Despre frică …


“Îmi pare rău de voi că sunteţi slăbiţi în credinţă. Veţi cădea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele! Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere pana la moarte. Vor cădea şi cei aleşi, îmi pare rău că sunteţi cei de pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Va vor lua totul!”

/ Părintele Arsenie Boca /

Ce este frica? De ce omul se teme? Din punc de vedere biologic, am putea explica aceasta stare, ca o reacţie de apărare, care ne atenţionează despre un eventual pericol. Dar cu o asemenea explicaţie nu mergem prea departe de teoria, nedemnostrată a evoluţionismului, care, încă, din păcate este studiată, ca teorie de bază, în şcoli. Frica în ziua de azi este mult mai complexă, din cauza că viaţa omului modern este mult prea complexă.

Când mergi pe stradă poţi întâlni oameni care le pare că sunt urmăriţi. Cineva se teme că mâine nu va avea bani, de moarte, de bătrâneţe, altul are frică de integrare în UE, afirmându-şi poziţia de eurosceptici, cineva se teme de tot felul de conspiraţii.

De fapt, frica izvorăşte din slaba credinţă. Parintele Iustin Pârvu ne spune că: „Nu trebuie să ne temem, căci dacă ne temem am pierdut viaţa, am pierdut esenţa …” La naştere fiecare din noi s-a botezat şi s-a îmbrăcat în Hristos. Acest lucru este foarte importatnt, pentru că odată conştientizat, frica te părăseşte, frica de a nu reuşi, de a pierde sau de a cădea. Iisus, când se afla pe mare cu apostolii, în timpul furtunii, i-a întrebat de ce se tem aceştia, doar el era alaturi? Nu trebuie să avem frică de lucruri mici, precum sunt insuccesele, sau de rău şi uităm să avem frică de Dumnezeu, care vede toată lipsa noastră de credinţă, totuşi oferindu-ne mântuirea. „Scopul primordial al omului este de a se mântui, iar scopul mântuirii vine din străduinţa noastră”- ne mai spune Parintele Iustin.

Orice greutate trebuie întâmpinată cu mulţumiri Domnului, nu cu frică, pentru că ne cercetează credinţa pe care trebuie s-o păstrăm şi s-o întărim. Dacă avem frică de rău, înseamnă că mărim puterea celui Rău, care ne ispiteşte şi adesea provoacă la certuri dintre fraţi.

Un gând despre “Despre frică …

Lasă un comentariu