Ruşii în Republica Moldova


Citind mai multe publicaţii electronice de limbă rusă, tot mai des văd că se plâng ruşii că ar fi discriminaţi în Republica Moldova. USoldatul eliberator de libertaten titlu sună chiar tăios, precum că ruşii în Moldova ar fi ca evreii în Germania nazistă. Majoritatea ruşilor au pretenţii cănd ei se adresează în rusă, iar noi ca români le răspundem în română (sunt păţit). Cel mai tare sunt indignat de faptul că atunci când sun la o instituţie de stat, precum Statistica, Camera Înregistrarilor de Stat, unele ministere, mi se răspunde în rusă. De obicei, dupa ce explic de ce am nevoie, mi se spune, „a mojno na ruscom”. Deci, revin la ideea cu discriminarea. Eu cam cum ar trebui să mă simt în asemenea caz? Oare asta nu e discriminare, ne mai vorbind de cazurile clasice, precum „govori po celoveceski”, „maldavan”, „taran”, „selo” s.a.m.d.

De ce se întâmplă acest lucru? Nu ma grabesc sa acuz, mai întâi vreau să înţeleg cauza acestui comportament. Dacă să analizăm evoluţia evenimentelor din ultimile 2 decenii, constatăm că harta politică s-a modificat mult, odată cu căderea imperiului sovietic. Odata cu modificarea hărţii politice, se modifică şi cea etnică. Dacă în timpul URSS, etnia rusă este una majoritară, şi este considerată ca fratele mai mare ale celor „15 surori”, atunci după colapsul „imperiului răului”, se petrece o schimbare radicală la nivel etnic. Modificările geografiei etnice sunt determinate de apariţia a noi state independente. Astfel rusii, ca etnie devin automat minoritate. Abordând acest subiect din perspectiva mentalităţilor colective, etnia rusă, ca entitate, ce i s-a înrădăcinat în subconştient că reprezintă naţiunea dominantă, după acest colaps, se pomenesc într-o criză profundă, fapt care le determină apariţia frustrărilor. Se simt înjosiţi, discriminaţi şi nedreptăţiţi. Eu înţeleg ceea ce simt ei, dar nu pot să rămân indiferent, fiind afectat de acest comportament. Astfel, în afară de critică, să găsim o soluţie. Eu, de obicei, vorbesc cu ruşii în română, la început se simt cam incomod, apoi se mai supără, iar pe urmă încep a vorbi câte un cuvânt româneşte, după care, unii doar, îmi mulţumesc şi spun că trebuie să înveţeromâna. Statul ar trebui să intervină şi el ca etnia rusă să simtă nevoia de a învăţa româna, şi să ofere şi servicii calotative în acest domaniu.

O problemă mult discutată pe parcursul a mai multor ani este dacă trebuie să fie limba rusă a doua limbă de stat. Se aduc exemple de state, precum Canada, unde exista 5 limbi de stat, sau alte state europene sau asiatice în calea de a demonstra că limba rusă are dreptul să ocupe poziţia prestigioasă după limba română. Toate statele care au mai multe limbi de stat, au o populaţie mai mult sau mai puţin uniformă procentual, din punct de vedere al limbilor vorbite şi a etniilor conlocuitoare. În cazul Republicii Moldova, după ultimul recensământ (vezi tabelul), populaţia de etnie rusă constituie 5,9%, în comparaţie cu populaţia majoritară de etnie românească care constituie 78%. Această constatare demonstrează nelegitimitatea unei asemenea iniţiative, care îi discriminează de exemplu pe ucraineni, care constituie 8,4%. Pentru situaţia Republicii Moldova este suficient să fie aplicată Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare, care permite reglementarea şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în problematica utilizării limbilor vorbite într-un anumit spaţiu.

Problema rămâne în continuare una dureroasă, deoarece acest proces de asimilare şi adaptare la noile realităţi cauzate de cursul evenimentelor istorice este un proces de durată, si care trebuie studiat în detaliu pentru a nu permite apariţia unor conflicte interetnice.

Cu demnitate, dar şi cu înţelegere, dragoste chiar, sa-i îmbrăţişăm pe alogeni, ca să deprindă tradiţiile noastre, limba şi respectul faţă de naţiunea dominantă, dar în acelaşi timp să le creăm condiţii ca să-şi poată păstra şi propriile tradiţii, în localităţile în care minoriţăţile naţionale sunt în număr esenţial.

Republica Moldova este un stat cu populaţie majoritar românească, în acelaşi timp convieţuind cu alte minorităţi naţionale, fapt care determină necesitatea elaborarii unei strategii de integrare a minorităţilor în societatea românească, fără a le fi lezate drepturile.

