activităţi de informare şi consultanţă pentru aleşii locali.

Oleg Serebrian, preşedintele Partidului Social-Liberal:
Era cazul să fie anunţaţi şi liderii politici, şi asociaţiile partidelor politice

Nu am primit vreo invitaţie la acest eveniment şi nu ştiu despre ce este vorba. Organizarea unei adunări naţionale a primarilor este o chestie bună, dar era cazul să fie anunţaţi şi liderii politici, şi asociaţiile partidelor politice. Nu ştiu dacă a fost anunţată Asociaţia primarilor şi consilierilor social-liberali. Ştiu că în cadrul Institutului Naţional Democrat au avut loc discuţii despre crearea unei Asociaţii Naţionale a Primarilor, dar această asociaţie este altceva decât Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari condusă de Vasile Bălan.

Vladimir Filat, preşedintele partidului Liberal Democrat:
Am primit invitaţia din partea Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Primari

Am primit invitaţia din partea Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Primari. Cred că este necesară organizarea unor astfel de evenimente în condiţiile în care primarii sunt supuşi mai multor presiuni din partea administraţiei publice centrale. Eu sper foarte mult că această adunare va duce nu numai la expunerea punctelor de vedere, dar ca rezultat va fi elaborat şi aprobat şi un document sau o declaraţie care să expună un punct de vedere comun al conducătorilor locali asupra situaţiei create în domeniul dat. Ar fi chiar foarte bine să-şi aleagă şi organe de conducere funcţionale, organe de conducere care urmează a fi alese din rândul aleşilor locali.

Eduard Muşuc, secretarul general al Partidului Social Democrat:
Această asociaţie este folosită ca un instrument politic

Nu am primit nici eu şi nici dl Dumitru Braghiş vreo invitaţie. Am aflat de la dumneavoastră despre organizarea acestui eveniment şi despre faptul că am fost menţionat printre persoanele care vor fi invitate la această adunare a primarilor. În opinia mea, această asociaţie, care este condusă de vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, este folosită ca un instrument politic. Aşa cum „sunt respectate” obligaţiunile partidului Alianţa „Moldova Noastră” în teritoriu, după ce au fost formate majorităţile postelectorale, exact aşa procedează reprezentanţii acestui partid cu asociaţia respectivă. Cred că nu este o acţiune corectă din partea lor şi ne vom gândi cum să reacţionăm.

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal:
Fiecare are dreptul să organizeze adunări, întruniri cu primari şi consilieri

Nu am primit nici o invitaţie şi nu am nimic comun cu acest eveniment. Fiecare are dreptul să organizeze adunări, întruniri cu primari şi consilieri.

Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat:
Este o asociaţie fantomă, privatizată de 2-3 persoane

Nu am primit nici o invitaţie şi am aflat acum de la dumneavoastră despre organizarea acestui eveniment. Este o asociaţie fantomă privatizată de 2-3 persoane. L-am întrebat şi pe domnul Marian Lupu dacă a primit invitaţie şi dl Lupu a spus că nu are idee despre ce eveniment este vorba. Suntem aici la Paris, împreună cu dl Vlad Cubreacov, care nu ştie nimic despre organizarea acestei adunări a primarilor. Noi avem o organizaţie a aleşilor locali, dar nimeni nu l-a delegat pe preşedintele acestei organizaţii să facă parte din această asociaţie şi să participe la organizarea acestui eveniment. În principiu, nu avem nimic împotriva organizării acestui eveniment, dar ar fi trebuit să fie anunţaţi liderii politici şi organizaţiile aleşilor locali. Ar fi putut să iasă un lucru bun până la urmă, dar cineva încearcă să subordoneze, să demonstreze celorlalţi că iată noi lucrăm şi rezolvăm problemele aleşilor locali, ceea ce nu este sănătos.

Virginia ROŞCA, FLUX

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s