Reclame

9 gânduri despre “Ruşii în Republica Moldova

 1. Nu am nimic cu rusofonii… Sunt si ei oameni si oameni , mai educati si mai putin educati, mai inteligenti si mai putin etc…
  Dar cand este vorba de respect, aici chiar uniii din reprezentantii acestei minoritati nu tin cont de acest lucru.
  Imi pare rau sa spun, dar m-am simtit deseori foarte prost atunci cind in magazin ma adresam in romana si in loc sa se straduie sa vorbeasca sau sa-mi explice, se uita la mine ca la un nimeni…
  Eu sunt optimista si consider ca rusii vor intelege o data si o data ca daca am fost buni si i-am primit , sa se poarte ca atare si sa constientizeze ca trebuie sa invete limba romana daca au preferat sa ramana aici.
  Ce fel de DISCRIMINARE???? Consider acest fapt o ABERATIE!!! Ei sunt minoritatea cea mai favorizata din Republica Moldova! Ce sa zica atunci bulgarii sau gagauzii ? Ei sunt cei care nu au posibilitate sa invete limba materna in scoala, deoarece li se impune sa invete rusa!
  E o adevarata PROSTIE!
  Cezar, te sustin! Nu sunt o xenofoba sau o nationalista, ci pur si simplu sunt adepta a echitatii si dreptatii.
  Numai bine!
  P.S.: Salut toti prietenii mei rusi care binevoiesc sa vorbeasca cu mine in limba romana.

  Apreciază

 2. Pai cu dragoste trebuie sa-i invingem pe toti! Un prieten de al meu s-a casatorit cu o rusoaica, si iata ca o sa aiba copii romani, si ea vorbeste romana, si inca voteaza cu PPCD 🙂
  Succes tie…

  Apreciază

 3. Ma bucur ca si pe meleagul basarabean exista oameni care nu se gindesc numai la egocentrismul lor, la cit de bine arata, sau ce sa mai faca ca sa scrie despre ei, ci la lucruri care intr-adevar conteaza si sunt extrem de importante. Nu este vorba doar de vorba in vint, ci de analiza lucrurilor, un punct de vedere a unui cetatean care cu siguranta doreste binele natiunii romanesti. Sunt lucruri despre care toata lumea striga in gura mare, chiar pe arena politica, dar o fac dupa principiul turmei si dupa rationamentul propriu. Mai putin dintre cei mentionati mai sus stiu despre ce vorbesc. Din acest motiv ma bucura nespus de mult ca mai sunt oameni care stiu despre ce vorbesc, lucru demonstrat de cum o spun, se spun si ce argumente aduc in acest sens. Bravo, Cezare! Succes si pentru mai departe pentru ginduri care poate vre-o data vor fi auzite, de fapt cu siguranta!

  Apreciază

 4. interesant articolul. inteleg cum te simti, pentru ca si eu am prieteni moldoveni si stiu ca sunteti cam umiliti in propria tara. s-ar putea face o comparatie itnre voi, si romanii din transilvania unde majoritatea ungurilor n-au bunul simt sa invete limba tarii in care se afla. dar daca i-ai injura in romaneste, sigur ar intelege. si unde mai pui ca unii vorbesc in ungureste special ca sa te sfideze.
  asta e…n-avem incotro…

  Apreciază

 5. Eu as intreba calm pana prietenos: Vorbiti romaneste?
  Daca nu am succes as intreba: Do you speak english?
  Si asta atat la rusi cat si la unguri.

  Apreciază

 6. Sper să treacă cu timpul…Majoritatea celor care se consideră ruşi, nici nu sunt ruşi după acte. Mi-e milă de ei, căci ei însăşi nu ştiu cine sunt.
  Sunt copiii acelor părinţi crescuţi în secta comunistă cu idolul Lenin, fără valori de neam şi ţară ci doar cu ideea supremaţiei ruşilor, deaceea au fost duşi la şcoli ruseşti. Sunt copii din familii mixte unde un părinte-i rus iar celălalt „n-are valoare”. Sunt acele persoane care se simt străini în ţara lor pentru că s-au „lăsat” de ea, dar şi mai străini se simt in Rusia, pentru că acolo nu sunt consideraţi ruşi. Unica posibilitate să se simtă „ca acasă” e să aleagă partidul comunist în care toţi sunt ca ei.
  Deaceea se prezintă la urne (cu o insistenţă de invidiat) şi-şi dau votul pentru a trăi in minciună, căci doar astfel se simt în siguranţă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s